Linkovi

Rusija prijeti slanjem „neprijatnih signala” uoči samita Putin-Biden


Biden-Putin
Biden-Putin

Ruske vlasti su saopštile u ponedjeljak da će poslati Sjedinjenim Državama „neprijatne” signale uoči samita lidera te dvije zemlje sljedećeg mjeseca, i najavila da će vojno ojačati svoju zapadnu granicu, prenosi Reuters.

Komentari su uslijedili dan nakon što je američki predsjednik Joe Biden rekao da će pritisnuti predsjednika Rusije Vladimira Putina da poštuje ljudska prava kada se sastanu u Ženevi 16. juna. Odnosi dvije zemlje su na najnižem nivou od završetka Hladnog rata.

„Amerikanci moraju da pretpostave da će im brojni signali iz Moskve ... biti neprijatni, uključujući i narednih dana”, rekao je Sergej Rjabkov, zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova

On je dodao da će Rusija biti spremna da odgovori na Bidenova pitanja o ljudskim pravima u Rusiji i da je Moskva bila fleksibilnija od Washingtona prilikom sastavljanja dnevnog reda samita, prenijela je RIA.

Veze Rusije sa Zapadom su zategnute zbog zatvaranja kritičara Kremlja Alekseja Navalnog, koncentracije ruskih trupa u blizini Ukrajine, kao i optužbi za hakiranje izbora.

Ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je u ponedjeljak da su SAD i NATO nedavno povećale vojnu aktivnost ka zapadu Rusije, što je zahtijevalo odgovor Moskve.

„Akcije naših zapadnih kolega uništavaju svjetski sistem bezbjednosti i primoraju nas da preduzmemo odgovarajuće protivmjere”, citirala je Šojgua novinska agencija Interfaks.

„Oko 20 vojnih formacija i jedinica biće formirano u Zapadnom vojnom okrugu do kraja godine”, naveo je Šojgu i dodao da su vojne jedinice u zapadnoj Rusiji ove godine naručile oko 2.000 novih komada oružja.

On je to objavio na sastanku sa najvišim vojnim funklcionerima, ukazao na sve više letova američkih strateških bombardera u blizini ruskih granica, na raspoređivanje NATO ratnih brodova i sve češće i veće vježbe snaga ovog saveza.

Šojgu je saopštio i da su pripreme za vježbe, koje će se izvoditi zajedno s Bjelorusijom, u završnoj fazi i naglasio da ti manevri imaju „isključivo obrambeni karakter„.

Odgovarajući na pitanje o ruskim planovima, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je izjavio da je „Rusija posljednjih godina uložila velika sredstva u novu, modernu vojnu opremu, od konvencionalne do nuklearne” i dodao da je (Rusija) „bila spremna da upotrijebi vojnu silu protiv susjeda, u Gruziji i u Ukrajini”.

„To je jedan od glavnih razloga zašto je NATO posljednjih godina povećao spremnost svojih oružanih snaga”, rekao je Stoltemberg novinarima prije sastanka ministara spoljnih poslova i odbrane saveza.

Prošlog mjeseca je koncentracija trupa na ruskom jugu i jugozapadu u blizini ukrajinske granice izazvala je zabrinutost u Ukrajini i na Zapadu, koji su pozvali Moskvu da povuče svoje snage.

Rusija je anektirala ukrajinsko poluostrvo Krim 2014. godine, a zatim je izbila separatistička pobuna na istoku Ukrajine. Za sedam godina borbi u tom dijelu Ukrajine ubijeno je više od 14.000 ljudi.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG