Linkovi

Republikanci zahtijevaju evidenciju posjetitelja u slučaju Bidenovih povjerljivih dokumenata


Comerovo pismo
Comerovo pismo

Republikanci u Predstavničkom domu u nedjelju su zatražili od Bijele kuće da preda sve informacije vezane za njene pretrage koje su otkrile povjerljive dokumente u kući i bivšoj kancelariji predsjednika Joea Bidena nakon što je pronađeno više zapisa u njegovoj rezidenciji u Delawareu.

“Imamo puno pitanja,” rekao je predstavnik James Comer, predsjedavajući Odbora za nadzor i odgovornost Predstavničkog doma.

Comer, R-Ky., rekao je da želi vidjeti sve dokumente i komunikacije u vezi s pretragama Bidenovog tima, kao i dnevnike posjetitelja predsjedničkog doma u Wilmingtonu, Delaware, od 20. januara 2021. do danas. On je rekao da je cilj da se utvrdi ko je mogao imati pristup povjerljivom materijalu i kako je dokumentacija tamo dospjela.

Bijela kuća je u subotu saopćila da je u četvrtak otkrila pet dodatnih stranica povjerljivih dokumenata u Bidenovom domu, istog dana kada je imenovan specijalni savjetnik da razmotri tu stvar.

U pismu od nedjelje upućenom šefu osoblja Bijele kuće Ronu Klainu, Comer je kritizirao pretrage od strane Bidenovih predstavnika kada je Ministarstvo pravde započinjalo istragu i rekao da Bidenovo "pogrešno rukovanje povjerljivim materijalima postavlja pitanje da li je ugrozio našu nacionalnu sigurnost". Comer je zahtijevao da Bijela kuća dostavi sve relevantne informacije, uključujući dnevnike posjetitelja do kraja mjeseca.

Pojavljujući se u emisiji "State of the Union" CNN-a, Comer je Bidenov dom nazvao "mjesto zločina", iako je priznao da nije jasno da li su zakoni prekršeni.

„Zabrinut sam što je bio pozvan specijalni advokat, ali nekoliko sati nakon toga još uvijek smo imali predsjednikove lične advokate, koji nemaju sigurnosnu dozvolu, koji su još uvijek preturali po rezidenciji predsjednika, tražeći stvari – mislim da bi to u suštini bilo mjesto zločina, da tako kažem”, rekao je Comer.

Dok američka tajna služba obezbjeđuje predsjednikovu privatnu rezidenciju, ona ne vodi evidenciju posjetitelja, rekao je u nedjelju glasnogovornik agencije Anthony Guglielmi.

“Ne vodimo samostalno vlastite dnevnike posjetitelja jer je to privatna rezidencija”, rekao je Guglielmi. Dodao je da agencija provjerava posjetioce u predsjedničkim imanjima, ali ne vodi evidenciju o tim provjerama.

Bijela kuća je potvrdila da Biden nije samostalno vodio evidenciju o tome ko je posjetio njegovu rezidenciju otkako je postao predsjednik.

"Kao i svaki predsjednik u decenijama moderne istorije, njegova lična rezidencija je lična", rekao je portparol Bijele kuće Ian Sams. “Ali po preuzimanju dužnosti, predsjednik Biden je obnovio normu i tradiciju vođenja dnevnika posjetitelja Bijele kuće, uključujući njihovo redovno objavljivanje, nakon što ih je prethodna administracija ukinula.”

Zaista, administracija predsjednika Donalda Trumpa najavila je početkom njegovog predsjedništva da neće objaviti evidenciju posjetitelja zbog "ozbiljnih rizika za nacionalnu sigurnost i zabrinutosti za privatnost stotina hiljada posjetitelja godišnje". Administracija demokrata Baracka Obame u početku se borila protiv pokušaja Kongresa i konzervativnih i liberalnih grupa da dobiju evidenciju o posjetiocima. Ali nakon što je tužena, dobrovoljno je počela da otkriva evidenciju u decembru 2009. godine, objavljujući zapise svaka tri do četiri meseca.

Savezni žalbeni sud presudio je 2013. da se dnevnici mogu zadržati pod privilegijom predsjedničke izvršne vlasti. Tu jednoglasnu odluku napisao je sudija Merik Garland, koji je sada Bidenov glavni tužilac.

Upitan o Comerovom zahtjevu za evidenciju i komunikaciju u vezi s potragom za dokumentima, Sams je odgovorio: „Jednostavno bih vas uputio na ono što je sam kongresmen Comer rekao za CNN jutros: 'Na kraju dana, moja najveća briga nisu povjerljivi dokumenti da budem iskren s vama.' To govori sve.”

James Comer
James Comer

U tom intervjuu za CNN, Comer je dodao da republikanci u Predstavničkom domu nemaju povjerenja u Ministarstvo pravosuđa da će pitanju Bidenovih povjerljivih dokumenata dati odgovarajući nivo kontrole. Odbor za pravosuđe Predstavničkog doma zatražio je u petak da Garland preda informacije vezane za otkrivanje dokumenata i Garlandovo imenovanje specijalnog savjetnika Richarda Hura da nadgleda istragu.

Zvaničnici Bijele kuće "mogu reći da su transparentni, ali to je sve", rekao je predsjednik komiteta, predstavnik Jim Jordan, R-Ohio, za "Sunday Morning Futures" kanala Fox News.

Advokat Bijele kuće Richard Sauber rekao je u saopćenju od subote da je pronađeno ukupno šest stranica povjerljivih dokumenata iz vremena kada je Biden bio potpredsjednik u Obaminoj administraciji tokom pretrage Bidenove privatne biblioteke. Bijela kuća je ranije saopštila da je tamo pronađena samo jedna stranica.

Najnovije otkriće je bilo dodatak otkriću dokumenata pronađenih u decembru u Bidenovoj garaži i u novembru u njegovim bivšim uredima u Penn Biden centru u Washingtonu.

Sauber je rekao da su Bidenovi lični advokati, koji nisu imali sigurnosne dozvole, prekinuli potragu nakon što su pronašli prvu stranicu u srijedu navečer. Zauber je pronašao preostali materijal u četvrtak, dok je pomagao da ih Ministarstvo pravde pronađe. Zauber nije objasnio zašto je Bijela kuća čekala dva dana da dostavi ažurirane računovodstvene podatke. Bijela kuća je već suočena sa ispitivanjem jer je čekala više od dva mjeseca da potvrdi otkriće početne grupe dokumenata u Bidenovom uredu.

Zastupnik Jamie Raskin iz Marylanda, najviši demokrata u Komitetu za nadzor i odgovornost Predstavničkog doma, rekao je da je Ministarstvo pravosuđa s pravom imenovalo posebne savjetnike da „dođu do dna“ pitanja povjerljivih dokumenata Bidena, kao i u odvojenoj istrazi o pogrešnom rukovanju povjerljivim dokumentima u privatnom klubu i rezidenciji bivšeg predsjednika Donalda Trumpa na Floridi.

Ali Raskin je također naglasio ključne razlike između ova dva slučaja, uključujući i to da je Bidenov tim spremno predao dokumente Nacionalnom arhivu u poređenju sa Trumpovim opetovanim otporom takvim zahtjevima.

„Trebalo bi da zadržimo osećaj proporcije i mjere o onome o čemu govorimo“, rekao je Raskin za CNN.

Upitan u nedjelju da li će njegov nadzorni odbor istražiti i Trumpovo postupanje sa povjerljivim dokumentima, Comer je odbio.

"Bilo je toliko istraga o predsjedniku Trumpu da ne osjećam da trebamo trošiti puno vremena na istragu predsjednika Trumpa, jer su to demokrate radile u posljednjih šest godina", rekao je.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG