Linkovi

BiH

Ambasada SAD-a u BiH poziva sve strane da prihvate presudu Mladiću


Ambasada SAD-a u BiH
Ambasada SAD-a u BiH

Nakon presude Ratku Mladiću, nekadašnjem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, oglasila se Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini.

Saopštenje prenosimo u cjelosti:

„Ambasada SAD-a u Sarajevu smatra današnju presudu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u slučaju protiv Ratka Mladića važnim korakom ka utvrđivanju odgovornosti pojedinaca koji su uzrokovali strašne patnje građana Bosne i Hercegovine.

Između ostalih zločina, Mladić je proglašen krivim za zločin genocida u Srebrenici 1995. godine, zločine protiv čovječnosti i progone širom zemlje, teroriziranje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika mirovnih trupa UN za taoce. Nadamo se da će ova presuda žrtvama i njihovim porodicama donijeti smiraj i dati osjećaj da je pravda barem donekle zadovoljena.

Apelujemo na sve strane da prihvate ovu presudu i ponovno se okrenu kontinuiranom angažmanu na pomirenju i mirnom zajedničkom životu koji su neophodni za budućnost stabilne, sigurne Bosne i Hercegovine u kojoj su zaštićena prava svih njenih građana.”

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG