Linkovi

Fauci: Nije trenutak da se proglasi pobjeda protiv pandemije


Anthony Fauci, savjetnik predsjednika Joseph Bidena (Foto: REUTERS/Jonathan Ernst)
Anthony Fauci, savjetnik predsjednika Joseph Bidena (Foto: REUTERS/Jonathan Ernst)

Entoni Fauči (Anthony Fauci), vodeći američki epidemiolog i savjetnik predsjednika Džozef Bidena, izjavio je da je optimista povodom mogućnosti da se zemlja može, kako se izrazio vratiti u nekakav vid normalnosti do obilježavanja državnog praznika Dana nezavisnosti.

Mislim da je projekcija o Četvrtom julu sasvim razumna”, rekao je Fauči za Foxnews u danu u kom je govorio za nekoliko američkih medija.

Upozorio je međutim da je u međuvremenu i dalje je potrebno preduzimati mjere predostrožnosti da bi se spriječio novi talas zaraze.

Fauči je rekao da vjeruje da će SAD imati dovoljno vakcina do kraja maja tako da bi svaki građanin, koji to želi, moći da se vakciniše.

Fauči je takođe upozorio na opasnost pandemije u Sjedinjenim Državama - pri čemu je broj slučajeva novooboljelih tokom preethodne nedjelje iznosio između 50.000 i 60.000 dnevno.

Tokom gostovanja u programu CNN-a upozorio je na, kako se izrazio, veliku ranjivost – podsjetivši na porast broja novooboljelih u Evropi povezujući to sa odlukama tamošnjih zvaničnika da ublaže antipandemijske mjere.

"To možemo izbjeći. Potrebno je da se što više vakcinišemo", rekao je Fauči.

Ustvrdio je da se brži tempo vakcinacije može održati, pa čak i povećati, jer se širom SAD-a proces vakcinacije omasovio u zdravstvenim ustanovama i apotekama.

U međuvremenu, guverneri pojedinih američkih država kompanijama su odobrile rad u redovnim okolnostima, a građanima preporučili da više ne nose zaštitu za lice.

"Ovo apsolutno nije trenutak da se proglasi pobjeda. Uvijek postoji rizik da se razbukta pandemija”, upozorio je Fauči u izjavi za Foxnews.

Prema njegovim riječima ublažavanje direktiva o nošenju maski i fizičkom distanciranju je rizično i, kako ih je označio, potencijalno opasno.

Fauči je rekao da Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) prate razmjere pandemije i tempo vakcnisanja – kako bi uvidjeli da li se i kada mjere ograničenja mogu popuštati.

Fauci je za CNN rekao da će uskoro biti objavljenja nova uputstva o tome da li su i koliko bezbjedna putovanja vakcinisanih građana, njihova okupljanja ili pak smanjenje razdaljine školske djece u obrazovnim ustanovama sa dva na jedan metar.

Fauči je zaključio da (CDC) žele da se adekvatno pobrinu za to – prije objave novih smkernica.

Prethodno je američki predsjednik, tokom prošle nedelje, izjavio da bi sve odrasle osobe – ne samo stariji građani trebalo da imaju pravo na vakcinu od početka maja. Poručio je i da bi se porodice mogle okupljati na manjim proslavama za Dan nezavisnosti.

Sjedinjene Države su u nastojanjima da ubrzaju tempo vakcinisanja građana u okviru kampanje u kojoj je samo u subotu vakcinisano njih 3 miliona.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG