Linkovi

Prigožin: Nismo namjeravali da zbacimo vladu


Vođa plaćeničke grupe Wagner Jevgenij Prigožin (Foto: REUTERS/Alexander Ermochenko)
Vođa plaćeničke grupe Wagner Jevgenij Prigožin (Foto: REUTERS/Alexander Ermochenko)

Lider plaćeničke grupe Wagner Jevgenij Prigožin, koji je predvodio kratkotrajnu pobunu koja je gotovo stigla do Moskve, u ponedjeljak je poručio da njegove snage nisu planirale da zbace rusku vladu, ali nije iznio mnogo detalja o svojim planovima.

U prvom obraćanju od kada je posljednji put viđen u subotu veče, kako se u automobilu povlači iz grada koji su okupirali plaćenici, Prigožin je rekao da su njegovi borci prekinuli akciju da bi izbjegli krvoproliće.

"Otišli smo u znak protesta, a ne da bi zbacili vladu. Naš marš je ukazao na mnoge stvari o kojima smo ranije razgovarali: ozbiljne probleme sa bezbjednošću u našoj zemlji", rekao je Prigožin u audio snimku od 11 minuta koji je objavljen na Telegramu i naglasio da je marš "pokrenut zbog nepravde".

Prigožin nije naveo kakvi su mu budući planovi niti gdje se nalazi, dva dana nakon što je rekao da ide u Bjelorusiju. Istakao je da je njegov cilj bio da se spriječi uništenje Wagnera i da se pozovu na odgovornost komandanti zbog neuspješne ruske vojne kampanje u Ukrajini.

Ponovio je često iznesene tvrdnje da Wagner ima najefikasnije borce u Rusiji i "čak u svijetu" što prema njegovom mišljenju pokazuje i činjenica da su bile u stanju da osvoje Rostov na Donu bez krvoprolića i da pošalju oružani konvoj na 200 kilometara od Moskve.

Ponovo je, i bez dokaza, iznio optužbe da je ruska vojska napala Wagnerov kamp raketama i helikopterima i ubila 30 njegovih boraca i dodao da je to bio hitni povod za "marš pravde".

Ruski mediji prethodno su prenijeli da krivični postupak protiv Prigožina u Rusiji, pokrenut zbog pobune, ostaje otvoren i još se istražuje.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin obećao je da će ugušiti "izdajničku pobunu" nakon što je Prigožin rekao da su borci Wagner grupe preuzeli kontrolu nad južnim gradom Rostovom i krenuli ka Moskvi na "marš za pravdu" čiji je cilj da ukloni korupciju i nesposobne ruske vojne komandante.

U skladu sa sporazumom uz posredovanje bjeloruskog lidera Aleksandra Lukašenka koji je smirio krizu, Kremlj je rekao da će krivični postupak protiv Prigožina biti obustavljen i da će se on preseliti u Bjelorusiju.

Prema dogovoru, Wagnerovi borci će se vratiti u bazu i također se neće suočiti sa pravnim postupcima, saopštio je Kremlj.

Međutim, ruski list Komersant objavio je u ponedjeljak da je krivični slučaj ostao otvoren i da Federalna služba bezbednosti (FSB) nastavlja istragu u okviru slučaja. List se poziva se na neimenovani izvor koji tvrdi da nije bilo dovoljno vremena da se slučaj zatvori.

Tri glavne ruske novinske agencije - TASS, RIA i Interfaks - također su javile da je krivični postupak protiv Prigožina ostao otvoren i da se istraga nastavlja.

"Krivični postupak protiv Prigožina nije zaustavljen. Istraga je u toku“, rekao je za TASS izvor blizak tužilaštvu.

Prema zakonima u Rusiji, zaprijećena kazna za pobunu je od 12 do 20 godina zatvora.

Nekada blizak Putinov saradnik, čija je Wagner grupa predvodila veći dio borbi u Ukrajini, pokrenuo je pobunu u petak nakon tvrdnji da je ruska vojska ubila neke od njegovih ljudi u vazdušnom napadu.

Ministarstvo odbrane Rusije je odbacilo Prigožinovu tvrdnju.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG