Linkovi

Dodik informisao Putina o zapadnim sankcijama i tražio da Rusija podrži EUFOR


Dodik i Putin se susreli tokom ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu. (Fotografija preuzeta sa Twitter naloga Milorada Dodika)
Dodik i Putin se susreli tokom ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu. (Fotografija preuzeta sa Twitter naloga Milorada Dodika)

Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH i lider vodeće SNSD stranke u entitetu RS, sastao se sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom i informisao ga o zapadnim sankcijama uvedenim njemu i članovima njegove stranke, te predložio da Rusija glasa za produženje mandata EUFOR-a u BiH. 

Dodik, koji se u Sankt Peterburgu u petak susreo sa Putinom na ekonomskom forumu usred invazije Rusije na Ukrajinu, rekao je za RTRS da je sa predsjednikom Rusije razgovarao i o infrastrukturnim projektima poput izgradnje gasovoda u RS-u.

Dodik, kojem su smetale trupe EUFOR-a kada patroliraju ulicama, tražio je da Rusija u Vijeću sigurnosti UN-a bude saglasna sa produženjem misije.

„Mi nismo imali primjedbe do onih njihovih šetanja i lociranja na neprimjerenim mjestima”, rekao je Dodik, koji promovira secestionističku politiku u BiH.

Rusija je u UN-u bila protiv imenovanja Christiana Schmidta na poziciju visokog predstavnika uz obrazloženje da on nema međunarodno-pravni legimitet, a što često govori i Dodik koji se protivio dolasku Schmidta u BiH.

Dodik, koji gradi dobre odnose sa Putinom, otputovao je u Rusiju u izbornoj godini u BiH, te rekao će sa ruskim predsjednikom nastaviti razgovore u septembru.

Sjedinjene Američke Države su sankcionisale Dodika zbog prijetnje po Dejtonski sporazum, kao i zbog visoke korupcije.

„Naravno, obavijestio sam predsjednika (Putina) da prema našim ljudima, pa i meni se uvode sankcije nekih zapadnih zemalja”, rekao je Dodik.

Nedavno je Velika Britanija uvela sankcije predsjednici RS Željki Cvijanović, a Sjedinjene Države ministru zdravstva Alenu Šeraniću.

Šeranić je slijedio etno-nacionalističke i političke agende nauštrb demokratskih institucija i građana Bosne i Hercegovine, obrazložio je Brian E. Nelson, podsekretar za borbu protiv terorizma i obavještajne finansijske poslove u Ministarstvu finansija SAD-a. Britanija je sankcionisala Cvijanović zbog potkopavanja legitimiteta i funkcionalnosti BiH.

Dodik koristi rusku verziju rata u Ukrajini i naziva je „specijalnom vojnom operacijom” i protivnik je sankcija Rusiji.

BiH se pridružila sankcijama EU prema Rusiji, ali da bi one stupile na snagu, kako izvještava Radio Slobodna Evropa, Vijeće ministara BiH o tome mora donijeti praktičnu odluku, a čemu se protive srpski članovi.

Zapadni zvaničnici kažu da je uticaj Rusije, kako na Balkanu, pa tako i u BiH štetan.

„Regionalni napredak također ugrožavaju štetni spoljnopolitički i ekonomski uticaji Rusije i Kine. Rusija koristi svoju ulogu snadbijevača energijom da bi primorala političare, podstakla korupciju i zaustavila potencijal razvoja. Također podržava etnonacionalizam koji dijeli i odvlači pažnju od bolje budućnosti”, rekao je specijalni američki izaslanik Gabriel Escobar tokom obraćanja u Kongresu SAD-a u februaru.

XS
SM
MD
LG