Linkovi

Biden: 90 posto odraslih u SAD moći će da bude vakcinisano do 19. aprila


Američki predsjednik Joseph Biden tokom obraćanja medijima u Bijeloj kući (REUTERS/Jonathan Ernst)
Američki predsjednik Joseph Biden tokom obraćanja medijima u Bijeloj kući (REUTERS/Jonathan Ernst)

Predsjednik Sjedinjenih Država, izjavio je da će 90 procenata odraslih građana Sjedinjenih država moći da bude vakcinisano protiv koronavirusa do 19. aprila.

Plan našeg tima je da punkt za vakcinaciju ne bude dalje od pet milja (osam kilometara, prim.nov.) od ijednog odraslog građanina u SAD. Preostalih deset procenata građana biće vakcinisano do 1. maja”, rekao je Biden tokom obraćanja medijima iz Bijele kuće.

Prema njegovim riječima – tokom prethodnog vikenda građani su primili deset miliona vakcina protiv COVID 19.

Vlada je pokrenula širok nacionalni program vakcinacije. Aktiviran je veliki broj dobrovoljaca. Za manje od 60 dana dato je sto miliona vakcina. Sada ćemo, za četrdeset dana, pokušati da damo još stotinu miliona. Ne postoji ništa što ne možemo da ostvarimo ukoliko radimo zajedno”, poručio je američki predsjednik.

Osim toga – Biden je građane upozorio da pojačaju mjere opreza.

Jako sam ozbiljan kada kažem da smo tek na pola puta. Nije vrijeme da se opustimo. Ako spustimo gard stanje može postati gore. Novi sojevi virusa utiču na rast broja novih slučajeva. Ljudi su manje oprezni i to nije dobro. Potrebno je da svako do nas uradi svoj dio posla. Jer smo i dalje u bici protiv virusa koja je daleko od dobijene”, istakao je predsjednik Sjedinjenih Država.

Perite ruke, držite fizičku distancu, nosite maske, vakcinišite se kada budete mogli! Sada nije vrijeme za slavlje, već da ispunimo svoju dužnost brige jednih od drugima – i da se borimo do kraja”, poručio je Biden u obraćanju iz predsjedničke rezidencije.

Američki zvaničnici apelovali su na građane u ponedjeljak da preduzmu mjere predostrožnosti da spriječe širenje COVID 19 u svjetlu rasta broja zaraženih širom zemlje.

Direktorka Centara za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC) Rošel Valenski zatražila je od zvaničnika i drugih da upozore na ozbiljnost situacije da bi se spriječio četvrti talas zaraze.

Iznova imam osjećaj da smo na pragu katastrofe. Sada sam uplašena”, rekla je Valenski na konferenciji za novinare.

Dodala da je ukupan broj zaraženih u Americi u nedjelju premašio 30 miliona, a da je sedmodnevni prosjek novooboljelih nešto manji od 60.000 dnevno. To je rast od 10 odsto u odnosu na prethodni sedmonedjeljni period. Povećan je broj hospitalizacija, a bilježi se i rast broja žrtava.

Zvaničnici su kao uzroke novog rasta naveli otvaranje ekonomija u saveznim državama i preuranjeno ublažavanje restrikcija, uz povećanje broja putnika.

Valenski je naglasila da je putanja pandemije u SAD slična onoj u evropskim zemljama, kao što su Njemačka, Italija i Francuska, u kojima je nedavno registrovan rast zaraženih.

Nemamo luksuz da ne preduzimamo ništa. Moramo da sarađujemo da spriječimo četvrti talas, za zdravlje naše zemlje”, poručila je Valenski.

Kampanja vakcinacije se intenzivira širom SAD, ali su u pojedinim dijelovima zemlje ukinute mjere za suzbijanje pandemije, uključujući i obavezno nošenje maski.

Izdržite. Ovo će biti trka između vakcina i onoga što se događa kada je riječ o dinamici pandemije. Možemo da pobijedimo, ako budemo još malo duže strpljivi”, rekao je ekspert za zarazne bolesti doktor Anthony Fauci.

Zvaničnici i dalje preporučuju da se izbjegavaju putovanja koja nisu neophodna i ohrabruju građane da nastave da nose maske i drže socijalnu distancu da bi se spriječilo širenje virusa i njegovih opasnih varijanti.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG