Linkovi

Biden: SAD i saveznici nisu umiješani u pobunu protiv Putina


Joe Biden
Joe Biden

Američki predsjednik Joe Biden u ponedeljak je rekao da je kratkotrajna pobuna ruskih plaćenika protiv Kremlja dio borbe unutar ruskog sistema i da SAD i njihovi saveznici u to nisu umiješani.

"Stavili smo do znanja da nismo bili umiješani, da nismo ništa imali s tim", rekao je Biden u prvom komentaru pobune.

Biden je rekao da je svom timu za nacionalnu bezbjednost bio naložio da ga informišu o situaciji "iz sata u sat" i da se pripreme za niz scenarija, čije detalje nije iznio.

Ruske obavještajne službe istražuju da li su zapadne špijunske agencije imale ulogu u pobuni, rekao je u ponedjeljak ruski šef diplomatije Sergej Lavrov, a prenijela novinska agencija TASS.

Američki predsjednik rekao je da je razgovarao sa ključnim saveznicima da bi osigurao da svi zastupaju isti stav i da su koordinisani u odgovoru.

"Saglasili su se da moramo osiguramo da (ruskom predsjedniku Vladimiru) Putinu ne damo nikakav izgovor - da za ovo krivi Zapad i NATO", naglasio je Biden.

Također je najavio da će sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim ponovo razgovarati u ponedjeljak ili utorak, nakon razgovora u nedjelju, te da će kasnije danas razgovarati sa liderom jedne savezničke zemlje, ali nije naveo koje.

Biden je rekao da će sa svojim timom nastaviti da procjenjuje posljedice incidenta.

"I dalje je prerano doneti konačna zaključak o tome u kom smjeru se ovo kreće", dodao je američki lider i naglasio da je njegova poruka saveznicima "da je važno ostati u potpunosti koordinisan".

Američka obavještajna zajednica procijenila je da je pobuna "moguća" i o tome je informisala Kongres prije nego što je počela, prenijela je agencija Reuters pozivajući se na anonimni izvor upoznat sa situacijom.

Portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost John Kirby rekao je novinarima da su SAD raznim diplomatskim kanalima prenijele poruku Rusiji da nisu bile umiješane u pobunu protiv Kremlja. Nije međutim precizirao da li je odgovoreno na te poruke.

Kirby je naglasio da promena režima u Rusiji nije američka politika, te da ne može da potvrdi da je Prigožin u Bjelorusiji.

Iz State Departmenta je u ponedjeljak saopšteno da je situacija u Rusiji i dalje promjenljiva, te da nema procjenu gdje se nalazi Prigožin.

"Svakako je novost vidjeti kako se liderstvo predsjednika Putina direktno dovodi u pitanje. Novo je to što Jevgenij Prigožin direktno dovodi u pitanje razlog za ovaj rat i ističe da je u suštini zasnovan na laži", rekao je novinarima portparol State Departmenta.

SAD su prethodno saopštile da pobuna vođe plaćeničke vojske Wagner Jevgenija Prigožina protiv ruskog vojnog vrha pokazuje "veoma ozbiljne pukotine" u vladavini predsjednika Vladimira Putina i "dovodi u pitanje" rat protiv Ukrajine.

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je za televiziju ABC da je rat "razarajući strateški neuspjeh za Putina na gotovo svim frontovima – ekonomskom, vojnom, geopolitičkom“.

"Vidimo da se pojavljuju pukotine. U kom smjeru idu, gdje će da stignu, veoma je teško reći. Ne želim da spekulišem o tome. Ali mislim da nismo vidjeli završni čin", kaže Blinken.

XS
SM
MD
LG