Linkovi

Novi detalji o pregovorima za oživljavanje Iranskog nuklearnog sporazuma


Two unidentified members of an Iranian delegation walk in Vienna on April 5, 2021 as they prepare for talks the next day aimed at reviving the 2015 Iran nuclear deal. (VOA Persian/Guita Aryan)
Two unidentified members of an Iranian delegation walk in Vienna on April 5, 2021 as they prepare for talks the next day aimed at reviving the 2015 Iran nuclear deal. (VOA Persian/Guita Aryan)

Pojavili su se novi detalji o planiranim diplomatskim pregovorima u utorak u Beču kako bi se pokušao oživjeti Iranski nuklearni sporazum iz 2015. godine, uključujući i moguća mjesta održavanja pregovora na kojima će predstavnici svjetskih sila imati odvojene sastanke s američkim i iranskim delegacijama.

U Washingtonu, portparol američkog State Departmenta Ned Price rekao je na brifingu za novinare da će američki specijalni izaslanik za Iran Robert Malley predvoditi američku delegaciju na bečkim pregovorima u kojima Britanija, Kina, Francuska, Njemačka i Rusija nastoje oživjeti Iranski nuklearni sporazum, poznat kao Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA). Četiri druge svjetske sile nastoje vratiti SAD u sporazum iz 2015. godine i u potpunosti uskladiti Iran s sporazumom.

Najvjerovatnija mjesta održavanja razgovara biće Hotel Imperial i Grand hotel Vienna u austrijskoj prestolnici, navodi persijski servis Glasa Amerike.

Persijski reporter Glasa Amerike u gradu je identifikovao mjesta događaja promatrajući članove iranske delegacije kako se kreću između dva hotela koji se nalaze na nekoliko minuta hoda jedan od drugog, na suprotnim stranama velikog bulevara, i razgovarajući s nekoliko predstavnika hotela.

Članovi iranske delegacije viđeni u video klipovima i na fotografijama koje je ekskluzivno pribavio persijski servis Glasa Amerike nisu odmah mogli biti identifikovani.

Nije bilo jasno koji će od dva bečka hotela biti domaćin sastanka SAD-a i četiri druge svjetske sile u utorak, a koji će biti domaćin iranskog sastanka s iste četiri države.

Price je rekao da će razgovori u utorak biti "strukturirani oko radnih grupa" koje će Europska unija formirati s Iranom i drugim preostalim stranama u JCPOA. Rekao je da će se dnevni red fokusirati na "nuklearne korake" koje će Iran trebati preduzeti da bi obnovio svoju usklađenost sa JCPOA, te "korake za ublažavanje sankcija" koje bi SAD trebale preduzeti kako bi se ponovo pridružile sporazumu.

Price je rekao da će SAD razmotriti ukidanje nuklearnih sankcija koje je bivši predsjednik Donald Trump ponovno uveo Iranu u zamjenu za "trajnija i provjerljivija ograničenja" iranskog nuklearnog programa.

Govoreći u ponedjeljak u Teheranu, portparol iranskog Ministarstva spoljnjih poslova Saeed Khatibzadeh ponovio je kako njegova strana želi da se razgovori fokusiraju na ukidanje američkih, kako ih je nazvao, okrutnih iranskih sankcija. Rekao je da Teheran neće prihvatiti da SAD to čine na način "korak po korak" u tandemu s Iranom koji preduzima korake za nastavak poštivanja JCPOA.

"Mi tražimo samo jedan korak, koji uključuje ukidanje svih američkih sankcija. Zauzvrat, Iran je spreman da obustavi svoje korektivne mjere i obrnute akcije", rekao je Khatibzadehsaid. Iran je svoju ekspanziju obogaćenog urana i druge nuklearne aktivnosti nazvao korektivnim mjerama za koje tvrdi da se mogu poništiti. Ali neki zapadni nuklearni stručnjaci rekli su da se barem neki od nedavnih napredaka Irana u osjetljivim nuklearnim sposobnostima ne mogu lako poništiti.

Price je pokušao umanjiti očekivanja od bečkih pregovora, rekavši da SAD ne očekuju rane i trenutne iskorake.

"U potpunosti očekujemo da će ove diskusije biti teške", rekao je. "Ali vjerujemo da su ove diskusije s našim partnerima i, s druge strane, diskusije naših partnera s Iranom, zdrav korak naprijed", dodao je.

Khatibzadeh je, takođe, ponovio zahtjev Irana da se neće sastati direktno s SAD-om u sklopu razgovora u utorak. Price je rekao da SAD ne očekuju direktne razgovore s Iranom, ali su otvorene za tu opciju

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG