Linkovi

Predsjednik Meron se izuzeo iz procesa odlučivanja o Mladićevom Vijeću


Ratko Mladić u sudnici Tribunala u Hagu prilikom izricanja prvostepene presude kojom je osuđen na doživotni zavor, 22. novembar 2017.
Ratko Mladić u sudnici Tribunala u Hagu prilikom izricanja prvostepene presude kojom je osuđen na doživotni zavor, 22. novembar 2017.

Predsjednik Mehanizma za međunarodne krivične tribunale Theodor Meron izuzeo se iz procesa odlučivanja po žalbi Haškog tužilaštva na odluku da se iz žalbenog postupka Ratku Mladiću isključe troje sudija.

Meron je u odluci obrazložio da se izuzima iz ovog procesa, obzirom da je i sam jedan od sudija koji su isključeni iz procesa Mladiću, prenosi BIRN BiH.

“Obzirom da bi moje prisustvo u procesu odlučivanja moglo dovesti do percepcije da se radi o sukobu interesa, ja ću se povući iz ovog procesa”, naveo je Meron.

Sudija Jean-Claude Antonetti ranije je prihvatio zahtjev Odbrane da se iz žalbenog postupka isključe sudije Theodor Meron te Carmel Agius i Daqun Liu. Kako je naveo Antonetti, sudije Meron, Agius i Liu “djeluju pristrasno” s obzirom da su u ranijim predmetima u Haagu donosili zaključke koji se tiču Mladića.

Predsjednik Mehanizma je imenovao sudiju Josepha Chionda Masanchea da donese odluku po žalbi tužilaca.

Haško tužilaštvo u petak je zatražilo od Mehanizma za međunarodne krivične tribunale da osnuje tročlano Vijeće, čiji bi zadatak bio da utvrdi posljedice odluke sudije Jean Claudea Antonettija da iz žalbenog postupka Ratku Mladiću isključi troje sudija.

Tužiteljica Katrina Gustafson je navela da je potrebno kreirati novo Vijeće obzirom da odluka sudije Antonettija “predstavlja definitivnu izmjenu do sada utvrđene sudske prakse pred Međunarodnim krivičnim sudovima”.

Ovu odluku oštro su kritizirali predstavnici udruženja žrtava iz Bosne i Hercegovine, a pozdravili Mladićevi advokati.

Tribunal je Mladića, bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, u novembru prošle godine osudio na doživotni zatvor, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Mladić je oslobođen optužbe za genocid u šest bosanskohercegovačkih općina.

Žalbe na presudu podnijeli su i Odbrana i haški tužioci, a konačna presuda je trebala biti izrečena naredne godine.

XS
SM
MD
LG