Linkovi

SAD sankcionisale Dodikovu djecu i porodične firme: Finansijska stabilnost nauštrb građana RS


Milorad Dodik
Milorad Dodik

Sjedinjene Američke Države su u petak uvele sankcije sinu i kćerci Milorada Dodiku, Igoru i Gorici, a na listi su se našle i četiri kompanije u njihovom porodičnom vlasništvu.

„Pripadnici ove mreže, među kojima su Dodikova punoljetna djeca, omogućavaju nastavak Dodikovog korumpiranog djelovanja u bosanskohercegovačkom entitetu RS, što mu omogućava da izvlači javna sredstva iz RS s ciljem sopstvenog bogaćenja i bogaćenja njegove porodice na račun građana BiH i funkcionalnih vlasti u zemlji”, kaže se u odluci Ureda za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija SAD.

Kako se navodi u odluci, na nedavnim izborima u RS-u, stranka kojom rukovodi Dodik SNSD, uključujući njega i sina Igora, urotila se radi podmićivanja političkih zvaničnika, članova biračkih odbora i posmatrača izbora, a sve u nastojanju da se dobiju izbori.

Za Dodikovu kćerku Goricu se navodi da je bila uključenja u vođenje političkih i poslovnih aktivnosti svog oca, a što ukljuluje vlasništvo nad nekoliko poslovnih subjekata koji primaju značajnu pomoć Vlade RS po nalogu Dodika.

„Stepen korumpiranosti Dodikove porodice također je izazvao zabrinutost među državama koje su zainteresovane za strana ulaganja u RS, što je neke od njih navelo da se uzdrže od toga jer vjeruju da bi bilo kakva finansijska pomoć vjerovatno završila u rukama Dodika i njegove porodice, a ne u institucijama RS”, obrazlaže se u odluci.

Igor i Gorica su sankcionisani „u skladu s Izvršnom uredbom 14033 zbog značajnog pomaganja, sponzorisanja ili pružanja finansijske, materijalne ili tehnološke podrške za, ili robe ili usluga za ili kao podršku Dodiku, osobi čija su imovina i interesi u imovini blokirani prema Izvršnoj uredbi 14033”.

Sankcionisane su sljedeće firme vlasništvu Dodikove porodice: Global Liberty d.o.o. Laktaši, Agro voće d.o.o. Laktaši, Agape Gorica Dodik i Ivana Dodik s.p. Banja Luka i Fruit Eco d.o.o. Gradiška.

„Svi navedeni subjekti primaju pomoć iz javnih sredstava RS kroz povlašteni tretman kao rezultat toga što su u vlasništvu Dodikove porodice”, stoji u odluci.

Sankcije podrazumijevaju blokadu imovine ili udjela imovine u Sjedinjenim Državama. Zabranjuju se i sve transakcije iz Sjedinjenih Država prema sankcionisanim osobama i firmama.

„Uz finansijsku i političku podršku pojedinaca i kompanija koje su danas uvrštene na listu, Dodik je uključen u koruptivne aktivnosti koje mu omogućavaju ličnu finansijsku i političku stabilnost nauštrb građana BiH koji žive u Republici Srpskoj”, rekao je podsekretar za borbu protiv terorizma i za finansijski obavještajni rad Ministarstva finansija, Brian E. Nelson. „Nastavićemo pozivati na odgovornost one čije aktivnosti doprinose degradaciji i podrivanju institucija u BiH i na Zapadnom Balkanu, kao i Daytonskog mirovnog sporazuma.”

Dodik se od ranije nalazi pod američkim sankcijama. Prvi put na listi sankcionisanih osoba našao se 2017. zbog opstrukcije Daytonskog mirovnog sporazuma.

Ponovo je sankcionisam 2022. godine zbog podrivanja državnih institucija i kreiranja paralelnih institucija u RS-u, koruptivnih aktivnosti i etnonacinalističke retorike.

Dodik, kojem u okviru sankcije zabranjen ulazak u Sjedinjene Države, ranije je izjavljivao kako nema imovinu niti otvorene račune u Sjedinjenim Državama.

Reakcije na sankcije

U reakciji za novinsku agenciju Srna, Dodik je rekao kako neće proći američki plan uništenja RS sve i da sankcionišu nerođenju djecu njegove porodice.

Politika Sjedinjenih Država ne uključuje nikakve ideje o uništenju RS, dok se u posljednjem obrazloženju uvođenja sankcija njegovoj porodici za Dodika kaže kako njegova retorija produbljuje podjele u BiH.

U izjavi portparola State Departmenta Matthewa Millera se kaže kako je vodeći glas negiranja genocida i pokretač produbljivanja podjela i političkog ćorsokaka u zemlji i koji je zloupotrijebio je svoju zvaničnu vladinu poziciju da akumulira lično bogatstvo putem korupcije.

U reakciji na mreži X, Gorica Dodik se zahvalila na sankcijama, rekašvi kako danas nema veće privilegije nego biti na crnoj američkoj listi.

Dodikov sin Igor je navode iz odluke kojom je sankcionisan zajedno sa sestrom odbacio kao lažne. Rekao kako on i njegova porodica ni na koji način nisu vezani za Ameriku. Rekao je i da ga sankcije ne zabrinjavaju.

Komentarišući sankcije Dodikovoj porodici, američka senatorica Jeanne Shaheen, koja je nedavno bila u posjeti BiH, na mreži X je rekla kako joj drago što se Dodikovi prijatelji i članovi porodice smatraju odgovornim za koruptivne aktivnosti.

„Oni koji koče demokratske težnje naroda BiH moraju snositi odgovornost”, dodala je ona.

S liste sklonjen Karadžićev sin

Sjedinjene Države su saopštile danas kako je sa liste sankcionisanih osoba sklonjen Aleksandar Karadžić, sin Radovana Karadžića, bivšeg predsjednika RS, koji se služi doživotnu kaznu zatvora zbog zločina u BiH, uključujući genocid u Srebrenici.

XS
SM
MD
LG