Linkovi

Analize i istraživanja

AP izvori: Iranska prijetnja vojnoj bazi u Washingtonu i visokom generalu

Fort McNair, Washington D.C. Photo: Facebook cover

Iran pravi planove mogućeg napada na Fort McNair, američku vojnu bazu u prijestolnici Washingtonu, kao i na zamjenika načelnika generalštaba američke Armije, izjavila su za Associated Press (AP) dvojica visokih obavještajnih zvaničnika. 

Oni navode da je komunikacija koju je Nacionalna obavještajna agencija (NSA) presrela u januaru pokazala da iranska Revolucionarna grada razmatra izvođenje "napada u stilu onog na razarač USS Cole" - samoubilački napad iz oktobra 2000. kada je mali brod pristao uz razarač američke mornarice u luci Aden u Jemenu i eksplodirao, pri čemu je poginulo 17 američkih mornara.

Obavještajni podaci takođe su otkrili planove Irana da ubije generala Josepha M. Martina i da se infiltrira u vojnu bazu u Washingtonu, navode zvaničnici koji su govorili pod uslovom da ostanu anonimni, jer nemaju ovlaštenje da javno govore o pitanjima koja se odnose na nacionalnu bezbjednost. General Martin živi u bazi Fort McNair, jednoj od najstarijih u Americi.

Komunikacije koje su "presreli" američki obavještajci vođene su između pripadnika elitne jedinice Kuds iranske Revolucionarne garde a razmatrale su se moguće vojne opcije iz odmazde za ubistvo bivšeg lidera Kudsa, generala Kasema Sulejmanija u Bagdadu u januaru 2020. godine, navode dvojica zvaničnika.

Oni dodaju da vojni komandanti Teherana nisu zadovoljni dosadašnjim kontranapadima, a posebno rezultatima balističkog napada na vazdušnu bazu Ain al-Asad u Iraku ubrzo poslije ubistva Sulejmanija. Nijedan američki vojnik nije ubijen u tom napadu ali su desetine zadobile potres mozga.

Te prijetnje su jedan od razloga što je američka vojska pojačala mjere bezbjednosti oko Fort McNaira, koji se nalazi u blizini novosagrađene, luksuzne četvrti "Waterfront" - popularnom mjestu za izlaske, koncerte i šetnje uz rijeku.

Gradski lideri su se suprotstavili planu armije da, zbog zaštite baze, uspostavi zonu širine između 75 i 150 metara, koja bi obuhvatala oko trećinu obale kanala i smanjila prostor za korištenje stanovnicima, turistima i posjetiocima "Waterfront".

Dok su se zvaničnici Washingtona borili protiv uvođenja jačih mjera bezbjednosti uz Washingtonski kanal, vojska im je predočila samo neodređene informacije o mogućoj prijetnji bazi.

Na virtuelnom sastanku u januaru na kome je razgovarano o predloženim restrikcijama, generalmajor Omar Jones, komandant Vojnog distrikta Washingtona, pozvao se na "kredibilne i specifične" prijetnje vojnim liderima koji žive u bazi. Jedina konkretna prijetnja koju je pomenuo odnosila se na plivača koji je doplivao do baze i uhapšen je.

Delegat Eleanor Holmes Norton​, jedina prestonica Okruga Columbia, odnosno glavno grada Washingtona u Kongresu, bila je skeptična. "Kada se radi o plivačima, sigurna sam da su takvi slučajevi rijetki. Da li je znao gdje se nalazi? Možda je samo plivao i slučajno se zatekao kod baze?", pitala je.

Jones je priznao da plivač "nije sjajan primjer, ali je najnoviji primjer" situacije kada je narušena bezbjednost. On je rekao da je vojska pojačala patrole uz obalu, postavila više znakova koji ukazuju na zonu bez pristupa, i postavila kamere za nadzor Washingotonskog kanala.

Zbunjeni gradski zvaničnici i frustrirani građani govorili su da zahtjev Armije da se uspostavi zabranjena zona u kanalu predstavlja vladino prekoračenje ovlaštenja kada je riječ o javnim vodama.

Diskusije o prijedlogu za Fort McNair počele su prije dvije godine, ali su nedavni obavještajni podaci koje je sakupio NSA naveli vojne zvaničnike da obnove svoje zahtjeve za restrikcijama pristupa bazi.

Norton je izjavila za AP da joj Pentagon, tokom dva mjeseca poslije sastanka u januaru, nije pružio dodatne informacije koje bi opravdale uvođenje zabranjenog prostora oko Fort McNaira.

"Tražila sam od Sekretarijata za odbranu da povuče pravilo jer nisam vidjela dokaz kredibilne prijetnje", rekla je Norton. "Prijedlog je restriktivniji nego što je neophodno."

Prema predloženim promjenama, ljudima i plovilima bi se zabranilo da plove ili se usidre unutar te zone bez dozvole.

Na južnom kraju Fort McNaira nalazi se Nacionalni ratni koledž gdje viši i zvaničnici srednjeg ranga proučavaju strategiju nacionalne bezbjednosti.

Washingtonski kanal je mjesto u koje je grad uložio velike resurse za renoviranje i urbani razvoj, sa novim restoranima, luksuznim stanovima i prostorima za održavanja koncerata. Kanal prolazi od mjesta gdje se spajaju dvije velike gradske rijeke - Potomac and Anacostia.

Tu se nalaze tri marine i stotine brodova. Oko 300 ljudi živi na svojim brodovima u kanalu, navodi Patrick Rivord, direktor za tehnologiju i marketing iz lokalne Asocijacije zajednice Wharf. Kanalom plove i brojni vodeni taksiji, koji svake godine prevezu oko 300.000 ljudi, brodovi za krstarenja rijekom, koji godišnje imaju 400.000 putnika, a koristi ga i oko 7.000 kajakaša godišnje.

Još se ne zna da li će ovi novi obavještajni podaci promijeniti protivljenje gradskih vlasti vojnom planu povećanja obezbjeđenja baze.

See all News Updates of the Day

Republika Srpska protiv jedinstvenog COVID pasoša u BiH

Vakcinacija u Sarajevu, april 2021.

Bosna i Hercegovina (BiH) još uvijek nema jedinstvenu COVID potvrdu, jer njen entitet, Republika Srpska (RS), ne pristaje na zahtjev Evropske komisije da ovu ispravu izdaje jedan državni organ koji bi garantovao njenu vjerodostojnost.

Ovo je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdio Edin Kučuković, koordinator sektora za pravne, kadrovske i opšte poslove Ministarstva civilnih poslova BiH, koji kaže da predstavnici iz Republike Srpske smatraju da bi pristanak da COVID potvrde izdaje državna Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDEEA), predstavljao prenos nadležnosti entiteta na državu.

„Vrše se konsultacije, s obzirom da se radi o novoj stvari koju treba uspostaviti na nivou BiH. Oko bilo koje stvari koja treba da se uspostavi na nivou BiH kontinuirano imamo problema i to se smatra prenosom nadležnosti“, kaže Kučuković.

On pojašnjava da postoje najave da bi Evropska unija mogla uskoro primjeniti strožiju kontrolu digitalnih COVID potvrda koje sadrže informacije o imunizaciji, preležanoj bolesti i rezultatima testiranja.

„Bitno je da su oni jako precizno postavili sve te stvari i na nama je samo da to implementiramo. Na tome se radi, samo da se iznađe neki modus koji je svima prihvatljiv i koji bi bio onda implementiran kao tehničko rješenje“, kaže Kučuković.

Dogovor, pa dva mjeseca do potvrda

Kučuković upozorava da, iako građani BiH nemaju većih problema pri prelasku granice sa trenutno dostupnim ispravama, nužno je iznaći žurno rješenje, s obzirom da će ova isprava biti uslov za bezvizni režim, i ulaznica za veće društvene događaje.

„Radiće se o jednom dodatnom uslovu za bezvizni režim. Ovo je dodatna pretpostavka za omogućavanje slobode kretanja ljudima iz Bosne i Hercegovine u inostranstvo. Također, bukvalno, ako budete htjeli ići na koncert, na neka dešavanja sa većim okupljanjima, pretpostavka uz kartu za događaj bit će i i ta potvrda“, ističe Kučuković.

Evropski certifikat COVID-19 službeno se koristi od 1. jula i omogućava slobodno kretanje između zemalja EU. Ovaj certifikat je dostupan i prepoznat od svih 27 država članica, plus Švajcarska, Norveška, Lihtenštajn i Island.

Pravno gledano, svaka država u Evropi može slobodno da odluči hoće li prihvatiti turiste koji su primili druge vakcine osim četiri odobrene za upotrebu na kontinentu – BioNtech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca i Johnson & Johnson.

Čemu se protivi zvanična Banja Luka?

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS za Radio Slobodna Evropa kaže da ovaj bosanskohercegovački entitet ima svoje tijelo, Ministarstvo za naučno-tehnološki razvoj, informaciono društvo i visoko obrazovanje, koje je ovlašteno da potpisuje digitalne certificate.

„Mi ne prihvatamo činjenicu u okviru koje će biti, da tako kažemo, slanje i razmjena zdravstvenih podataka sa institucijama koje nemaju zakonsku nadležnost za takav dio posla, kao što je u ovom slučaju IDEEA“, kaže Šeranić.

Dodaje da je ovaj bh. entitet uradio dosta posla po pitanju priprema evidencija i izdavanja digitalnih COVID certifikata.

„Što se tiče zdravstvenih podataka, i uopšte prikupljanje registracije i evidencije zdravstvenih podataka, oni su u apsolutnoj nadležnosti Republike Srpske“, odlučan je Šeranić.

On dodaje da IDEEA u ovom procesu može imati svoje mjesto i da su u tom smjeru išli prijedlozi iz Republike Srpske prema Ministarstvu civilnih poslova BiH i Ministarstva zdravlja drugog bh. entiteta Federacije BiH.

„Mi smo kroz razgovore koje smo vodili predložili model rješenja kako i na koji način to može da se ispoštuje, a da ne diramo u nadležnosti koje su definisane samim Ustavom“, kaže Šeranić.

Ovaj prijedlog se trenutno razmatra na tehničkom nivou, dodaje Šeranić.

Šta kažu u Federaciji BiH?

Pomoćnik ministra zdravlja Federacije BiH, Goran Čerkez, za Radio Slobodna Evropa kaže da ovo ministarstvo daje punu podršku Ministarstvu civilnih poslova u izradi jednistvenih COVID isprava.

„Distrikt Brčko i Federacija BiH su rekli da su saglasni, a iz Republike Srpske su rekli da će se naknadno konsultovati. Federacija je dakle uradila sve sa svoje strane što je u njenoj ingerenciji. Dali smo saglasnost i očekujemo od države da to uradi“, navodi Čerkez.

U ovom bosanskohercegovačkom entitetu, sastavljenom od deset kantona, masovna vakcinacije tek treba da krene.

Kakva se potvrda može dobiti?

Osobama koje su primile vakcinu protiv korona virusa izdaju se kartoni imunizacije, koje mogu koristiti prilikom prelaska granice i putovanja u zemlje koje to zahtijevaju prilikom ulaska, a QR kod, bar kod, kao digitalni oblik potvrde o vakcinaciji, za sada je dostupan samo u Kantonu Sarajevo.

„Certifikat koji je dostupan našim građanima je izrađen u skladu sa okvirnim smjernicama EU i isti se može provjeriti online u stvarnom vremenu, a da li će isti biti prihvaćen na graničnim prelazima kao validan dokument, zavisit će isključivo od odluke države u koju se putuje“, kažu u Zavodu zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo.

Iz Zavoda navode da se ovaj certifikat izdaje i građanima koji su primili vakcine koje nisu zvanično odobrene od regulatorne agencije EU.

Regulatorna agencija EU nije odobrila vakcine ruskih i kineskih proizvođača. Odobrene su BioNTech/ Pfizer, Moderna, Vaxzevria, Janssen (Johnson & Johnson).

Zerina Mulabdić, epidemiologinja i direktorica Zavoda za zdravstveno osiguranje Unsko-sanskog kantona, na zapadu BIH, za Radio Slobodna Evropa kaže da se vakcinisanim osobama u ovom kantonu ne izdaju potvrde.

„Daje se samo kartončić gdje se upiše prva i druga doza, te i te vakcine i serijski broj. Nemamo kodova, osim u dvije pošiljke AstraZeneca i kineskih vakcina koje su došle“, kaže Mulabdić i dodaje da se čeka rješenje ovog pitanja na državnom nivou.

Jasmina Brkić-Džambić, stručna saradnica za epidemiologiju u Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona, navodi da u ovom kantonu svaka vakcinisana osoba dobije iskaznicu o imunizaciji.

„U nju su upisani osnovni podaci: ime, prezime, godište, matični broj, naziv ustanove u kojoj se osoba vakcinisala (pečat), te podaci o vakcinama, broj doze, datum vakcinacije, proizvođački naziv vakcine, proizvođač vakcine, serijski broj, te pečat i potpis ljekara koji je indicirao aplikaciju“, priča Brkić-Džambić za Radio Slobodna Evropa.

Naučnici: Vakcine spasile 50 miliona života, Covid-19 ugrožava budući napredak

Vakcinacija u Brazilu

Programi vakcinacije protiv nekih od najsmrtonosnijih bolesti u svijetu spasili su desetine miliona života tokom proteklih 20 godina, pokazuje novo istraživanje. Međutim, istraživači upozoravaju da pandemija koronavirusa ugrožava dalji napredak.

Naučnici iz Konzorcijuma za proučavanje uticaja vakcina (Vaccine Impact Modelling Consortium), koji finansiraju Gavi, Alijansa za vakcine, i Fondacija Bill i Melinda Gates proučavali su programe vakcinacije tokom protekle dvije decenije protiv deset zaraznih bolesti širom 112 zemalja sa niskim i srednjim prihodima.

Utvrdili su da su vakcine spasile oko 50 miliona života, uglavnom djece. Među bolestima koje su naučnici istraživali su boginje, hepatitis B, humani papiloma virus (HPV), žuta groznica, zapaljenje pluća, rubeola, rotavirus, bakterijski meningitis i encefalitis.

Istraživanje predstavlja najveću procjenu uticaja vakcina prije početka pandemije Covida-19.

Doktorica Katy Gaythorpe​, jedna od autorica izvještaja na Kraljevskom koledžu u Londonu, rekla je za Glas Amerike da će uspjesi iz prethodne dvije decenije biiti ponovljeni ako programi vakcinacije mogu da se održe.

"Ako nastavimo sa vakcinacijama, prema našim projekcijama bi sprečili još 47 miliona smrtnih slučajeva što je ogroman broj. U ovom istraživanju smo željeli da pokažemo procjene za vakcinaciju prije pandemije Covida. I željeli smo da naglasimo dugoročne efekte i korist od vakcinacije u budućnosti", naglasila je Gaythorpe​.

Kampanje imunizacije imaju dodatne koristi van prevencije određenih bolesti.

"Na primjer, ako se ljudi ne razbolijevaju od bolesti koje vakcine mogu da spriječe, to znači da će zdravstveni sistem biti manje opterećen zbog tih infekcija, i da potencijalno mogu da liječe ljude koji pate od drugih stvari", poručila je Gaythorpe​.

Međutim, istraživači upozoravaju da je pandemija poremetila programe vakcinacije, što bi moglo da dovede do pada broja imunizovanih.

"Ne samo što su zdravstveni sistemi preopterećeni zato što možda liječe zaražene Covidom, već i ljudi možda odlažu imunizaciju zbog straha od zaraze koronavirusom", navodi Gaythorpe​.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je ranije ove godine pokrenula "agendu imunizacije za 2030 godine" da bi pomogla da programi vakcinacije obuhvate još više ljudi.

"To bi značilo da se za polovinu smanji broj djece koja nisu primila osnovne vakcine, kao i predstavljanje novih i vakcina koje se ne koriste dovoljno u zemljama sa malim i srednjim prihodima", rekla je u aprilu šefica Odsjeka za vakcine u WHO Kate O'Brien​.

Naučnici kažu da ogroman broj spašenih života pokazuje nevjerovatan napredak moderne medicine i važnost nastavka programa za vakcinaciju, uz borbu protiv pandemije Kovida.

Afganistan: Raste broj civilnih žrtava, dok se Sjedinjene Države povlače

Afganistan: Raste broj civilnih žrtava, dok se Sjedinjene Države povlače
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:40 0:00

Ekonomski rast u SAD 6,5 posto, premašen nivo prije pandemije

Arhiv - Oglas za zapošljavanje u izlogu radnje u Južnoj Dakoti (Foto: AP/David Zalubowski)

Američka ekonomija je u drugom kvartalu zabilježila čvrst rast nakon što su velika vladina pomoć i vakcinacija protiv Covida-19 podstakli potrošnju i usluge povezane za putovanjem, prenosi agencija Reuters.

Bruto domaći proizvod porastao je po godišnjoj stopi od 6,5 posto u drugom kvartalu, saopštio je u četvrtak Sekretarijat za ekonomiju, čime je premašen vrhunac zabilježen prije pandemije. Stopa rasta za prvi kvartal revidirana je na 6,3 procenta.

"Američka ekonomija napreduje. BDP je u potpunosti nadoknadio gubitke tokom recesije", rekao je za Reuters ekonomista Scott Hoyt​.

Tempo rasta BDP-a ipak je bio sporiji od očekivanja ekonomista zato što su biznisi, zbog poremećaja u lancu snabdijevanja, i dalje morali da se oslanjaju na mršave zalihe da bi zadovoljili veliku potražnju.

Nacionalni biro za ekonomska istraživanja prošle nedjelje je saopštio da je recesija, koja je zbog pandemije počela u februaru 2020, okončana u aprilu iste godine.

Čvrst ekonomski rast očekuje se i do kraja ove godine. Međutim, novi nagli rast broja zaraženih od Covida-19, zbog širenja delta soja, mogao bi da ugrozi te izglede, a ekonomiju bi mogla da uspori i visoka inflacija te poremećaji u lancu snabdijevanja.

Federalne rezerve (američka Centralna banka) u sreijdu su odlučile da ključnu kamatnu stopu zadrže blizu nule, kao i da ne mijenjaju program za otkup dionica.

Ekonomisti očekuju da će ekonomski rast ove godine biti oko 7 posto - najviši od 1984. godine. Međunarodni monetarni fond (MMF) u utorak je povećao projekciju rasta za SAD na 7 procenata 2021. i 4,9 posto 2022. godine.

Administracija predsjednika Joea Bidena u martu je obezbjedila paket pomoći za saniranje posljedica pandemije u iznosu od hiljadu 900 milijardi dolara, u okviru koga je domaćinstvima poslata jednokratna novčana pomoć od 1.400 dolara, dok je produžena i dodatna pomoć za nezaposlene do početka septembra.

Američka vlada je za pomoć zbog pandemije izdvojila gotovo 6 hiljada milijardi dolara od marta 2020.

Gotovo polovina Amerikanaca je vakcinisana protiv Covida-19 što im je omogućilo da putuju, idu u restorane i posjećuju sportske događaje.

U odvojenom izvještaju Sekretarijata za rad, koji je takođe objavljen u četvrtak, navodi se da je broj početnih prijava za pomoć nezaposlenima pao za 24.000 na 400.000 u sedmici zaključno sa 24. julom.

Edward Joseph: Administracija Bidena se mora jače politički angažirati na Balkanu

Edward Joseph: Administracija Bidena se mora jače politički angažirati na Balkanu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:23 0:00

Učitajte još

XS
SM
MD
LG