Linkovi

Biden: Ukidanje obaveze nošenja maski "neandertalsko razmišljanje"


U lokalima u Teksasu bilo je obavezno nošenje maski, ali je guverner sada tu obavezu ukinuo

Predsednik SAD Džo Bajden iskazao je nezadovoljstvo odlukom guvernera Teksasa Grega Abota da ukine obavezu nošenja maski i popusti antipandemijske mjere u toj saveznoj državi. Isto je odlučio i guverner Misisipija Tejt Rivs. 

"To je velika greška", rekao je američki predsjednik komentarišući odluke guvernera Teksasa i Misisipija.

"Dok ostvarujemo napredak u vakcinaciji, posljednje što nam treba je neandertalsko razmišljanje", rekao je Bajden.

Prethodna administracija na čelu sa Donaldom Trumpom umanjivala je ozbiljnost pandemije koronavirusa, uprkos tome što je COVID19 dobio i predsjednik, a nenošenje maske je zapravo prikazivalo politički stav.

Otkako je došao na vlast u januaru 2021, Bajden ponavlja da je nošenje maski i držanje distance neophodno kako bi se spriječilo širenje virusa. Novinarima u Bijeloj kući je rekao da kod sebe uvek ima najnovije podatke o broju umrlih.

"Do juče je umrlo 511.874 Amerikanaca i umrijeće još hiljade. Nećemo moći sve da vakcinišemo do ljeta".

Guverner Teksasa, druge najnaseljenije države u SAD, ukinuo je obavezu nošenja maski iako je Teksas 47. od 50 država po stopi vakcinisanih.​

Rošel Valenski, direktorka Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) rekla je da nije trenutak da se ukidaju restrikcije. Ona je istakla da su narednih mjesec ili dva ključni za dalji tok pandemije.

Iako broj inficiranih širom zemlje opada, veći je broj zaraženih novim sojevima virusa koji su zarazniji, što prijeti cjelokupnom ostvarenom napretku, rekla je Valenski.

Prema američkom ustavu, Bajden nema ovlaštenja da promijeni odluke guvernera saveznih država.

"Federalni sistem znači da centralna vlada ima ograničena ovlaštenja, a savezne države odlučuju o javnom zdravlju", rekla je Meril Čertof, profesorka na Univerzitetu Džordžtaun.

Prije godinu dana, bivši predsjednik Trump je prijetio "nacionalnim zatvaranjem" ali je od te ideje brzo odustao.

"Mislim da je to bila politička odluka kako bi se svalila odgovornost na guvernere", kaže Čertof.

Neki žele da federalna vlada ima veća ovlaštenja, ali Čertof upozorava da treba razmišljati o tome da, ako se to desi, takva pravila neće važiti samo četiri godine ove administracije, već narednih 40 godina.

XS
SM
MD
LG