Linkovi

Ukrajina, Afganistan u fokusu Blinkenove posjete Briselu


FILE PHOTO: U.S. Secretary of State Antony Blinken removes his mask as he gives a press briefing at the end of a NATO Foreign Ministers' meeting at the Alliance's headquarters in Brussels, Belgium, March 24, 2021.
FILE PHOTO: U.S. Secretary of State Antony Blinken removes his mask as he gives a press briefing at the end of a NATO Foreign Ministers' meeting at the Alliance's headquarters in Brussels, Belgium, March 24, 2021.

Američki državni sekretar Antony Blinken u utorak je u Bruxellesu kako bi se susreo s europskim i NATO saveznicima i razgovarao o nizu pitanja, uključujući nagomilavanje ruskih snaga duž granice s Ukrajinom i koalicijske operacije u Afganistanu.

Posjet dolazi tri sedmice nakon što je Blinken bio u Bruxellesu na summitu sa svojim kolegama iz zemalja članica NATO-a. Blinken je tokom prethodnog sastanka govorio o prioritetu Sjedinjenih Država da se usredotoči na jačanje veza sa saveznicima.

Blinkenov raspored u utorak uključuje razgovore s ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Dmytrom Kulebom.

Rusko nedavno premještanje trupa u pogranično područje izazvalo je zabrinutost u Sjedinjenim Državama i drugdje.

Blinken je razgovarao s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom o situaciji u ponedjeljak i rekao da postoji uzajamni dogovor da "Rusija mora prekinuti svoje opasno nagomilavanje vojske i trajnu agresiju duž ukrajinskih granica."

Philip Reeker, američki vršitelj dužnosti pomoćnika tajnika za Ured za europska i euroazijska pitanja, rekao je novinarima u pregledu Blinkenovih sastanaka da će pregovori NATO-a o Ukrajini donijeti pozive Rusiji da bude suzdržana i da se suzdrži od "eskalacijskih akcija".

Blinkenu u Bruxellesu pridružio se američki ministar obrane Lloyd Austin.

Druga glavna tema razgovora bit će situacija u Afganistanu samo nekoliko sedmica prije 1. maja roka za povlačenje preostalih 2500 američkih snaga iz zemlje iz Afganistana koji je naveden u sporazumu između administracije bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa i talibana.

Reeker je rekao da će ti razgovori biti prilika za nastavak razgovora o Afganistanu sa ministarskih sastanaka prošlog mjeseca. Blinken je tokom razgovora u martu rekao da Sjedinjene Države žele "saslušati i savjetovati se" sa saveznicima iz NATO-a, istovremeno obećavajući da "odu zajedno" kad za to bude vrijeme.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG