Linkovi

New York odao počast preminulima tokom pandemije


People wear facial masks for protection against the coronavirus as they walk their dogs on the Brooklyn Bridge, Friday, April 10, 2020, in New York. (AP Photo/Mary Altaffer)
People wear facial masks for protection against the coronavirus as they walk their dogs on the Brooklyn Bridge, Friday, April 10, 2020, in New York. (AP Photo/Mary Altaffer)

New York, grad koji je u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) najteže pogođen korona virusom, odao je 14. marta počast za 30.258 građana umrlih od COVID-19 tokom godinu dana pandemije.

"Izgubili smo više Njujorčana nego u Drugom svjetskom ratu, Vijetnamskom ratu, uraganu Sendi i napadima 11. septembra zajedno. Svaka porodica je pogođena, za toliko porodica ima tuge, i tuga je jaka", rekao je gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio na virtuelnoj komemoraciji prenošenoj uživo.

Gradonačelnik New Yorka je obraćanje počeo minutom šutnje za sve žrtve. U govoru je pomenuo "heroje zdravlja" koji su spasili mnoge živote rizikujući svoje, a građane je pozvao da se prisjete i dobrih trenutaka.

"Šta god se desilo niko ne može da vam oduzme plesove koje ste već plesali", rekao je Bill de Blasio na španskom, citirajući kolumbijskog pisca i Nobelovca Gabriela Garsiju Markesa, u gradu gdje trećina imigranata ima latinoameričko porijeklo.

Virtuelna ceremonija počela je kratkim nastupom Njujorške filharmonije, ispred upaljenih svijeća na Bruklinškom mostu, po hladnoj i vjetrovitoj noći. Velike crno-bijele slike žrtava projektovane su na mostu.

Prema podacima univerziteta Džons Hopkins (Johns Hopkins), Sjedinjene Američke Države su najteže pogođene pandemijom korona virusa - sa 29.438.779 registrovanih slučajeva zaraze od početka pandemije i 534.889 preminulih građana.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG