Linkovi

Biden: Reći ću Putinu da nećemo dozvoliti kršenje ljudskih prava


Američki predsjednik Joe Biden
Američki predsjednik Joe Biden

Američki predsjednik Joe Biden izjavio je da će svom ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu na prvom samitu 16. juna u Ženevi reći da SAD neće dopustiti da Rusija krši ljudska prava.

"Sastaću se sa predsjednikom Putinom za dvije nedjelje u Ženevi i jasno ću mu reći da nećemo stajati skrštenih ruku dok oni krše ta prava", rekao je u govoru uoči Dana sjećanja, državnog praznika u znak počasti palim vojnicima za naciju.

Predsjednici SAD i Rusije će se sastati 16. juna u Ženevi, potvrdili su ranije Bijela kuća i Kremlj. To će biti prvo Putinovo putovanje u inostranstvo od januara 2020. kada je posjetio Izrael i Palestinu.

Uprkos pogoršanju odnosa između dvije zemlje po pitanjima Ukrajine i miješanja u američke izbore, Biden se nada da će uspostaviti jasan kanal komunikacije koji će izbjeći iznenađenja, prenosi CNN.

U aprilu je Bidenova administracija ciljala Rusiju sveobuhvatnim sankcijama i protjerivanjima diplomata, dijelom i zbog "teških kršenja ljudskih prava" na ukrajinskom poluostrvu Krim, koje je Rusija anektirala.

Biden je rekao da je pitanje kršenja ljudskih prava pokrenuo i u razgovoru sa predsjednikom Kine Xi Jinpingom.

"Imao sam nedavno dugačak razgovor sa predsjednikom Xijem, jasno mu stavljajući do znanja da ne možemo ništa drugo da učinimo, osim da se založimo za ljudska prava širom svijeta", rekao je Biden.

Državni sekretar SAD Antony Blinken sastao se ranije ovog mjeseca sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovom.

Blinken je takođe pokrenuo niz pitanja ruskih aktivnosti, uključujući miješanje Moskve u američke izbore, nepravedno zadržavanje američkih građana u Rusiji, pritvaranje ruskog opozicionog aktiviste Alekseja Navalnog i međusobno protjerivanje diplomata, saopštili su neimenovani izvori, a prenosi CNN.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG