Linkovi

Žalbeno vijeće u predmetu Ratka Mladića promijenjeno zbog percepcije pristrasnosti


Ratko Mladić ulazi u sudnicu Haškog tribunala
Ratko Mladić ulazi u sudnicu Haškog tribunala

Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) prihvatio je zahtjev Odbrane bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića za izuzeće troje sudija iz žalbenog postupka zbog navodne pristrasnosti.

Sudija Jean-Claude Antonetti prihvatio je zahtjev Odbrane da se iz žalbenog postupka isključe sudije Theodor Meron te Carmel Agius i Daqun Liu, prenosi BIRN BiH.

Kako je naveo Antonetti u svojoj odluci, sudije Meron, Agius i Liu “djeluju pristrasno” s obzirom da su u ranijim predmetima u Haagu donosili određene zaključke koji se tiču Ratka Mladića.

Antonetti je o ovom zahtjevu odlučivao nakon što se predsjednik MMKS-a Meron izuzeo iz odluke zbog toga što se podnesak odnosi i na njega.

“Odgovornost za donošenje ove odluke leži na sudiji koji ima najduži staž, s obzirom da sam ja predmet podneska i istovremeno i predsjednik Mehanizma”, naveo je Meron u odluci o izuzeću.

Advokati Branko Lukić i Dragan Ivetić su podnijeli zahtjev da se iz žalbenog postupka na Mladićevom suđenju isključe sudije Meron, Agius i Liu jer su “pristrasni”. U odvojenim podnescima, Mladićevi advokati su citirali dijelove presuda koje su sudije Meron, Agius i Liu pisali a u kojima su, prema mišljenju advokata, doneseni “neprihvatljivi zaključci koji se odnose na Mladića”.

U vezi s Meronom napominje se da je ovaj sudija predsjedavao vijećima koja su Radislava Krstića i Zdravka Tolimira osudila za genocid u Srebrenici, te da je u ovim odlukama navedeno da je Mladić “namjeravao da ubije bosanske muslimane”, kao i da je imao znanja o nezakonitim aktivnostima njegovih podređenih.

Mladićevi advokati su naznačili da je Agius bio član vijeća koje je osudilo Vujadina Popovića, Ljubišu Bearu, Dragu Nikolića, Radivoja Miletića, Vinka Pandurevića, Ljubomira Borovčanina i Milana Gveru, dok je Liu učestvovao u donošenju odluke u predmetu protiv Vidoja Blagojevića i Dragana Jokića.

Tribunal je Mladića, bivšeg komandanta Glavnog štaba VRS-a, u novembru prošle godine osudio na doživotni zatvor, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Mladić je oslobođen optužbe za genocid u još šest bosanskohercegovačkih općina.

Žalbe na presudu podnijeli su i Odbrana i haški tužioci, a konačna presuda je trebala biti izrečena naredne godine.

Antonetti – koji je predsjedavao prvostepenim vijećem koje je oslobodilo Vojislava Šešelja – imenovao je novo vijeće u slučaju “Mladić”, u čijem sastavu su sudije Mparany Mamy Richard Rajohnson, Gberdao Gustave Kam i Elizabeth Ibanda-Nahamya.

XS
SM
MD
LG