Linkovi

SAD: Džordžija će ponovo ručno brojati glasačke listiće


Članica Izborne komisije u američkoj državi Džordžija (Tami Chappell / AFP)

U američkoj državi Džordžija ponovo će se brojati svi papirni glasački listići sa predsjedničkih izbora koji su održani 3. novembra.

U matematičkom smislu, porebno je da listiće u potpunosti ručno prebrojimo, jer je razlika među kandidatima veoma mala. Želimo da počnemo prije kraja nedjelje”, izjavio je Bred Rafensperger zvaničnik američke države Džordžija.

U toj američkoj državi za sada nije proglašen projektovani pobjednik.

Prema podacima agencije AP, koju američki mediji smatraju reprezentativnim izvorom u vezi sa projekcijama izbornih rezultata, Biden vodi u odnosu na Trumpa za 0,03 odsto. Ti podaci objavljeni su na osnovu 99 procenata prebrojanih listića.

U međuvremenu, Donald Trump republikanski kandidat i aktuelni američki predsjednik, odnio je pobjedu na izborima u američkoj državi Aljaska. Prema projekcijama Glasa Amerike Trump je osvojio tri elektorska glasa i čime ih ukupno ima 217.

Trump, ne priznaje projekciju o pobjedi izabranog predsjednika Džozefa Bajdena, koju su kablovska TV mreža Si En En (CNN) i novinska agencija Asošijeted pres,(AP) a potom i svi ostali veći američki mediji, objavili u subotu tokom kasnog prijepodneva.

On je u utorak na društenoj mreži Twitter objavio da će u državi Džordžija ostvariti, kako se izrazio, veliku predsjedničku pobjedu.

Kampanja Donalda Trampa najavila je pokretanje sudskih postupaka u državama u kojima je, prema njihovim tvdnjama, bilo nezakonitih radnji tokom prebrojavanja glasova – uprkos tome što za te tvrdnje još nisu ponuđeni validni dokazi.

Takođe, sekretar za pravosuđe Vilijam Bar, ovlastio je federalne tužioce širom Sjedinjenih Država da istraže navode o nepravilnostima tokom glasanja, ukoliko one postoje, prije nego što bi ishod američkih predsjedničkih izbora bio potvrđen.

U dopisu u koji je uvid imala agencija Asošijeted pres (AP) Bar je ukazao da se istrage mogu voditi ukoliko postoje jasni i vjerodostojni navodi o nepravilnostima koji bi, ako su istiniti, potencijalno mogli uticati na ishod izbora u pojedinoj državi.

Ključni republikanski lideri u Washingtonu priklonili su se Trumpu u pravnoj borbi kako bi pokazali da je prevara u vezi sa brojanjem glasova dovoljno raširena da bi se poništila projektovana pobjeda demokrate Joe Bidena na predsjedničkim izborima u SAD.

XS
SM
MD
LG