Linkovi

Amerikanci koji su u potpunosti vakcinisani mogu da se okupljaju bez maski


ARHIVA - Vakcinacija protiv koronavirusa u Kaliforniji (Foto: AP/Marcio Jose Sanchez)
ARHIVA - Vakcinacija protiv koronavirusa u Kaliforniji (Foto: AP/Marcio Jose Sanchez)

Amerikanci koji su u potpunosti vakcinisani mogu da se sastaju sa drugim vakcinisanim ljudima u zatvorenom prostoru bez nošenja maski ili držanja distance, navodi se u smjernicama federalnih zdravstvenih zvaničnika. 

Takođe se ističe da vakcinisani građani mogu da se okupljaju na isti način - u okviru jednog domaćinstva - sa onima kod kojih postoji mali rizik od teških simptoma koronavirusa - na primjer vakcinisani djed i baka mogu da posjete zdravu djecu i unuke.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) objavili su u ponedjeljak smjernice za vakcinisane građane, nakon što se sve više odraslih u SAD vakciniše i postavlja pitanje da li zbog toga ima veću slobodu da posjećuje članove porodice, putuje ili radi druge stvari koje su bile uobičajene prije pandemije koronavirusa.

"Znamo da ljudi žele da se vakcinišu kako bi ponovo mogli da rade stvari u kojima su uživali, sa ljudima koje vole", saopštila je direktorica CDC-a Rochelle Walensk​y

Ona je na konferenciji za novinare ocijenila da su smjernice "prvi korak" kao povratku u normalu kada je riječ o okupljanjima.

Dodala je da će biti odobren veći broj aktivnosti za vakcinisane pojedince kako bude padao broj zaraženih i smrtnih slučajeva i kako se bude vakcinisao veći broj Amerikanaca, a bude dostupno i više podataka o tome da li oni koji su primili vakcinu mogu da se zaraze i šire virus.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti i dalje preporučuju da građani koji su u potpunosti vakcinisani nastave da nose maske, izbjegavaju velika okupljanja i fizički se distanciraju od drugih kada su u javnosti. Takođe se vakcinisanim ljudima savjetuje da se testiraju ako imaju simptome koji su povezani sa koronavirusom.

Preporučuje se i da se izbjegavaju putovanja koja nisu neophodna i da se osobe koje putuju testiraju, što bi moglo da bude zbunjujuće za vakcinisane građane koji se nadaju da će moći da posjete porodicu u drugim krajevima zemlje ili u inostranstvu.

U novim smjernicama ne pominje se ni odlazak u restorane ili na druga mjesta, iako guverneri ukidaju ograničenja na rad biznisa, kaže Leana Wen​, doktorica i profesorica javnog zdravlja na Univerzitetu George Washington.

Zvaničnici ističu da se osoba smatra u potpunosti vakcinisanom dvije nedjelje nakon što je primila posljednju potrebnu dozu vakcine. Oko 30 miliona Amerikanaca - ili samo oko 9 posto populacije - do sada je u potpunosti vakcinisano vakcinom koju su odobrile federalne vlasti, pokazuju podaci CDC-a.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG