Linkovi

SAD: Predložen zakon koji predviđa sankcije za destabilizaciju BiH


Capitol Hill
Capitol Hill

Dvije američke kongresmenke pokrenule su proceduru usvajanja zakona sa ciljem da domaći i strani zvaničnici koji ugrožavaju stabilnost BiH snose odgovornost.

Kongresmenka Ann Wagner, zamjenica člana Komiteta za vanjske poslove Predstavničkog doma, i kongresmenka Susan Wild, koje su predstavile Zakon o pridržavanju Dejtonskog mirovnog sporazuma kroz sankcije, kažu da će ovaj zakon poslati jasan signal pred oktobarske izbore u BiH.

Zastupnica Ann Wagner
Zastupnica Ann Wagner

U izjavi, Wagner navodi kako ponašanje nekih zvaničnika u BiH koje opisuje „destabilizirajućim i antidemokratskim”, kao i „destruktivni utjecaj Rusije” prijete potkopavanju Dejtonskog mirovnog sporazuma i stabilnosti BiH.

„Uvođenjem sankcija za rješavanje političke krize i korupcije u BiH, ovaj prijedlog zakona jasno stavlja do znanja unutrašnjim i vanjskim lošim akterima da će snositi odgovornost za ugrožavanje mira i stabilnosti u zemlji”, kaže ona.

Kongresmenka Wagner kaže da je kroz razgovor sa bosanskom zajednicom u St. Louisu zaključila da je „važno da koristimo naše sankcije da spriječimo ozbiljnu destabilizaciju Bosne”.

Zastupnica Susan Wild
Zastupnica Susan Wild

Kongresmenka Susan Wild u izjavi kaže da ovaj prijedlog zakona, pored sankcija, „poziva BiH da provede presude Evropskog suda za ljudska prava koje zahtijevaju ukidanje etničkih i vjerskih zahtjeva za obavljanje visokih političkih funkcija”.

Ovaj zakonski prijedlog trenutno se nalazi u Komisiji vanjske poslove Predstavničkog doma.

Tokom 2022. godine, Sjedinjene Države su sankcionisale Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH, Milana Tegeltiju, nekadašnjeg predsjednika VSTV-a, Gordanu Tadić, bivšu glavnu tužiteljicu Tužilaštva BiH, Mirsada Kukića, koji se nakon sankcija povukao sa čela Partije demokratskog progresa, Alena Šeranića, ministra zdravlja u RS-u, Marinka Čavaru, predsjednika Federacije BiH, te Asima Sarajlića, delegata u Parlamentu BiH.

XS
SM
MD
LG