Linkovi

McCarthy ponovno ne uspijeva osvojiti mjesto predsjedavajućeg: Zastoj u donjem domu Kongresa


Zastupnik Kevin McCarthy (kalifornijski republikanac) razgovara s novinarima dok prolazi kroz Zastupnički dom prije trećeg dana glasanja za odabir predsjednika Doma, 5. januara 2023.
Zastupnik Kevin McCarthy (kalifornijski republikanac) razgovara s novinarima dok prolazi kroz Zastupnički dom prije trećeg dana glasanja za odabir predsjednika Doma, 5. januara 2023.

Uz sve veći pritisak, stolica predsjedavajućeg Zastupničkog doma američkog Kongresa bila je prazna treći dan u četvrtak, jer republikanski čelnik Kevin McCarthy ponovno nije uspio na sedmom od mučnog niza glasovanja osvojiti dovoljno glasova svoje stranke da preuzme čekić u domu.

Jedan od nepokolebljivih McCarthyjevih kritičara, zastupnik Matt Gaetz s Floride, čak je dao svoj glas Donaldu Trumpu, što je bila simbolična gesta, ali ona koja je istaknula utjecaj bivšeg predsjednika na Republikansku stranku.

Sedmo glasovanje za predsjedavajućeg nije se razlikovalo od ostalih, s McCarthyjem koji nije uspio dobiti potrebnu većinu.

McCarthy je izašao s jutarnjeg sastanka s kolegama na Capitolu odlučan uvjeriti republikanske pristalice da okončaju zastoj koji je uništio novu republikansku većinu.

Unatoč beskrajnim razgovorima, znakovima ustupaka i javnom spektaklu kakvog nije bilo u novijoj političkoj memoriji, put koji je bio naprijed ostao je krajnje neizvjestan. Dan je počeo kao i druga dva, s republikanskim saveznicima koji su ga sada već sedmi put nominirali za govornika.

Republikanac John James iz Michigana dao je McCarthyjevo ime na glasanje, uz naklon povijesti.

“Moja je obitelj iz robova došla u Zastupnički dom Sjedinjenih Država” u pet generacija, rekao je James, novoizabrani budući zastupnik, koji je crnac.

Rekao je da će, iako su republikanci u Zastupničkom domu trenutno "zapeli", McCarthy, koji nije uspio osvojiti većinu da postane predsjednik, na kraju pobijediti.

Demokrata Hakeema Jeffriesa iz New Yorka ponovno su nominirali demokrati.

Zastupnici Republikanske stranke ponovno su iznijeli ime kolege zastupnika Byrona Donaldsa s Floride, uvjeravajući da će se zastoj koji sve više nosi podzemne struje rase i politike nastaviti.

Donalds, koji je crnac, smatra se budućim čelnikom stranke i kontrapunktom lideru demokrata, Jeffriesu, koji je prvi crni čelnik velike političke stranke u Kongresu SAD-a, na putu da jednog dana postane govornik.

"Mogli smo izabrati prvog crnog predsjedavajućeg Zastupničkog doma Sjedinjenih Država", rekao je konzervativni republikanac Dan Bishop iz Sjeverne Karoline koji je u četvrtak ponovno nominirao Donaldsa.

Demokrati su skočili na noge u znak pljeska, jer je Jeffries, naime, najbliži čekiću s najviše glasova na svim dosadašnjim glasačkim listićima.

Ono što je počelo kao politička novost, prvi put u 100 godina kandidat nije osvojio čekić na prvom glasovanju, pretvorilo se u žestoku svađu Republikanske stranke i produbljivanje potencijalne krize.

USA-CONGRESS/HOUSE
USA-CONGRESS/HOUSE

McCarthy je pod sve većim pritiskom nemirnih republikanaca i demokrata da pronađe glasove koji su mu potrebni ili da se povuče kako bi se Zastupnički dom mogao potpuno otvoriti i nastaviti s poslom upravljanja. Čini se da njegovi klevetnici s desnog boka namjeravaju čekati da ode, koliko god je potrebno.

Kapelan Doma Margaret Kibben otvorila je dnevnu sjednicu, možda posljednju u tjednu, pozivajući da se "stišaju oluje neslaganja".

Zastupnički dom, koji čini polovicu Kongresa, u biti je u zastoju jer McCarthy nije uspio, jedan glas za drugim, osvojiti čekić govornika u iscrpljujućem spektaklu za cijeli svijet. Glasački su listići dali gotovo isti ishod, 20 konzervativnih kandidata koji su ga još uvijek odbijali podržati i ostavljajući ga daleko manje od 218 tipično potrebnih da osvoji čekić.

Zapravo, McCarthy je vidio kako mu je podrška pala na 201, jer je jedan kolega republikanac prešao na glasovanje samo u prisustvu.

"Mislim da ljudi trebaju raditi malo više", rekao je McCarthy u srijedu dok su se pripremali za noćni prekid. “Mislim da glasovanje večeras ne bi ništa promijenilo. Ali glasanje u budućnosti bi moglo.”

Budući da je Dom nastavio s radom u četvrtak u podne, dan bi mogao biti dug. Nije se očekivalo da nova republikanska većina zasjeda u petak, kada je godišnjica napada na Kapitol 6. siječnja 2021. Dugotrajna i razdorna borba govornika gotovo bi sigurno naglasila krhkost američke demokracije nakon pokušaja pobune prije dvije godine.

“Svi koji služe u Zastupničkom domu dijele odgovornost da dovedu dostojanstvo u ovo tijelo”, rekla je kalifornijska demokratkinja Nancy Pelosi, bivša predsjednica, u tvitu.

Pelosi je također rekla da je "kavalirski stav republikanaca pri izboru predsjednika neozbiljan, bez poštovanja i nedostojan ove institucije. Moramo otvoriti Dom i nastaviti s radom naroda.”

Zastupnica Nancy Pelosi sluša kako se glasa u dvorani Zastupničkog doma dok se Zastupnički dom sastaje drugi dan kako bi izabrao predsjedavajućeg i sazvao 118. Kongres u Washingtonu, 4. siječnja 2023.
Zastupnica Nancy Pelosi sluša kako se glasa u dvorani Zastupničkog doma dok se Zastupnički dom sastaje drugi dan kako bi izabrao predsjedavajućeg i sazvao 118. Kongres u Washingtonu, 4. siječnja 2023.

Čini se da nekim republikancima postaje sve nelagodnije zbog načina na koji su republikanci u Zastupničkom domu preuzeli vlast nakon izbora u sredini mandata samo da bi vidjeli da je dom preokrenut u utrci za predsjedavajućeg u svojim prvim danima u novoj većini.

Republikanac iz Kolorada Ken Buck glasovao je za McCarthyja, ali je u srijedu rekao da mu je rekao da "treba smisliti kako sklopiti dogovor da bi krenuo naprijed" ili da se eventualno povuče za nekog drugog.

McCarthy je obećao da će se boriti do kraja za mjesto govornika u borbi koja je novu većinu bacila u metež prvih dana novog Kongresa.

Činilo se da su desničarski konzervativci, predvođeni Klubom slobode i povezani s bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom, ohrabreni zastojem - iako je Trump javno podupirao McCarthyja,

"Ovo je zapravo okrepljujući dan za Ameriku", rekao je republikanac Donalds s Floride, kojeg su njegovi konzervativni kolege tri puta nominirali kao alternativu. "Puno je članova u sali koji žele voditi ozbiljne razgovore o tome kako sve ovo možemo privesti kraju i izabrati govornika."

Američki zastupnik Byron Donalds (R-FL) razgovara s novinarima na stepenicama Capitola nakon što je Donalds nominiran za kandidata za predsjednika Zastupničkog doma tijekom glasovanja za novog predsjednika drugog dana 118. Kongresa na Capitolu SAD-a u Washington, SAD, 4. siječnja 2023. REUTERS/Jon Cherry
Američki zastupnik Byron Donalds (R-FL) razgovara s novinarima na stepenicama Capitola nakon što je Donalds nominiran za kandidata za predsjednika Zastupničkog doma tijekom glasovanja za novog predsjednika drugog dana 118. Kongresa na Capitolu SAD-a u Washington, SAD, 4. siječnja 2023. REUTERS/Jon Cherry

Neorganiziran početak novog Kongresa ukazao je na poteškoće s republikancima koji sada kontroliraju Zastupnički dom, slično kao što su neki bivši republikanski predsjednici, uključujući Johna Boehnera, imali problema s vođenjem pobunjenog desnog krila. Rezultat: gašenja vlade, zastoji i Boehnerov prijevremeni odlazak u mirovinu.

Nova generacija konzervativnih republikanaca, od kojih su se mnogi svrstali uz Trumpovu agendu Make America Great Again, žele promijeniti posao kao i obično u Washingtonu i bili su predani zaustavljanju McCarthyjeva uspona bez ustupaka svojim prioritetima.

Ali čak ni najsnažniji Trumpovi pristaše nisu se složili oko ovog pitanja. Republikanka iz Kolorada Lauren Boebert, koja je nominirala Donaldsa drugi put, pozvala je bivšeg predsjednika da kaže McCarthyju: “Gospodine, nemate glasova i vrijeme je da se povučete.”

Prema McCarthyjevom proračunu, on treba preokrenuti oko desetak republikanaca koji su dosad uskratili svoju potporu dok on navaljuje na posao koji je dugo želio.

Kako bi pridobio podršku, McCarthy je već pristao na mnoge zahtjeve članova Freedom Caucus-a, koji su agitirali za promjene pravila i druge ustupke koji bi članovima dali veći utjecaj.

Uglavnom, zastupnici predvođeni Klubom za slobodu traže načine za smanjenje ovlasti ureda predsjednika i daju obim zastupnicima više utjecaja u zakonodavnom procesu - s mjestima u ključnim odborima i mogućnošću izrade nacrta i izmjena zakona u proces koji je besplatniji za sve. McCarthy je priznao neke promjene u paketu pravila objavljenom tijekom novogodišnjeg vikenda, ali za neke to nije otišlo dovoljno daleko.

Oni koji se protive McCarthyju nemaju svi iste pritužbe, a on možda nikada neće moći pridobiti neke od njih. Čini se da mala središnja skupina republikanaca ne želi glasati za McCarthyja.

"Spreman sam glasati cijelu noć, cijeli tjedan, cijeli mjesec i nikad za tu osobu", rekao je republikanac s Floride Gaetz.

Još od 1923. izbor predsjednika nije bio višestruko glasovan. Najduža borba za čekić započela je krajem 1855. i potrajala dva mjeseca, sa 133 glasačka listića, tijekom rasprava o ropstvu uoči građanskog rata.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG