Linkovi

SAD: Ruske trupe na granici sa Ukrajinom najveće od 2014.


Pripadnik ukrajinskih oružanih snaga na osmatračnici u Donjecku (Foto: Rojters/Serhiy Takhmazov)
Pripadnik ukrajinskih oružanih snaga na osmatračnici u Donjecku (Foto: Rojters/Serhiy Takhmazov)

Bijela kuća saopštila je u četvrtak da su Sjedinjene Države zabrinute zbog, kako je ocijenjeno, eskalacije ruske agresije u Ukrajini.

Portparolka Jen Psaki rekla je da Washington razgovara o kretanju ruskih snaga blizu Ukrajine sa ostalim članicama NATO-a.

"Rusija sada ima više trupa na granici sa Ukrajinom nego u bilo kojem drugom periodu od 2014. godine", rekla je Psaki na konferenciji za novinare, aludirajući na period ruske aneksije Krima.

Psaki nije precizirala koliko je pripadnika ruskih snaga raspoređeno na granici sa Ukrajinom. Međutim, ovo je prvi put da je Bidenova administracija pomenula obim ruskih snaga, prenijela je agencija Reuters.

Prethodno je njemačka kancelarka Angela Merkel zatražila od ruskog predsjednika Vladimira Putina da povuče snage koje Kremlj nagomilava blizu granice sa Ukrajinom.

"Kancelarka je zahtijevala povlačanje raspoređenih snaga da bi se deeskalirala situacija", saopštila je njemačka vlada posle telefonskog razgovora Merkel i Putin.

Angela Merkel - Vladimir Putin
Angela Merkel - Vladimir Putin

U saopštenju poslije razgovora sa njemačkom kancelarkom, Kremlj je naveo da je "Vladimir Putin govorio o provokativnim akcijama Kremlja kojima se namjerno zaoštrava situacija duž linije razdvajanja".

Ukrajina upozorava na povećanje broja ruskih vojnika blizu svoje istočne granice dok se povećava nasilje duž linije koja razdvaja snage te zemlje i proruske separatiste u regionu Donbas.

Rusija je saopštila da njene snage nisu prijetnja i da su odbrambene, ali da će ostati u tom području dok god Moskva smatra da je to potrebno.

Kremlj je odbacio ukrajinske optužbe da raspoređuje snage da bi odvratio pažnju sa unutrašnjih pitanja, među kojima je i pritvoreni opozicioni lider Aleksej Navalni, uoči parlamentarnih izbora u septembru.

"To nema veze sa pritvorenicima ili sa drugima", rekao je portparol Dmitrij Peskov agenciji Reuters i dodao da Rusija mora da bude oprezna kada je "tako nemiran region kao što je Ukrajina blizu naših granica sa potencijalom da se obnove neprijateljstva"

"Primorana da se brani"

Visoki zvaničnik Kremlja Dmitrij Kozak rekao je u četvrtak da bi Moskva mogla da pod određenim okolnostima bude primorana da brani svoje državljane u Donbasu i da bi veliki sukobi mogli da označe kraj Ukrajine kao zemlje.

Kozak je u odgovoru na pitanje o tome da li bi Rusija branila svoje državljane u istočnoj Ukrajini pomenuo Srebrenicu, gdje su snage bosanskih Srba ubile 8.000 muslimanskih muškaraca i dječaka 1995. godine.

"To sve zavisi od obima požara. Ako bude, kao što naš predsjednik kaže, Srebrenice, očigledno je da ćemo morati da ih branimo".

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski posjetio je u četvrtak Donbas dva dana nakon što je zatražio od NATO-a da omogući Ukrajini da se pridruži tom vojnom bloku, čijem se proširenju Moskva oštro protivi.

Ukrajina i zapadne zemlje navode da Rusija naoružava, predvodi i finansira separatiste u Donbasu. Moskva odbacuje optužbe o mešanju.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG