Linkovi

Nove smjernice CDC: Đaci na distanci od metar, umjesto dva


ARHIVA - Đaci u školi u Čikagu, 11. januara 2021. (Foto: AP/Ashlee Rezin Garcia-Chicago Sun-Times/Pool)
ARHIVA - Đaci u školi u Čikagu, 11. januara 2021. (Foto: AP/Ashlee Rezin Garcia-Chicago Sun-Times/Pool)

Administracija predsjednika Džoa Bajdena u petak bi trebalo da postigne cilj zacrtan na početku mandata - da za njenih prvih 100 dana bude dato 100 miliona vakcina.

Najmanje 15 država i prijestonica Vašington objavili su planove za imunizaciju svih stanovnika starijih od 16 godina. U međuvremenu, očekuje se da Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) preporuče da se socijalna distanca u školama smanji na metar.

Prema novim smjernicama američkih zdravstvenih vlasti, koje bi mogle da budu objavljene već u petak, đaci u učionicama bi držali distancu od metar, umjesto dosadašnjih gotovo dva - dok god nose maske. Očekuje da se CDC pozove na novo istraživanje koje pokazuje da kraća distanca ne utiče na stopu širenja zaraze, ako su na snazi druge zaštitne mjere.

"To će biti samo dodatna preporuka, koju veliki broj škola očekuje od zdravstvenih eksperata kada je riječ o bezbjednom povratku u učionice”, rekla je portparolka Bijele kuće Džen Psaki.

Izmijenjene smjernice mogle bi da omoguće školama sa ograničenim prostorom da se što prije otvore, ali i da obnove debatu o bezbjednosti u učionicama.

U međuvremenu, predsjednik Džo Bajden objavio je da će njegov cilj - da se za prvih 100 dana njegovog mandata da 100 miliona doza vakcine biti postignut 42 dana ranije. Bajden je međutim upozorio sve da i dalje budu oprezni.

“Prošle nedelje smo vidjeli rast broja slučajeva u nekoliko država. Milioni su primili vakcine, ali nam je potrebno da se vakcinišu još milioni”.

Predsjednik je ukazao i na nove restrikcije u Evropi.

"Molim vas, nemojte da dozvolite da se to dogodi ovdje”.

U 15 američkih država je tokom prošle nedelje zabilježen prosječan rast zaraženih od najmanje 10 odsto. Doktor Entoni Fauči upozorava na mogući četvrti talas zaraze.

“Ako prerano popustimo mjere, možemo da izazovemo još jedan talas. A to bi nas zaista unazadilo”.

Fauči je o aktuelnoj situaciji svjedočio u Senatu, gdje su ga pojedini senatori kritikovali što nosi dvije maske iako je vakcinisan.

Primili ste vakcinu i nosite dvije maske. Zar to nije predstava za javnost", upitao je Faučija republikanski senator Rend Pol, takođe doktor.

“Želim da kažem da maske nisu predstava. Maske štite. I ne slažem se s vama”, odgovorio je vodeći američki epidemiolog.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG