Linkovi

Escobar pred Kongresom: 4 poluge za zaustavljanje razorne Dodikove politike


Gabrijel Eskobar prilikom pretresa Pododbora za Evropu predstavničkog doma Kongresa
Gabrijel Eskobar prilikom pretresa Pododbora za Evropu predstavničkog doma Kongresa

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Država, Gabriel Escobar, je odgovarao na pitanja članova  Odbora za vanjske poslove Zastupničkog doma. Tema je angažman Sjedinjenih Država na Balkanu.

Escobar je u maju svjedočio pred Odborom za vanjske polosve pri američkom Senatu, Međutim, ovo je bilo prvi put u skoro dvije godine da Escobar svjedoči pred nižim domom Kongresa u skoro dvije godine.

Republikanci, koji su u opoziciji predsjedniku Bidenu, su u međuvremenu preuzeli kontrolu Zastupničkog doma i ovo je prvi put u više od četiri godine da su imali priliku da vode saslušanje o Zapadnom Balkanu.

Izjave gospodina Escobara istinski nisu bile mnogo drugačije u odnosu na ono što smo čuli od njega i State Departmenta posljednjih mjeseci, međutim ono što je odgovorio na upit kongresne zastupnice iz Missourija, Ann Wagner, možda najbolje osvjetljava eventualne nove poteze Washingtona, i mjere koje bi mogle uskoro uslijediti.

Naime, na pitanje kako Washington namjerava zaustaviti razornu politika Milorada Dodika, koja prijeti ne samo BiH nego cijelom regionu, kako su se složili i zastupnica Wagner i gospodin Escobar, Gabriel Escobar je podvukao: Ojačane vojne snage EUFOR-a, puna podrška Washingtona Visokom predstavniku Schmidtu i Bonnskim ovlastima, koordinacija sa partnerima iz Evropske Unije da se onemoguće donacije i krediti Srpskoj, i nastavak sankcija.

Escobar nije konkretno rekao radi li se o skorim novim sankcijama i ako da, kome će biti nametnute, ali je dodao da su se sankcije do sada pokazale vrlo efikasnim – pa se iz toga može zaključiti da se pripremaju nove sankcije.

Ono što se jasno može zaključiti iz današnje kongresne rasprave jest da su članovi američkog Kongresa, kao i Senata, što se moglo vidjeti nedavno na sličnoj senatskoj raspravi – izuzetno zabrinuti zbog zapaljive situacije na zapadnom Balkanu, što se primarno odnosi na odnose Kosovo - Srbija, kao i na akcije Milorada Dodika.

Kongresmen iz Pennsylvanije Keith Self je čak pitao Escobara zašto nema sankcija za Vučića i Srbiju zbog odnosa te zemlje s Rusijom, i primanja oružja od Rusije.

Dakle, američki zakonodavci su itekako svjesni situacije, i oni nastavljaju vršiti snažan pritisak na administraciju predsjednika Bidena da bude odlučnija, i kako se čulo, mnogo oštrija i prema Dodiku u BiH, i prema samoj Srbiji.

Gabrijel Eskobar prilikom pretresa Pododbora za Evropu predstavničkog doma Kongresa
Gabrijel Eskobar prilikom pretresa Pododbora za Evropu predstavničkog doma Kongresa
XS
SM
MD
LG