Linkovi

AP izvori: Iranska prijetnja vojnoj bazi u Washingtonu i visokom generalu


Fort McNair, Washington D.C. Photo: Facebook cover
Fort McNair, Washington D.C. Photo: Facebook cover

Iran pravi planove mogućeg napada na Fort McNair, američku vojnu bazu u prijestolnici Washingtonu, kao i na zamjenika načelnika generalštaba američke Armije, izjavila su za Associated Press (AP) dvojica visokih obavještajnih zvaničnika. 

Oni navode da je komunikacija koju je Nacionalna obavještajna agencija (NSA) presrela u januaru pokazala da iranska Revolucionarna grada razmatra izvođenje "napada u stilu onog na razarač USS Cole" - samoubilački napad iz oktobra 2000. kada je mali brod pristao uz razarač američke mornarice u luci Aden u Jemenu i eksplodirao, pri čemu je poginulo 17 američkih mornara.

Obavještajni podaci takođe su otkrili planove Irana da ubije generala Josepha M. Martina i da se infiltrira u vojnu bazu u Washingtonu, navode zvaničnici koji su govorili pod uslovom da ostanu anonimni, jer nemaju ovlaštenje da javno govore o pitanjima koja se odnose na nacionalnu bezbjednost. General Martin živi u bazi Fort McNair, jednoj od najstarijih u Americi.

Komunikacije koje su "presreli" američki obavještajci vođene su između pripadnika elitne jedinice Kuds iranske Revolucionarne garde a razmatrale su se moguće vojne opcije iz odmazde za ubistvo bivšeg lidera Kudsa, generala Kasema Sulejmanija u Bagdadu u januaru 2020. godine, navode dvojica zvaničnika.

Oni dodaju da vojni komandanti Teherana nisu zadovoljni dosadašnjim kontranapadima, a posebno rezultatima balističkog napada na vazdušnu bazu Ain al-Asad u Iraku ubrzo poslije ubistva Sulejmanija. Nijedan američki vojnik nije ubijen u tom napadu ali su desetine zadobile potres mozga.

Te prijetnje su jedan od razloga što je američka vojska pojačala mjere bezbjednosti oko Fort McNaira, koji se nalazi u blizini novosagrađene, luksuzne četvrti "Waterfront" - popularnom mjestu za izlaske, koncerte i šetnje uz rijeku.

Gradski lideri su se suprotstavili planu armije da, zbog zaštite baze, uspostavi zonu širine između 75 i 150 metara, koja bi obuhvatala oko trećinu obale kanala i smanjila prostor za korištenje stanovnicima, turistima i posjetiocima "Waterfront".

Dok su se zvaničnici Washingtona borili protiv uvođenja jačih mjera bezbjednosti uz Washingtonski kanal, vojska im je predočila samo neodređene informacije o mogućoj prijetnji bazi.

Na virtuelnom sastanku u januaru na kome je razgovarano o predloženim restrikcijama, generalmajor Omar Jones, komandant Vojnog distrikta Washingtona, pozvao se na "kredibilne i specifične" prijetnje vojnim liderima koji žive u bazi. Jedina konkretna prijetnja koju je pomenuo odnosila se na plivača koji je doplivao do baze i uhapšen je.

Delegat Eleanor Holmes Norton​, jedina prestonica Okruga Columbia, odnosno glavno grada Washingtona u Kongresu, bila je skeptična. "Kada se radi o plivačima, sigurna sam da su takvi slučajevi rijetki. Da li je znao gdje se nalazi? Možda je samo plivao i slučajno se zatekao kod baze?", pitala je.

Jones je priznao da plivač "nije sjajan primjer, ali je najnoviji primjer" situacije kada je narušena bezbjednost. On je rekao da je vojska pojačala patrole uz obalu, postavila više znakova koji ukazuju na zonu bez pristupa, i postavila kamere za nadzor Washingotonskog kanala.

Zbunjeni gradski zvaničnici i frustrirani građani govorili su da zahtjev Armije da se uspostavi zabranjena zona u kanalu predstavlja vladino prekoračenje ovlaštenja kada je riječ o javnim vodama.

Diskusije o prijedlogu za Fort McNair počele su prije dvije godine, ali su nedavni obavještajni podaci koje je sakupio NSA naveli vojne zvaničnike da obnove svoje zahtjeve za restrikcijama pristupa bazi.

Norton je izjavila za AP da joj Pentagon, tokom dva mjeseca poslije sastanka u januaru, nije pružio dodatne informacije koje bi opravdale uvođenje zabranjenog prostora oko Fort McNaira.

"Tražila sam od Sekretarijata za odbranu da povuče pravilo jer nisam vidjela dokaz kredibilne prijetnje", rekla je Norton. "Prijedlog je restriktivniji nego što je neophodno."

Prema predloženim promjenama, ljudima i plovilima bi se zabranilo da plove ili se usidre unutar te zone bez dozvole.

Na južnom kraju Fort McNaira nalazi se Nacionalni ratni koledž gdje viši i zvaničnici srednjeg ranga proučavaju strategiju nacionalne bezbjednosti.

Washingtonski kanal je mjesto u koje je grad uložio velike resurse za renoviranje i urbani razvoj, sa novim restoranima, luksuznim stanovima i prostorima za održavanja koncerata. Kanal prolazi od mjesta gdje se spajaju dvije velike gradske rijeke - Potomac and Anacostia.

Tu se nalaze tri marine i stotine brodova. Oko 300 ljudi živi na svojim brodovima u kanalu, navodi Patrick Rivord, direktor za tehnologiju i marketing iz lokalne Asocijacije zajednice Wharf. Kanalom plove i brojni vodeni taksiji, koji svake godine prevezu oko 300.000 ljudi, brodovi za krstarenja rijekom, koji godišnje imaju 400.000 putnika, a koristi ga i oko 7.000 kajakaša godišnje.

Još se ne zna da li će ovi novi obavještajni podaci promijeniti protivljenje gradskih vlasti vojnom planu povećanja obezbjeđenja baze.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG