Linkovi

Predsjedatelj McCarthy: Oslabljeni vođa ili ohrabreni preživjeli?


Kevin McCarthy izabran je za predsjedavajućeg Zastupničkog doma američkog Kongresa
Kevin McCarthy izabran je za predsjedavajućeg Zastupničkog doma američkog Kongresa

Republikanac Kevin McCarthy novi je predsjednik Predstavničkog doma, ali koliko god mu je bilo teško uhvatiti čekić na izborima koji su stvarali povijest, za borbenog čelnika moglo bi biti još teže učiniti mnogo s moćnom pozicijom - ili čak zadržati to.

Poput dvojice najnovijih republikanskih govornika, Johna Boehnera i Paula Ryana, McCarthy preuzima kormilo nemirne, buntovne većine koja se podijelila na isti način kao i sama stranka, između onoga što je ostalo od konzervativaca Velike stare stranke i nove generacije stranačkih tvrdolinijaša Donalda Trumpa koji gotovo uopće ne preferiraju veliku vladu.

Haos koji je izbio tokom četiri dana glasanja u Zastupničkom domu, zaustavljajući početak rada novog Kongresa, uvod je u vrlo neizvjestan put dok McCarthy pokušava voditi neposlušnu republikansku većinu kako bi ostvarila svoje prioritete i suočila se s programom predsjednika Joea Bidena — a možda čak i zadržati vladu od zatvaranja.

"Ovo je sjajan dio: budući da je trebalo ovoliko dugo, sada smo naučili kako vladati", predložio je McCarthy, koji je prvi put izabran 2006., dok se približavao pobjedi.

McCarthy je izdržao iscrpljujuću jednosedmičnu borbu da dođe do mjesta, izbor za predsjednika kao nijedan drugi od uoči građanskog rata. Koalicija od 20 kandidata odbila je podržati njegovo mjesto predsjednika osim ako ne popusti njihovim zahtjevima da prepusti dio ovlasti. Bio je prisiljen proći kroz 14 krugova glasanja prije nego što je konačno dobio većinu glasova na 15. glasanju, ali ne prije nego što je posljednja haotična scena vikanja između saveznika i onih koji nisu glasali zasjenila glasanje rano u subotu.

Na kraju, McCarthy se pojavljuje kao oslabljeni predsjedavajući, s manje autoriteta na papiru od onih prije njega. To je posebno točno jer je pristao dati ekstremnim desničarima ključni ustupak: ponovno uspostavljanje pravila koje dopušta bilo kojem pojedinom zakonodavcu da podnese "prijedlog za otpuštanje predsjedavajućeg", što je zapravo glasanje za smjenjivanje govornika s te čelne pozicije.

Ali na neki način, sin tvrdoglavog Bakersfielda, naftnog i poljoprivrednog središta u središnjoj Kaliforniji, također postaje ohrabren kao preživjeli koji je izdržao jednu od najbrutalnijih borbi za vlast u povijesti i koji se ponosi time što je potcijenjen kao politički borac.

McCarthy je uložio svoju političku karijeru na ranu podršku Trumpu, a bivši je predsjednik bio taj koji je dao rezultate kada je to bilo potrebno, upućujući kasne telefonske pozive onima koji nisu bili spremni i "pomagao dobiti one konačne glasove". Kad je konačno bilo gotovo, kad je McCarthy ušao u ured predsjedavajućeg na Capitolu, natpis s njegovim imenom već je visio.

Čekaju ga brojni testovi.

Predsjednik Zastupničkog doma Kevin McCarthy iz Kalifornije, pokazuje prema novopostavljenoj pločici s imenom u svom uredu nakon što je položio zakletvu kao govornik 118. Kongresa u Washingtonu, rano u subotu, 7. januara 2023. (AP Photo/ Matt Rourke)
Predsjednik Zastupničkog doma Kevin McCarthy iz Kalifornije, pokazuje prema novopostavljenoj pločici s imenom u svom uredu nakon što je položio zakletvu kao govornik 118. Kongresa u Washingtonu, rano u subotu, 7. januara 2023. (AP Photo/ Matt Rourke)

Kongres se suočava s dnevnim redom zakonskih prijedloga koji se moraju usvojiti za finansiranje vlade, obnavljanje vojnih zaliha čije su zalihe iscrpljene desetljećima rata i pomoći Ukrajini, odobravanje poljoprivrednih programa i podizanje nacionalnog ograničenja zaduživanja kako bi se izbjeglo neviđeno federalno bankrotstvo.

Po prvi put kao predsjednik, Biden će se suočiti s podijeljenom vladom, s Zastupničkim domom u rukama republikanaca, a Senatom još uvijek, iako usko, pod kontrolom demokrata.

Podijeljena vlada može biti vrijeme dvostranačkog dogovora jer se stranke udružuju kako bi ostvarile velike prioritete. Ali češće to rezultira neslaganjima koja dovode do zastoja i gašenja.

Republikanci u Zastupničkom domu spremni su suočiti Bidena s nadzorom nad postupanjem Bijele kuće u vezi s američko-meksičkom granicom, krizom COVID-19 i drugim pitanjima, zajedno s istragama Bidena, njegove porodice i njegove administracije.

“Došao sam u Washington osporiti status quo”, napisao je republikanac Bob Good iz Virginije u autorskom tekstu prije brojnih glasova protiv McCarthyja. “Namjeravam održati to obećanje.” Good je bio jedan od šestorice republikanaca koji su se suzdržali u posljednjem krugu glasanja.

McCarthy je ipak već bio ovdje.

U 2011. republikanci su preuzeli kontrolu nad Zastupničkim domom, suočivši se s programom predsjednika Baracka Obame i njegovog potpredsjednika Bidena. Pokret se protivio političkom establišmentu u Washingtonu i zastupao konzervativnu i libertarijansku filozofiju, zalažući se za manju potrošnju, niže poreze i smanjenje državnog duga i deficita.

McCarthy je pomogao u zapošljavanju klase za čajanke, a zatim je postao trećerangirani republikanac, dio "Mladih revolveraša" s Ryanom iz Wisconsina i tadašnjim zastupnikom Eric Cantorom iz Virginije.

Potaknuti čajankom, nastavili su voditi republikance u Zastupničkom domu u krizu za krizom s naporima da smanje saveznu potrošnju tokom "fiskalne litice" 2012. i saveznih zatvaranja 2013. dok su pokušavali ukinuti Obamin program zdravstvene zaštite.

2015. godine, kada je tadašnji Rep. Mark Meadows, republikanac iz Sjeverne Karoline koji je vodio Klub za slobodu i kasnije bio zadnji Trumpov šef štaba, zaprijetio je "prijedlogom za napuštanje stolice" - glasanjem za smjenjivanje predsjedavajućeg - Boehner je izabrao prijevremenu mirovinu.

McCarthy je pokušao zauzeti Boehnerovo mjesto, ali je on odustao od utrke kada je postalo jasno da neće imati podršku konzervativaca. Ryan je završio taj posao. Ali i on je otišao u mirovinu u Trumpovoj eri.

Predsjednica Nancy Pelosi, D-Calif., ukinula je pravilo "isprazniti stolicu" kada su demokrati ponovno stekli većinu 2019. Iskusna zastupnica koja je ušla u povijest kao prva žena koja je bila predsjednica, Pelosi je vodila Zastupnički dom snagom iskustva.

McCarthy je na dužnosti već 15 godina, upola kraće od Pelosi kada je prvi put preuzela kormilo, i s mnogo manje zakonodavnih pobjeda o kojima možemo govoriti. U razgovorima prošle sedmice s tvrdolinijašima, bio je prisiljen ponovno pokrenuti "prijedlog za napuštanje stolice" kako bi pridobio protivnike. Sada ga mogu držati nad njim svaki dan.

"Ako izvršni direktor ne radi posao, možete ga otpustiti - ista je stvar u politici", rekao je republikanac Ralph Norman iz Južne Karoline, jedan od protivnika koje je McCarthy pridobio promjenama pravila.

Haos koji je prošle sedmice izbio u Zastupničkom domu mogao bi završiti kao uvod u Kongres koji dolazi.

"Ono što ste vidjeli prošle sedmice", rekao je Norman, "je kako demokratija funkcionira."

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG