Linkovi

Ambasada SAD: Dodik i kompanija mogu smišljati bajke da su žrtve neke antisrpske politike


Ambasada SAD je navela kako „gospodin Dodik i kompanija mogu smišljati bajke i teorije zavjere da su on i njegovi saradnici žrtve neke antisrpske politike” po pitanju sankcija koje političarima izriču SAD.

Ove sedmice, SAD su odlučile sankcionisati Nenada Stevandića, Radovana Viškovića, Željku Cvijanović i Miloša Bukejlovića jer podrivaju Daytonski sporazum.


Stevandić je predsjedavajući Narodne skupštine RS, Višković je premijer entiteta RS, Bukejlović je entitetski ministar pravde, a Cvijanović član Predsjedništva BiH.

„Istina je da je Vlada SAD sankcionisala te osobe jer su svojim djelovanjem ugrozili stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet BiH, a ne zbog njihove etničke pripadnosti”, odgovor je Ambasade. „Oni su pojedinci i sami su odgovorni za svoje postupke, kao i za snošenje posljedica tih postupaka, kao što su Osman Mehmedagić 'Osmica' i Marinko Čavara.”

Ambasada SAD dodaje u objavi na Twitteru kako SAD sarađuju i pomažu ljudima širom BiH, uključujući RS, ulažući stotine miliona dolara.

Odgovor Ambasade je uslijedio nakon što su Dodik i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kritikovali američke sankcije.

Dodik je iznio mišljenje da SAD provode antisrpsku politiku, dok je Vučić rekao kako za Srbiju sankcije ne postoje, obrazlažući kako je „dovoljno da vidite protiv koga su sankcije da vidite koliko su one nepristrasne”.

XS
SM
MD
LG