Linkovi

Kongresni odbor za vanjske poslove podržao prijedlog zakona o BiH


Capitol Hill
Capitol Hill

Odbor za vanjske poslove Zastupničkog doma Kongresa SAD podržao je danas zakon koji su predložile zastupnice Ann Wagner i Susan Wild. Njihov prijedlog poziva na odgovornost domaće i strane zvaničnike koji rade na destabilizaciji Bosne i Hercegovine, te omogućava uvođenje sankcija.

Tim povodom, izjavu sa Glas Amerike dala je zastupnica Ann Wagner:

“Predstavljam najveću bosanskohercegovačku zajednicu izvan Bosne i Hercegovine i moji birači su duboko zabrinuti zbog krize kod kuće. Cinični etnonacionalistički političari nastoje iskoristiti nadolazeće Opće izbore za produbljivanje podjela, dok (Milorad) Dodik eskalira svoju bezobzirnu i nezakonitu secesionističku agendu, uz podršku Putinovog režima”, navela je Wagner, dodajući: “Sjedinjenim Državama očajnički treba snažan i efikasan način za ekonomsku kaznu kako bi se nosile sa krajnje nestabilnom situacijom u sljedećih nekoliko mjeseci. Ali sada je vrijeme za djelovanje.“

Wagner u Kongresu predstavlja distrikt iz američke države Missouri u kojem se nalazi i grad St. Louis, gdje žive hiljade ljudi porijeklom iz BiH.

“Moj prijedlog zakona kodificira i nalaže ključne sankcije za rješavanje političke krize i korupcije u Bosni. Uoči oktobarskih izbora, ’Zakon o održavanju Daytonskog mirovnog sporazuma putem sankcija’ poslat će prijeko potreban signal odvraćanja lošim akterima—i unutarnjim i vanjskim—koji žele destabilizirati Bosnu”, kaže Wagner. “SAD će nametnuti ozbiljne posljedice za ugrožavanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta i multietničkog karaktera Bosne. Zahvalna sam što je Odbor usvojio moj zakon i nadam se da će cijeli (Zastupnički) dom moći glasati o njemu što je prije moguće.”

Danas je za Glas Amerike govorila i zastupnica Susan Wild: “Već dugo sam zabrinuta situacijom u Bosni i Hercegovini. Tokom 1990-ih vidjeli smo razarajući danak etničkih sukoba na Balkanu i imperativ je da se ne vraćamo u to vrijeme - osobito dok Rusija i drugi protivnici nastoje potaknuti podjele. Daytonski sporazum nije savršen, ali rješenje je graditi na napretku koji je postignut sporazumima, a ne stajati po strani i gledati kako se taj napredak uništava”.

“Zato mi je drago što ovaj zakon izričito poziva vladu da provede presude Europskog suda za ljudska prava—uključujući uklanjanje vjerskih i etničkih uslova za obnašanje visokih političkih dužnosti. Ako bude usvojen i potpisan u zakon, ovaj zakon označit će ključni korak naprijed u očuvanju i jačanju teško stečenih uspjeha u regiji u demokraciji, miru i stabilnosti”, navela je Wild, koja u Zastupničkom domu predstavlja saveznu državu Pennsylvania.

Nakon što je Odbor za vanjske poslove podržao prijedlog zakona, naredni korak je glasanje čitavog Zastupničkog doma.

XS
SM
MD
LG