Linkovi

Putin se obratio naciji: Organizatori pobune su izdajnici


Ruski predsjednik Vladimir Putin obraća se naciji u Moskvi.
Ruski predsjednik Vladimir Putin obraća se naciji u Moskvi.

U govoru ruskoj naciji, ruski predsjednik Vladimir Putin je osudio organizatore Wagnerove pobune nazivajući ih "izdajnicima".

Ruski lider je rekao da su organizatori lagali svoj narod i "gurali ih na smrt, pod vatrom, da pucaju u svoje", odbacujući krivicu Wagnerovih boraca za juriš na južni grad Rostov, koji su privremeno zauzeli na putu prema Moskvi.

Putin je pozvao Wagnerove vojnike i njihove komandante, koje je nazvao "patriotima", da se pridruže ruskoj vojsci potpisivanjem ugovora s ruskim Ministarstvom odbrane ili drugim agencijama za provođenje zakona.

Također im je dao mogućnost da se vrate svojim porodicama i prijateljima ili da se presele u Bjelorusiju ako žele.

Ruski lider nije spomenuo vođu Wagnera Jevgenija Prigožina, koji je predvodio pobunu. Međutim, rekao je da su organizatori ove pobune izdali "svoju zemlju, svoj narod, izdali one koji su uvučeni u zločin".

Također je rekao da su organizatori ovom pobunom ruskim neprijateljima dali ono što su željeli — "ruski vojnici da se međusobno ubijaju, da vojna lica i civili ginu, da bi na kraju Rusija izgubila... zagušila se u krvavom građanskom sukobu".

Putin je također rekao da je namjerno pustio da subotnja 24-časovna pobuna Wagnerove grupe traje onoliko dugo koliko je trajala kako bi izbjegao krvoproliće i da je ojačao nacionalno jedinstvo.

"Vrijeme je, između ostalog, bilo potrebno da se onima koji su pogriješili da se pruži prilika da se opamete, da shvate da su njihovi postupci čvrsto odbačeni od društva i da je avantura u koju su bili uključeni bila tragična i destruktivna sa posljedicama po Rusiju i našu državu", rekao je on.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG