Linkovi

Ruski mediji: Istraga protiv Prigožina nije obustavljena


Jevgenij Prigožin u Rostovu na Donu, 24. juni 2023.
Jevgenij Prigožin u Rostovu na Donu, 24. juni 2023.

Krivični postupak u Rusiji protiv vođe plaćeničke vojske Wagner Jevgenija Prigožina, pokrenut zbog pobune, ostaje otvoren i još se istražuje, objavili su ruski list Komersant i tri glavne novinske agencije u toj zemlji, prenosi Reuters.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin obećao je da će ugušiti "izdajničku pobunu" nakon što je Prigožin rekao da su borci Wagner grupe preuzeli kontrolu nad južnim gradom Rostovom i krenuli ka Moskvi na "marš za pravdu" koji ima za cilj da ukloni korupciju i nesposobne ruske vojne komandante.

U skladu sa sporazumom uz posredovanje bjeloruskog lidera Aleksandra Lukašenka koji je smirio krizu, Kremlj je rekao da će krivični postupak protiv Prigožina biti obustavljen i da će se on preseliti u Bjelorusiju.

Prema dogovoru, Wagnerovi borci će se vratiti u bazu i također se neće suočiti sa pravnim postupcima, saopštio je Kremlj.

Međutim, ruski list Komersant objavio je u ponedjeljak da je krivični slučaj ostao otvoren i da Federalna služba bezbednosti (FSB) nastavlja istragu u okviru slučaja. List se poziva se na neimenovani izvor koji tvrdi da nije bilo dovoljno vremena da se slučaj zatvori.

Tri glavne ruske novinske agencije - TASS, RIA i Interfaks - također su javile da je krivični postupak protiv Prigožina ostao otvoren i da se istraga nastavlja.

"Krivični postupak protiv Prigožina nije zaustavljen. Istraga je u toku“, rekao je za TASS izvor blizak tužilaštvu.

Prema zakonima u Rusiji, zaprijećena kazna za pobunu je od 12 do 20 godina zatvora.

Prigožin nije viđen u javnosti otkako je napustio Rostov kasno u subotu i nije komentarisao dogovor. Ranije je negirao da je vodio pobunu.

Nekada blizak Putinov saradnik, čija je Wagner grupa predvodila veći dio borbi u Ukrajini, pokrenuo je pobunu u petak nakon tvrdnji da je ruska vojska ubila neke od njegovih ljudi u vazdušnom napadu.

Ministarstvo odbrane Rusije je odbacilo Prigožinovu tvrdnju.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG