Linkovi

NATO zabrinut zbog ruskih vojnih aktivnosti blizu Ukrajine


ARHIVA - Zastava NATO-a
ARHIVA - Zastava NATO-a

Rusija je u četvrtak upozorila da bi ozbiljna eskalacija sukoba u istočnom ukrajinskom regionu Donbas mogla da "uništi" Ukrajinu, dok je NATO izrazio zabrinutost zbog, kako je saopštio, nagomilavanja ruskih vojnih snaga blizu istočne Ukrajine.

Snimci sa društvenih mreža, čija autentičnost još nije potvrđena, sugerišu da Rusija premješta veliki broj tenkova, manjih oklopnih vozila i druge opreme u regione koji se graniče sa Ukrajinom, kao i na Krim koji je Moskva anektirala 2014. godine, prenosi agencija Reuters.

Ruske aktivnosti predstavljaju izazov za administraciju predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden), čiji članovi su ove nedelje telefonom razgovarali sa visokim ukrajinskim zvaničnicima da bi izrazili podršku vladi predsjednika Volodimira Zelenskog.

"Dijelom je riječ o uobičajenoj taktici, da se menja intenzitet konflikta da bi se podstakla nestabilnost i pokazalo da je Rusija jedan od ključnih igrača. Ne možemo da isključimo mogućnost da je Bidenova administracija dio ruske računice, odnosno da je vrijeme da Moskva pokaže mišiće", rekao je neimenovani diplomata EU.

Moskva i Kijev već dugo vremena razmjenjuju optužbe za neuspješnu implementaciju mirovnog sporazuma o Donbasu. Odnosi su dodatno zategnuti zbog sudbine ruskog gasovoda Sjeverni tok 2 do Njemačke, čiju izgradju Ukrajina i SAD žele da zaustave, kao i zbog obračuna Kijeva sa istaknutim biznismenom bliskim Rusiji.

NATO je saopštio da je zabrinut zbog raspoređivanja ruskih snaga u trenutku kada su se ambasadori članica Alijanse sastali da razgovaraju o nedavnoj eskalaciji nasilja u istočnom regionu Donbas, gdje se ukrajinske snage bore protiv proruskih separatističkih snaga. Prema procjenama Kijeva, u sukobu je od 2014. godine poginulo 14.000 ljudi.

Ukrajinski šef diplomatije Dmitro Kuleba optužio je Rusiju "za sistemsko pogoršanje" bezbjednosne situacije u Donbasu i na Krimu.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov pokušao je da umanji značaj raspoređivanja ruskih snaga, navodeći da "to ne bi trebalo nikome da smeta i da ne predstavlja nikakvu prijetnju".

"Rusija preduzima mjere da obezbijedi svoje granice. Postoji povećana aktivnost NATO-a, drugih saveza, pojedinačnih zemalja blizu ruskih granica zbog čega smo u obavezi da budemo na oprezu", rekao je Peskov.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da veći dio ukrajinske vojske razumije opasnost "užarenog konflikta" u Donbasu.

"Nadam se da ih neće podstrekivati političari, koje podstrekuje Zapad, predvođen Sjedinjenim Državama. Ruski predsjednik Putin nedavno je rekao, što je relevantno i danas, da će oni koji pokušaju da započnu novi rat u Donbasu uništiti Ukrajinu", poručio je Lavrov.

Zabrinutost NATO-a

Neimenovani zvaničnik NATO-a rekao je agenciji Reuters da Moskva podriva mirovne napore u istočnoj Ukrajini.

"Saveznici dijele zabrinutost u pogledu nedavnih velikih ruskih vojnih aktivnosti u i oko Ukrajine. Saveznici su takođe zabrinuti zbog ruskog kršenja primirja iz jula 2020. godine, što je dovelo do smrti četiri ukrajinska vojnika prošle nedjelje", rekao je neimenovani zvaničnik.

Ukrajina, zapadne zemlje i NATO optužuju Rusiju da šalje trupe i teško oružje da bi podržala svoje pristalice u Donbasu koje su preuzele dio istočne Ukrajine 2014. godine.

Rusija međutim tvrdi da samo pruža političku i humanitarnu podršku separatističkim borcima u, kako ističe, unutrašnjem konfliktu.

Načelnik združenog Generalštaba američke vojske general Mark Mili razgovarao je sa glavnim komandantom ukrajinskih snaga Ruslanom Komčakom da bi naglasio da je "Ukrajina ključni partner NATO-a", saopšteno je iz Milijevog kabineta.

Ukrajinske vojne obavještajne službe optužuju Rusiju da izaziva provokacije da bi imala izgovor da pošalje dodatne ruske vojne jedinice u Donbas i da nije isključen pokušaj "da ruske okupacione snage napreduju duboko na ukrajinskoj teritoriji".

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG