Linkovi

SAD sankcionisale Cvijanović, Stevandića, Viškovića i Bukejlovića zbog Ustavnog suda BiH


Željka Cvijanović, Radovan Višković i Nenad Stevandić
Željka Cvijanović, Radovan Višković i Nenad Stevandić

Sjedinjene Države su u ponedjeljak sankcionisale Nenada Stevandića, Radovana Viškovića, Željku Cvijanović i Miloša Bukejlovića jer podrivaju Daytonski sporazum.

Stevandić je predsjedavajući Narodne skupštine RS, Višković je premijer entiteta RS, Bukejlović je entitetski ministar pravde, a Cvijanović član Predsjedništva BiH.

„Ovi lideri direktno su odgovorni za podsticanje donošenja zakona u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) kojim se odluke Ustavnog suda BiH proglašavaju neprimjenjivim u RS-u, čime se opstruiše i ugrožava provedba Daytonskog mirovnog sporazuma”, kaže se u obrazloženju odluke Ureda za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija SAD-a.

U pisanoj izjavi, podsekretar Ministarstva finansija za terorizam i finansijske obavještajne poslove, Brian E. Nelson je rekao: „Ovakav postupak ugrožava stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet BiH i teško postignuti mir podržan Daytonskim mirovnim sporazumom. Ovakvo ponašanje predstavlja dalju prijetnju budućem putu ove zemlje i njenoj uspješnoj integraciji u evroatlantske institucije. Nastavićemo pružati podršku građanima BiH i njihovim naporima na očuvanju vladavine prava i održavanju mira i prosperiteta.”

Kako se navodi, predsjednik RS Milorad Dodik, koji je već pod američkim sankcijama, bio je predlagač Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, te glavni zagovornik njegovog usvajanja.

U obrazloženju se kaže kako je Stevandić je javno pozvao na donošenje Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, te sazvao sjednicu na kojoj je svojim glasom podržao ovaj zakon.

U odluci stoji da je Višković također promovirao Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH nazivajući ga legitimnim odgovorom Ustavnom sudu BiH.

Za Cvijanović se navodi kako se prije usvajanja zakona sastala sa Dodikom i potvrdila svoje apsolutno slaganje s njim u vezi sa budućim odlukama.

„Cvijanovićeva je javno branila djelovanje nakon donošenja Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH”, navodi se.

Ujedinjeno Kraljevstvo je sankcionisalo Cvijanović u aprilu prošle godine zbog podrivanja legitimiteta i funkcionalnosti BiH.

U obrazloženju sankcija se kaže kako Bukejlović snosi odgovornost za izradu Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH.

„Bukejlović je podržao zakon u svom izlaganju pred Narodnom skupštinom RS pozivajući istu da zakon usvoji zarad pokazivanja 'jedinstva' RS”, navodi se.

Izjava glasnogvornika State Departmenta

Glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller upisanoj izjavi navodi kako Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH u RS-u „predstavlja drski pokušaj podrivanja državnih institucija”.

„Zakon ugrožava stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet BiH, kao i izglede za integrisanje zemlje u evroatlantske i evropske institucije, a na štetu građana BiH. (...) Nastavićemo pružati podršku građanima BiH u naporima za jačanje vladavine prava i održavanju mira i prosperiteta”, kaže on u izjavi.

Ukoliko sankcionisani raspolažu imovinom u Sjedinjenim Državama, ona mora biti blokirana i prijavljena OFAC-u, dok su zabranjene sve transakcije američkim državljanima sa sankcionisanim osobama kojima su također zabranjena putovanja u SAD.

Reakcija iz SNSD-a

Portparol SNSD-a, stranke kojoj pripadaju Cvijanović, Višković, Bukejlović, a koju predvodi Dodik, kaže za RTRS, kako „nikakve sankcije, nikakve prijetnje, nas u Republici Srpskoj, nas iz SNSD-a, svih ostalih koji su patriotski raspoloženi u Republici Srpskoj sigurno neće spriječiti u tome da radimo svoj posao”, a što, kako obrazlaže, podrazumijeva zaštitu ustavnu pozicije RS-a.

Stevandić: Stavljanje na američku crnu listu smatram odlikovanjem

Sankcionisani Stevandić je reagovao na društvenim mrežama, rekavši kako američke sankcije doživljava kao odlikovanje za dosljednost.

„Da se zna! Stavljanje na američku crnu listu zbog demokratskih prava da glasam za odluke NSRS koje smatram čuvanjem Republike Srpske i Dejtonskog sporazuma smatram odlikovanjem za dosljednost, nepokolebljivost i nepopuštanje pred ucjenama i prijetnjama onih koji se smatraju svemoćnim”, stoji u objavi.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG