Linkovi

BiH

Glas žrtava sa suđenja Ratku Mladiću


Bijela kuća, objekat u sklopu logora Omarska kod Prijedora

Tokom suđenja Ratku Mladiću za genocid u Srebrenici, progon koji je u šest općina imao razmjere genocida, terorisanje građana Sarajeva i druge zločine u sudski spis je uveden iskaz 591 svjedoka. U sudnici je saslušano 377 svjedoka.

Žrtve zločina svjedočili su onome što su vidjeli i doživjeli. Dio svjedočenja koji objavljujemo potiče od Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), koja je pratila cjelokupan postupak Ratku Mladiću, nekadašnjem glavnom komandantu Vojske Republike Srpske.

Zaštićena svjedokinja, Foča

Ona je u iskazu opisala silovanja i mučenja u Foči 1992. godine. Ona je svjedočila o silovanjima i mučenjima žena na gradilištu eletkrične central Buk u Bijeloj, srednjoj školi, sportskom centru Partizan i Karamanovoj kući, gdje su vojnici napastvovali 12-godišnju djevojčicu.

“Samo se pitam – od koga su nas spasili, ko je tu nas napao da su nas oni spasili? Da ja njemu kažem kako je on mene spasio, kako on mene čuva – svaku noć mene 20 njih siluje. Da ja njemu kažem kako on mene čuva, kako on mene štiti… To je bio njihov cilj… da ja kažem kako je on mene spasio… Od koga? Ubio mi je mater, ubio mi je brata…”​

Fejzija Hadžić, Kalinovik

Fejzija Hadžić, izvor SENSE
Fejzija Hadžić, izvor SENSE

Ovaj svjedok je dao iskaz o strijeljanju 24 Bošnjaka na Jalaškom polju kod Kalinovika početkom augusta 1992. godine.

“Rekli su nam da idemo u zatvor u Foči, na razmjenu. Mlađima su vezali ruke žicom. I meni su vezali ruke i udarali me po glavi. Nas 24 su utovarili u kamion i odvezli do livade. Postrojili su nas u kolonu i iz automatskih pušaka pucali na nas sa strane. Mene je metak pogodio u lijevu nogu, pao sam, kao i ostali, i pravio se da sam mrtav.”

Izvršioci ovog zločina tijela prenijeli u obližnju štalu i zapalili, kazao je svjedok.

Ivo Atlija, selo Briševo kod Prijedora

Ivo Atlija, izvor SENSE
Ivo Atlija, izvor SENSE

Ovaj svjedok je ispričao ubistva 68 hrvatskih mještana u selu Briševu. Kazao je da je među ubijenim njegov otac, dvojica maloljetnika, četvero invalida i 14 žena.

„Briševo nije imalo nikakav strateški značaj ni za koga. Tih par brda… Sramota je što je toliko ljudi umrlo ni zbog čega.”

Mevludin Sejmenović, logor Omarska kod Prijedora

Mevludin Sejmenović, izvor SENSE
Mevludin Sejmenović, izvor SENSE

Svjedok Sejmenović ispričao je užase iz logora Omarska kod Prijedora, formiranog 1992. godine, a u kojem je ubijeno više 400 zatočenika ili su tu viđeni posljednji put.

“U Omarskoj je sve bilo smrt, smrt i samo smrt, a onda se odjednom pojavljuje Kuprešanin i počinje govoriti o visokoj politici. Ja sam šutio, misleći da i to moram proći prije smrti. Telefonom je Kuprešanin razgovarao sa Karadžićem, koji mu je rekao da mi obavezno kupe odijelo, da me uhrane i dovedu u Banjaluku.”

Muhamed Kapetanović, Sarajevo

Muhamed Kapetanović, Izvor SENSE
Muhamed Kapetanović, Izvor SENSE

Muhamed Kapetanović bio je desetogodišnji dječak kada je 22. januara 1992. godine granata pala u naselje Alipašino Polje u Sarajevu.

“U jednom trenutku smo čuli eksploziju i počeli da bježimo, a onda je granata eksplodirala iza nas. Danijel Jurenić je poginuo, a Elvir, Admir i ja bili smo teško ranjeni. Danijel je bio neposredno iza mene i kad sam se okrenuo, vidio sam da mu je geler odrubio glavu.”

Zaštićeni svjedok, skladište Kravica kod Bratunca

Svjedok je opisao masovnu egzekuciju Srebreničana u skladištu u Kravici kod Bratunca 13. jula 1995. godine.

“Zadnji koji je ušao nije imao gdje sjesti, vojnik mu je opsovao majku, udario ga u krsta. Po njemu je srezao rafal i onda je počelo pucati po cijelom skladištu.”

On je dan poslije nekako uspio sa još jednim preživjelim da pobjegne iz skladišta.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG