Linkovi

Secesionizam entiteta RS otjerao njemačke investicije. Obustavljeni projekti vrijedni više od 100 miliona eura


sign welcome to Republika Srpska, in Vraca near Sarajevo
sign welcome to Republika Srpska, in Vraca near Sarajevo

Vlada Njemačke odlučila je obustaviti četiri infrastrukturna projekta u Republici Srpskoj, zbog nastavka "secesionističke politike tog entiteta i njegovog predsjednika Milorada Dodika", saopćila je Ambasada Njemačke u Bosni i Hercegovini u srijedu, 9. augusta.

"Njemačka savezna vlada odlučila je da dopusti da isteknu četiri infrastrukturna projekta, u vrijednosti od 105 miliona eura, i da se na taj način sukcesivno okončaju", kaže se u saopćenju.

Među projektima od kojih je odustala njemačka Vlada je i izgradnja vjetroelektrane "Hrgud" u Berkovićima, općini u entitetu RS.

Vrijednost projekta je oko 64,28 miliona eura, od čega je Njemačka razvojna banka (KfW) osigurala 60 miliona eura, a ostatak bi financirala Elektroprivreda RS.

Njemačka se povlači i iz projekta obnove hidroelektrane kod Trebinja, na jugu Hercegovine, kao i projekta zbrinjavanja otpadnih voda u Gradišci, na sjeveru Bosne.

Kako navodi Ambasada, o odluci Vlade Njemačke obaviješteni su Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) BiH i projektni partneri.

Nakon odluke Narodne skupštine Republike Srpske iz decembra 2021. godine o vraćanju nadležnosti i stvaranju vlastitih institucija s ciljem slabljenja države, njemačka Vlada je u aprilu 2022. godine odlučila da privremeno zaustavi četiri infrastrukturna projekta.

"Međutim, nije došlo do povlačenja secesionističkih mjera koje je tražila njemačka vlada. Umjesto toga, predsjednik i Vlada Republike Srpske nastavili su s eskalacijom političke krize. Savezna vlada Njemačke je stoga sada donijela odluku da neće ponovo pokretati obustavljene projekte", ističe se u saopćenju.

Projekti će, kako je rečeno, biti sukcesivno okončani, a iz Ambasade su naveli da se ova odluka ne odnosi na ostale projekte njemačke razvojne suradnje koji uključuju i RS, kao ni na suradnju s civilnim društvom.

Istaknuto je da njemačka Vlada podržava približavanje BiH Evropskoj uniji (EU) i da je spremna i dalje intenzivirati suradnju sa BiH, kako u Federaciji BiH, tako i u Republici Srpskoj.

"Temeljni zahtjev je, međutim, očuvanje mira, vladavine prava i teritorijalnog integriteta države BiH", dodaje se u saopćenju.

Njemačka šefica diplomacije Annalena Baerbock najavila je sankcije u martu 2022. tokom službene posjete Sarajevu. Projekti su obustavljeni idućeg mjeseca zbog koraka vlasti u RS-u na "povratku nadležnosti" s države BiH na entitet RS koji su neustavni.

Dodik je kao član Predsjedništva BiH u septembru 2022. uložio veto na davanje agremana novom njemačkom ambasadoru u BiH Thomasu Fitschenu zbog obustave projekata i rezolucije Bundestaga. Veto nije potvrdila Narodna skupština RS-a.

Nova vlada Njemačke pozvala je u decembru 2021. godine EU da uvede sankcije Miloradu Dodiku, no za to nije bilo konsenzusa zemalja članica.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG