Linkovi

Konačna presuda Ratku Mladiću odgođena za narednu godinu


FILE - Former Bosnian Serb military commander Ratko Mladic is seen during an angry outburst at the Yugoslav War Crimes Tribunal in The Hague, Netherlands, Nov. 22, 2017.
FILE - Former Bosnian Serb military commander Ratko Mladic is seen during an angry outburst at the Yugoslav War Crimes Tribunal in The Hague, Netherlands, Nov. 22, 2017.

Zbog pandemije koronavirusa završetak žalbenog postupka Ratku Mladiću i obnovljenog postupka Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću sada se očekuje u prvoj polovini 2021. godine, kazao je predsjednik Međunarodnog mehanizma za krivične tribunale (MMKS) Carmel Agius u obraćanju Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN).

Presuda Mladiću očekuje se devet mjeseci nakon iznošenja žalbi čiji termin još uvijek nije potvrđen a presuda u predmetu Stanišiću i Simatoviću do aprila 2021. godine.

Tokom predstavljanja izvještaja Vijeću sigurnosti UN-a, Agius je u videoobraćanju rekao da se zbog količine posla Mehanizma i uticaja pandemije, Mladićev žalbeni postupak i ponovljeno suđenje Stanišiću i Simatoviću sada očekuju da završe u prvoj polovini 2021. godine.

“Bez obzira na to, rad se nastavlja i ulažu se svi napori da se ovi slučajevi provedu i završe što skorije je moguće”, rekao je Agius.

Ranije je Mehanizam najavio da će do kraja 2020. godine izreći presudu Ratku Mladiću, bivšem komandantu Vojske Republike Srpske (VRS) nepravosnažno osuđenom na doživotni zatvor za genocid i druge zločine počinjene u Bosni i Hercegovini.

Agius je rekao da je proteklih mjeseci glavni fokus Mehanizma bio da nastavi rad bez ometanja. On je objasnio da iako je pandemija uticala na rad u sudnici, zahvaljujući činjenici da se veliki dio posla provodi u pismenoj formi, predmeti su napredovali sa relativno malim brojem ometanja.

“Bez obzira na to, predmeti koji su bili na putu da se završe do kraja ove godine, sada se očekuje da će biti završeni u prvoj polovini naredne”, naveo je Agius.

On je Vijeću sigurnosti rekao da su mjere za sprječavanje pandemije zaustavile obnovljeni proces u polovini njegovog trajanja protiv Stanišića i Simatovića i da se sada očekuje da će se suđenje moći nastaviti 7. jula 2020. godine i da će do kraja godine biti saslušani svi svjedoci.

“Donošenje presude se očekuje do aprila 2021. godine”, rekao je Agius.

Bivši šef Službe državne bezbjednosti Srbije (SDB) Jovica Stanišić i operativac te službe Franko Simatović optuženi su za progon, ubistva, prisilno premještanje i deportacije Hrvata i Bošnjaka u Hrvatskoj i BiH.

Poslije prvog suđenja, Haški tribunal je 2013. Stanišića i Simatovića oslobodio krivice, ali je Apelaciono vijeće 2015. usvojilo žalbu Tužilaštva i zbog nepravilnosti u postupku naložilo da suđenje bude ponovljeno po istoj optužnici.

Stanišić se zbog bolesti od jula 2017. nalazi na privremenoj slobodi u Beogradu.

U predmetu Mladić Agius nije iznosio očekivanje kada bi se iznošenje žalbi na prvostepenu presudu moglo održati i kada bi se mogla očekivati presuda.

Iznošenje žalbi Mladiću isprva je bilo zakazano za mart a potom odgođeno za sredinu juna, nakon čega je ponovo odgođeno, ovaj put bez preciznog roka kada bi se moglo održati.

Iznošenje žalbi nedavno je odgođeno do daljnjeg.

“Izricanje drugostepene presude se očekuje devet mjeseci nakon iznošenja žalbi”, naveo je Agius.

Mladić je uhapšen u maju 2011. godine a suđenje mu je počelo godinu dana poslije.

Prvostepenom presudom Haškog tribunala iz 2017. godine Mladić je proglašen krivim za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, te osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Mladić je na tu presudu uložio žalbu, ali je to učinilo i Haško tužilaštvo, tražeći da on bude proglašen krivim i za genocid počinjen u još šest općina 1992. godine.

Mladić je operisan 28. marta ove godine, a ljekari su, kako je navedeno iz MMKS-a, zaključili da se on oporavlja dobro.

Iznošenje žalbi na presudu Mladiću već je ranije odgađano zbog izmjena u Žalbenom vijeću koje će donijeti konačnu presudu. Prema ranijem planu, konačna presuda trebala je biti izrečena krajem ove godine.

Ratko Mladić: The 1995 Srebrenica massacre was carried out by units of the Bosnian Serb Army of Republika Srpska under the command of Ratko Mladić. This month his supporters erected a mural lauding him as a “Serb hero” in his hometown of Kalinovik. Rights
Ratko Mladić: The 1995 Srebrenica massacre was carried out by units of the Bosnian Serb Army of Republika Srpska under the command of Ratko Mladić. This month his supporters erected a mural lauding him as a “Serb hero” in his hometown of Kalinovik. Rights

  • 16x9 Image

    DETEKTOR .BA

    Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je medijska nevladina organizacija sa sjedištem u Sarajevu i objavljuje na platformi Detektor. Specijalizirana za praćenje i izvještavanje sa suđenja za ratne zločine, korupciju i terorizam. Novinari BIRN-a BiH godinama su vodeći izvori za javnost iz oblasti tranzicijske pravde, vladavine prava i ekstremizma.

XS
SM
MD
LG