Linkovi

Iran odbio obnavljanje nuklearnih razgovora sa SAD


Arhiva - Ministar inostranih poslova Irana Muhamed Džavad Zarif, 27. januara 2020.
Arhiva - Ministar inostranih poslova Irana Muhamed Džavad Zarif, 27. januara 2020.

Iran je u nedjelju odbacio održavanje neformalnog sastanka sa Sjedinjenim Državama i tri evropske sile o oživljavanju sporazuma iz 2015. koji je ograničavao teheranski program nuklearnog razvoja sa ciljem da ga spriječi u razvoju nuklearnog oružja.

Teheran je saopštio da prije održavanja razgovora nova američka administracija predsjednika Džoa Bajdena prvo mora da ukine jednostrane ekonomske sankcije SAD protiv Irana.

Portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova rekao je da "uzimajući u obzir nedavne akcije i izjave" SAD, Britanije, Francuske i Njemačke, "Iran ne smatra da je vrijeme za održavanje neformalnog sastanka sa tim zemljama", koji je predložio šef diplomatije Evropske unije.

Iran je saopštio da njegov nuklearni program ima miroljubivu namjenu.

Portparol Bijele kuće odgovorio je u nedjjelju izrazivši "razočaranje" odgovorom Irana, ali je rekao da su Sjedinjene Države spremne da se "ponovno uključe u značajnu diplomatiju kako bi postigle uzajamno vraćanje u skladu sa obavezama JCPOA", što je skraćenica zvaničnog naziva iranskog nuklearnog sporazuma - Zajednički sveobuhvatni plan akcije.

Vašington će se konsultovati sa ostale četiri stalne članice Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija - Velikom Britanijom, Kinom, Francuskom i Rusijom - plus Njemačkom, o najboljem putu naprijed, rekao je portparol.

Bivši američki predsjednik Donald Trump povukao je SAD iz nuklearnog sporazuma, ali je Bajden tokom predsjedničke kampanje protiv Trumpa i otkako je preuzeo dužnost rekao da želi da se pridruži tom paktu koji uključuje i Rusiju i Kinu.

SAD su takođe otvorile razgovore sa Iranom o sudbini najmanje pet američkih talaca koje drži Teheran.

U isto vrijeme, Bajden je izvršio vojni pritisak na Iran, naređujući vazdušne napade prošle nedjelje na zgrade u Siriji za koje Ministarstvo odbrane kaže da su ih koristile milicije koje podržava Iran.

SAD su saopštile da su raketni napadi bili odmazda za raketne napade na američke ciljeve u susjednom Iraku.

Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Londonu saopštila je u petak da su u napadima u Siriji ubijena najmanje 22 pripadnika milicije, iako Pentagon nije potvrdio taj broj.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG