Linkovi

Kongres: Glasanje o novom predsjedavajućem, nakon 3 neuspjela pokušaja


U.S. House Republican leader Kevin McCarthy (R-CA) talks with reporters after a House Republican caucus meeting on the first day of the 118th Congress at the U.S. Capitol in Washington, Jan. 3, 2023.
U.S. House Republican leader Kevin McCarthy (R-CA) talks with reporters after a House Republican caucus meeting on the first day of the 118th Congress at the U.S. Capitol in Washington, Jan. 3, 2023.

Članovi Zastupničkog doma Kongresa SAD-a ponovno se sastaju u srijedu sa zadatkom odabira sljedećeg predsjedavajućeg Doma, nakon što je prvog dana glasanja propala kandidatura republikanca Kevina McCarthyja za to mjesto.

Zasjedanje u utorak obilježilo je prvi put u 100 godina da ni republikanac ni demokrat nisu osvojili mjesto predsjednika Zastupničkog doma u prvom krugu glasanja da bi postali čelnik doma od 435 članova.

McCarthy nije uspio osvojiti mjesto predsjednika u tri kruga glasanja, au posljednjem mu se krugu suprotstavilo 20 republikanaca. S četvrtim krugom glasanja u tijeku, bilo je nejasno hoće li dovoljno McCarthyjevih protivnika odustati od svog protivljenja njemu ili će se možda pojaviti novi kandidati.

Conservatives Block McCarthy Speaker Bid in 3 Rounds of Voting
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:22 0:00

Republikanci će imati tijesnu većinu od 222-212 u Zastupničkom domu, s jednim trenutnim upražnjenim mjestom, koje zahtijeva da McCarthy, kalifornijski zastupnik 16 godina, osvoji najmanje 218 glasova kako bi preuzeo mjesto predsjednika. Prema odredbi Ustava SAD-a, on bi također postao drugi u liniji nasljeđivanja predsjednika SAD-a.

Ali 19 republikanaca, od kojih su mnogi posljednjih sedmica izrazili mišljenje da McCarthy nije dovoljno konzervativan da vodi republikance u Zastupničkom domu, glasalo je za druge republikanske zastupnike u prvom krugu glasanja, uključujući zastupnike Andyja Biggsa iz Arizone i Jima Jordana iz Ohia, dvojicu glasnih protivnika demokratskog predsjednika Joea Bidena.

U trećem krugu glasanja, 20 disidenata republikanaca glasalo je za Jordana, iako je on nominirao McCarthyja kao svoj izbora za vođenje većinskog republikanskog kluba u novom dvogodišnjem zasjedanju Zastupničkog doma.

Zastupnik demokrata Hakeem Jeffries iz New Yorka, za kojeg je glasalo svih 212 demokrata, predvodio je glasanje za mjesto predsjednika iako nema šanse za pobjedu jer nijedan republikanac ne planira glasati za njega. Na posljednjem glasanju, 202 republikanca glasalo je za McCarthyja, 16 manje od 218 koliko mu je trebalo.

57-godišnji McCarthy, i sam uvjereni konzervativac, godinama je nastojao voditi Zastupnički dom. Tokom proteklih nekoliko sedmica više se puta sastao sa svojim republikanskim neprijateljima kako bi osigurao njihovu potporu za svoju kandidaturu za mjesto predsjednika.

McCarthy je ponudio promjenu pravila upravljanja Zastupničkim domom na nekoliko načina, uključujući dopuštanje prijevremenih glasanja za proglašavanje predsjedničkog mjesta upražnjenim i odabir nekoga drugog ako im se ne sviđaju njegovi politički stavovi ili način na koji stranački klub provodi obećane istrage o Bidenu i njegovoj administraciji.

Koga god republikanci na kraju izaberu, McCarthyja ili nekog drugog, zamijenit će odlazeću demokratsku predsjednicu Zastupničkog doma Nancy Pelosi, koja ostaje članica Zastupničkog doma i dala je svoje glasove Jeffriesu.

Demokrati, koji su u posljednje dvije godine bili u omjeru 50-50 s republikancima u Senatu, dobili su prednost na nacionalnim izborima za Kongres prije gotovo dva mjeseca i držat će većinu 50-49 u gornjem domu, čak i nakon što su jednom Demokratska senatorica Kyrsten Sinema objavila je da je sada neovisna, ali da neće promijeniti svoju filozofiju glasanja. Obično je glasala s demokratskim zastupnicima i Bidenom.

Izbor predsjedavajućeg Zastupničkog doma događa se čak i prije nego što zastupnici polože zakletvu na svoj dvogodišnji mandat.

XS
SM
MD
LG