Linkovi

Rusija: Zapad urušava BiH, Zapad: Ne slušajte ruske laži


Arhivska fotografija NSRS (Fotografija preuzeta sa web stranice NSRS)
Arhivska fotografija NSRS (Fotografija preuzeta sa web stranice NSRS)

Igor Kalabuhov, ambasador Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini (BiH), tvrdi da Zapad da radi na "eroziji Dejtonskog sporazuma", tokom svog obraćanja na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.

Sjednica je sazvana na zahtjev člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH), Milorada Dodika, koji je bio "uvodničar", a nakon njega se poslanicima obratio Kalabuhov.

"Sebična želja da se implementira njihova politička agenda u BiH, posebno kroz nametljivo nametanje euroatlantskih integracija, dovelo je Zapad do pogubnog kursa erozije Dejtonskog sporazuma", poručio je Kalabuhov.

Prema njemu, "svako spoljno uplitanje, pogotovo nametanje rješenja suprotnih lokalnom mentalitetu i istorijskoj stvarnosti će imati dalekosežne i opasne posljedice".

Pred obraćanje ambasadora Rusije u Narodnoj skupštini RS, jednom od dva BH entiteta, poruku javnosti poslali su ambasadori SAD i EU. U poruci se naglašava da će se u obraćanju ruskog ambasadora vjerovatno čuti mnoge laži.

"Danas će se ruski ambasador u BiH obratiti Narodnoj skupštini Republike Srpske. Delegati u Narodnoj skupštini će vjerovatno čuti dezinformacije o brutalnoj ruskoj invaziji na Ukrajinu. Vjerovatno ćete čuti da Rusija štiti ljude od nacizma. Ovo su nečuvene laži. Moskva želi iskoristiti kulturološke i vjerske veze koje ima sa srpskim narodom da bi vašu pažnju odvratila od svojih zločina u Ukrajini. " , navodi se na početku poruke ambasadora SAD i EU.

"Delegati NSRS imaju moć da stanu u odbranu civilizacijskih vrijednosti tako što će odbiti cinične dezinformacije Rusije i stati na stranu hiljada Ukrajinaca koji su meta napada, koji bivaju kidnapovani, silovani, mučeni i ubijani u ratu koji vodi Rusija."

"Vjerovatno ćete čuti i da „Zapad” pokušava narode u Bosni i Hercegovini lišiti njihovog identiteta. Ništa nije dalje od istine. Kao garanti Daytonskog mirovnog sporazuma, partneri BiH iz EU i SAD rade na tome da svim građanima BiH osiguraju da u potpunosti iskoriste svoja kulturološka i etnička prava. Efikasna zaštita ovih prava je u središtu euroatlantskih integracija. Građani Bosne i Hercegovine – Srbi, Hrvati i Bošnjaci i svi ostali – znaju da je ovo put ka boljoj budućnosti njihove djece ovdje, baš ovdje, u njihovoj zemlji. Mi štitimo prava, ne gazimo ih kako je to radila i radi Rusija sopstvenim građanima, a sada i građanima Ukrajine."

"Vjerovatno ćete čuti da se Zapad „miješa” u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine prisiljavajući je da provodi reforme. Ova zemlja aplicirala je za članstvo u EU po sopstvenoj želji. Da, proces euroatlantskih integracija koji je odabrala BiH donosi i potrebu za reformama. Ovo nije miješanje u unutrašnje stvari. Miješanje je ono što Rusija radi u BiH: podstiče podjele u ovoj zemlji i prijeti ozbiljnim posljedicama ukoliko BiH odabere da iskoristi svoja suverena prava."

"EU i SAD i dalje su prijatelji i partneri Bosne i Hercegovine, oba entiteta i Brčko distrikta kao sastavnih i ključnih dijelova zemlje. Manipulacija Moskve nema snagu da oslabi našu podršku ili uništi odlučnost građana BiH koji se bore za bolju budućnost unutar evroatlantske zajednice država.", navodi se u poruci SAD I EU.

Posebnu sjednicu entitetskog parlamenta sazvao je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i planirano je da bude "uvodničar" u raspravi koja je nazvana "Razmatranje informacija o međunarodnoj političkoj i bezbjednosnoj situaciji - mjesto i uloga Republike Srpske". U okviru jedine tačke dnevnog reda će se obratiti ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov, potvrdio je ranije predsjednik entitetskog parlamenta Denis Šulić iz Dodikovog SNSD-a.

Kalabuhov je ranije imao više javnih istupa u kojima je prijetio BiH ukoliko se odluči na članstvo u NATO savezu.

Milorada Dodika su zbog antiustavnog djelovanja i ugrožavanja stabilnosti u BiH sankcionirale američka i britanska vlada.

Bosna i Hercegovina prihvatila je smjernice EU o sankcijama prema Rusiji zbog agresije na Ukrajinu, ali se vlasti entiteta RS protive takvim koracima prema Rusiji, iako su instrumenti prema kojima funkcionira vanjska politika BiH ranije usvojeni i uz saglasnost iz entiteta RS.

Obraćanje ruskog ambasadora u NSRS planirano je dan prije najavljene posjete ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova Srbiji. Ta posjeta otkazana je nakon što Bugarska, Sjeverna Makedonija i Crna Gora nisu dopustile prelet ruskog aviona do Srbije.

XS
SM
MD
LG