Linkovi

Rusija tajno finansirala Milorada Dodika


Kremlin of Moscow
Kremlin of Moscow

Kako saznaje Glas Amerike, američka vlada ima pouzdane podatke da je Rusija u tajnosti obezbijedila i dala preko 300 miliona dolara politčkim strankama u više od deset zemalja, od 2014. pa do danas. 

Ko je Konstantin Malofejev?

Konstantin Malofeev, September 16, 2021
Konstantin Malofeev, September 16, 2021

Konstantin Malofejev je ruski oligarh i predsjednik nevladine promonarhističke organizacije “Društvo za razvoj ruskog istorijskog obrazovanja Dvoglavi orao”.

Američki Sekretarijat za pravosuđe protiv Malofejeva je aprila 2022, podnio optužnicu za kršenje sankcija uvedenih Rusiji nakon invazije na Ukrajinu. Malofejev je prvi ruski tajkun koji se našao da udaru američkog pravosuđa od početka ruske invazije na Ukrajinu.

Državni tužilac Merik Garland tada je objavio da su Sjedinjene Države zaplijenile milione dolara sa računa koji vode do ruskog oligarha – kao i da se prikupljaju dokazi o ratnim zločinima koje je navodno počinio.

Inače, Malofejev se na listi američkih sankcija našao još 2014. kada je Kancelarija za kontrolu strane imovine Sekretarijata za finansije objavila da je bio jedan od glavnih izvora finansiranja Rusa koji zagovaraju separatizam ukrajinskog poluostrva Krim koje je Rusija suprotno međunarodom pravu anektirala prije osam godina.

Malofejev je vlasnik konzervativnog, pravoslavno-hrišćanskog televizijskog kanala koji podržava ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Obavještajne agencije u Americi su navele 2014. godinu kao početak, jer je tada primijećeno značajno povećanje takvih ruskih aktivnosti.

Glas Amerike saznaje da Rusija financira odredjene stranke i političare u cilju manipulacije tim zemaljama iznutra. Jedan visoki zvaničnik Administracije u Washingtonu je danas izjavio da Administracija vjeruje da se radi tek o vrhu ledenog brijega, kada su takve aktivnosti u pitanju.

Izvor iz američke administracije koji je upoznat sa ovim slučajem naveo je da su iznose iz Ruske federacije, između ostalih, dobijali Milorad Dodik iz Bosne i Hecegovine, te stranka Demokratski front iz Crne Gore.

Suradjujemo sa saveznicima i partnerima kako bismo prikupili dodatne informacije o ovom. A mi dijelimo naše eventualne odgovore na ovakvu rusku aktivnost, sa više od 100 zemalja," kazao je ovaj vladin zvaničnik, koji je takodjer dodao: "U toku su upozorenja strankama i političarima koji bi eventualno mogli biti dio ove ruske kampanje, da ih možemo i hoćemo razotkriti, ukoliko budu uzimali novac od Kremlja."

Izvor iz administracije, međutim, nije objavio tačne iznose izdvojene za Dodika i Demokratski front, saznaje Glas Amerike

Obavještajna zajednica je zabilježila povećanje te aktivnosti 2014. godine do danas. Među primjerima koji su izneseni, u Bosni, prije izbora 2018. godine, Konstantin Malofejev tajno je pomagao finansiranje predsjedničke kampanje Milorada Dodika. Taj primjer pokazuje da Rusija nije ispunila obećanje da ulaže u ekonomski razvoj Republike Srpske, već je umjesto toga omogućavala korupciju vladajuće stranke i stvorila nejednake uslove za opozicione stranke”, naveo je izvor iz administracije.

Takođe, kao primjer je navedena i Crna Gora i jedan od važnijih ruskih oligarha.

Rečeno je da Sjedinjene Država očekuju da će se Rusija narednih mjeseci sve više okretati tajnom političkom finansiranju da bi podrila međunarodne sankcije, uvedene zbog rata u Ukrajini, i održala uticaj u inostranstvu, a američki zvaničnik je dodao i to da je Washington skinuo oznaku tajnosti sa pojedinih informacija dijelom i zbog očekivanja da će se Rusija “sve više oslanjati na sredstva tajnog utjecaja” narednih mjeseci.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG