Linkovi

Biden kaže da mu nije poznat sadržaj pronađenih povjerljivih dokumenata


Američki predsjednik Joe Biden tokom konferencije u Meksiko Cityju, 10. januar 2023.
Američki predsjednik Joe Biden tokom konferencije u Meksiko Cityju, 10. januar 2023.

Predsjednik Joe Biden rekao je da se „iznenadio” kada je saznao da su njegovi advokati pronašli vladine dokumente u njegovom bivšem uredu u u Washingtonu i rekao da ne zna o kojim je informacijama riječ u tajnim dokumentima.

„Predao sam kutije — advokati su predali kutije [Nacionalnom] arhivu, a mi u potpunosti surađujemo s pregledom, za koji se nadam da će uskoro biti gotov i da će tada biti više detalja”, reko je Biden rna konferenciji za novinare u Mexico Cityju, gdje se sastao s meksičkim predsjednikom Andresom Manuelom Lopezom Obradorom i kanadskim premijerom Justinom Trudeauom

U ponedjeljak su Bidenovi lični advokati otkrili da je u novembru serija dokumenata iz vremena kada je Biden bio potpredsjednik, neki od njih su povjerljivi, pronađena u uredima Penn Biden centra za diplomatiju i globalni angažman, instituta nazvanog po Bidenu i povezanog sa Univerzitetom Pennsylvania, za koje je Bijela kuća rekla da ih je Biden povremeno koristio između 2017. i 2020.

Republikanski zastupnici pokrenuli su istragu o ovom pitanju.

U utorak je novi predsjednik Obavještajne službe Predstavničkog doma Mike Turner poslao pismo direktorici Nacionalne obavještajne službe Avril Haines tražeći „trenutni pregled i procjenu štete”.

Turner je rekao da bi ovo otkriće moglo dovesti Bidena u potencijalno kršenje zakona koji štite nacionalnu sigurnost, uključujući Zakon o špijunaži i Zakon o predsjedničkim evidencijama, dva zakona koje je Ministarstvo pravde navelo kao osnovu za pretragu kuće bivšeg predsjednika Donalda Trumpa u Mar-a-Lagu, Florida, prošle godine.

Trump je mjesecima odbijao zahtjev Nacionalnog arhiva za predaju povjerljivih dokumenata za koje se sumnjalo da su u njegovom posjedu, sve dok pretresom agenata FBI-ja u augustu nisu pronađene stotine dokumenata, od kojih su desetine strogo povjerljive.

„Kada će FBI izvršiti raciju u mnogim domovima Joea Bidena, možda čak i u Bijeloj kući? Sa ovih dokumenata definitivno nije skinuta oznaka tajnosti”, naveo je Trump na platformi Truth Social u ponedjeljak navečer.

Richard Sauber, specijalni predsjednikov savjetnik, rekao je da su nakon otkrića materijala odmah obavijestili Nacionalni arhiv, agenciju zaduženu za rukovanje takvim predsjedničkim dokumentima.

„Bijela kuća sarađuje s Nacionalnim arhivom i Ministarstvom pravde u vezi sa otkrivanjem onoga što se čini da je dokumentacija Obama-Biden administracije, uključujući mali broj dokumenata sa povjerljivim oznakama”, rekao je Sauber u saopćenju.

Sauber je rekao da su dokumenti otkriveni kada su advokati pakovali dosijee „smještene u zaključani ormar” kako bi se pripremili da napuste prostor i da je Arhiv preuzeo materijal sljedećeg jutra.

Nije neuobičajeno

S obzirom na njegovu prirodu, svako pogrešno rukovanje povjerljivim materijalom izaziva ozbiljnu zabrinutost, ali takvi incidenti nisu neuobičajeni i rutinski se rješavaju kroz administrativne postupke, rekao je Mark Zaid, advokat koji se fokusira na zakon o nacionalnoj sigurnosti.

„Temeljna činjenična istraga bit će u svačijem interesu i vjerovatno će pomoći da se utvrdi da li je bilo koja osoba kriva”, rekao je Zaid za Glas Amerike u e-poruci. „U ovom trenutku, čini se da nema dokaza da je predsjednik Biden imao bilo kakvo znanje ili umiješanost u dotične zapise, ali moramo pričekati da saznamo više.”

Državni tužilac Merrick Garland imenovao je Johna Lausha, američkog tužioca za Sjeverni okrug Ilinoisa kojeg je imenovao Trump, da istraži ovaj slučaj. Ali čak i uz istragu, Bijela kuća je sada u neugodnoj poziciji da mora objašnjavati zašto Biden možda čini isti prekršaj zbog kojeg je kritikovao Trumpa.

Pozivajući se na dokumente iz Mar-a-Laga, Biden je doveo u pitanje kako "iko može biti toliko neodgovoran" tokom septembarskog intervjua za "60 minuta" CBS Newsa, i rekao da slijedi stroge protokole koji reguliraju osjetljivi materijal.

Republikanci su brzo ukazali na ono što vide kao dvostruki standard.

„Ako je tadašnji potpredsjednik Biden uzeo sa sobom povjerljiva dokumenta i držao ih godinama i kritikovao bivšeg predsjednika Trumpa u isto vrijeme kada je imao te povjerljive dokumente… Pitam se zašto novinari ne postavljaju ista pitanja njemu kao potpredsjedniku o uzimanju povjerljivih dokumenata koja su pitali predsjednika Trumpa”, rekao je novinarima u utorak vođa većine u Predstavničkom domu Steve Scalise.

David A. Sklansky, bivši savezni tužilac i profesor krivičnog prava na Univerzitetu Stanford, rekao je da Bidenov slučaj "nije ni izdaleka uporediv" sa Trumpovim.

„Ono što je situaciju u Mar-a-Lagu učinilo tako ozbiljnom nije to što su tamo pronađeni povjerljivi dokumenti”, rekao je Sklansky za Glas Amerike. „Bilo je to ometanje i obmana u vezi s tim dokumentima, te opetovano ometanje vladinih nastojanja da povrati dokumente. Ovdje nema dokaza za bilo što od toga.”

Demokratski zakonodavac Pete Aguilar nazvao je potez republikanaca da istraže predsjednika „licemjerjem u najboljoj formi”, rekavši da republikanci u to vrijeme nisu smatrali da je istraga stotina dokumenata pronađenih u Trumpovoj kući prioritet.

„Ono što je predsjednik Biden uradio je da je to otkrio Arhivu i obavijestio policiju”, rekao je. „Upravo na taj način treba da se nosite sa ovim.”

Bijela kuća nije potvrdila da li povjerljivi dokumenti pronađeni u Biden Penn centru uključuju dopise američkih obavještajnih službi i brifing materijale koji pokrivaju teme uključujući Ukrajinu, Iran i Ujedinjeno Kraljevstvo, kako je izvijestio CNN.

Ministarstvo pravde i FBI odbili su zahtjev Glasa Amerike za komentar, dok Lauschov ured i Ured direktora nacionalne obavještajne službe nisu odgovorili na upite Glasa Amerike.

Izvještaju su doprinijeli novinari Glasa Amerike Catherine Gypson i Masood Farivar.
XS
SM
MD
LG