Linkovi

Prva sjednica novog Kongresa pokazala unutarstranački okršaj Republikanaca


U.S. representatives and senators gather on the first day of the new Congress at the U.S. Capitol in Washington
U.S. representatives and senators gather on the first day of the new Congress at the U.S. Capitol in Washington

Republikanac Kevin McCarthy izgubio je dramatično prvo glasovanje za predsjednika Zastupničkog doma američkog Kongresa u utorak jer su tvrdokorni konzervativci iz njegove vlastite stranke glasovali protiv njega, ostavljajući novu republikansku većinu u nemiru.

U neugodnom početku nečega što bi se moglo pokazati brutalnim obračunom između tvrdolinijaša i većine republikanaca u Zastupničkom domu, McCarthy nije uspio dobiti većinu od 218 glasova potrebnu da naslijedi demokratkinju Nancy Pelosi na mjestu predsjednice. Bilo je to prvi put u stoljeću da Zastupnički dom nije uspio izabrati predsjedavajućeg na prvom glasovanju.

57-godišnji McCarthy, koji je godinama nastojao voditi Zastupnički dom od 435 članova, sada je primamljivo blizu osvajanja predsjedničkog mjesta, ali nije sasvim siguran da će osigurati potrebnu većinu od 218 glasova.

Čelnik demokrata u Zastupničkom domu Hakeem Jeffries nadmašio je McCarthyja na glasanju s 212 prema 203 glasa, jer se 19 republikanaca odlučilo za drugog kandidata. McCarthyjev konzervativni republikanski suparnik, zastupnik Andy Biggs, dobio je 10 glasova. Za određivanje govornika potrebna je većina onih koji glasaju, a ne većina u domu.

McCarthyjevi tvrdokorni protivnici zabrinuti su da je on manje upleten u kulturne ratove i stranačka rivalstva koja su dominirala Zastupničkim domom – a još više od godina u Bijeloj kući kolege republikanca Donalda Trumpa.

Prije glasovanja, McCarthy je pokušao uvjeriti one koji nisu glasali na stranačkom sastanku iza zatvorenih vrata, obećavši da će ostati u utrci dok ne dobije potrebne glasove, ali mnogi su sudionici izašli sa skupa.

Dugotrajni izbori predsjedavajućeg mogli bi potkopati nade republikanaca u Zastupničkom domu da će brzo napredovati u pogledu prioriteta, uključujući potencijalno štetne istrage o administraciji i obitelji demokratskog predsjednika Joea Bidena, kao i zakonodavne prioritete koji uključuju gospodarstvo, energetsku neovisnost SAD-a i sigurnost granica.

Nekoliko republikanaca odlučilo je glasovati za stranačke osobe koje nisu na glasačkom listiću, uključujući konzervativnog vođu, zastupnika Jima Jordana i Leeja Zeldina, bivšeg republikanca u Zastupničkom domu koji se prošle godine natjecao za guvernera New Yorka.

Zastoj bi ostavio Zastupnički dom uglavnom paraliziranim i mogao bi natjerati zakonodavce da razmotre drugog kandidata. Dolazeći vođa većine Steve Scalise i Jordan vide se kao mogućnosti.

House Minority Leader Rep. Kevin McCarthy (R-CA) presides over a press conference
House Minority Leader Rep. Kevin McCarthy (R-CA) presides over a press conference

Bio je to uznemirujući početak nove većine za McCarthyja i naglašava izazove s kojima bi se republikanci mogli suočiti u sljedeće dvije godine, prije predsjedničkih izbora 2024. godine. Njihova tanka većina daje veći utjecaj maloj skupini tvrdolinijaša koji se žele usredotočiti na nanošenje poraza demokratima i poticanje istraga.

Nije bilo jasno hoće li McCarthy, koji ima potporu velike većine svog kluba, imati potporu da nadvlada tvrdokornu opoziciju i osvoji mjesto predsjednika.

McCarthy, koji predstavlja kalifornijski okrug u Zastupničkom domu, proveo je svoj odrasli život u politici - kao zaposlenik u Kongresu, zatim državni zakonodavac prije nego što je izabran u Zastupnički dom 2006. Kao predsjedavajući, McCarthy bi bio u dobroj poziciji da osujeti Bidenove zakonodavne ambicije.

Ali bilo koji republikanski predsjedavajući imat će tešku zadaću upravljanja republikanskim klubom zastupnika u Zastupničkom domu koji se kreće sve udesno, s beskompromisnim tendencijama i - barem među nekim zastupnicima - bliskom odanošću bivšem predsjedniku Donaldu Trumpu.

Glasovanje u utorak obilježilo je prvi put u 100 godina da kandidat nije uspio zauzeti mjesto predsjednika Zastupničkog doma na prvom glasovanju. Rekordan broj krugova glasovanja za izbor predsjednika Zastupničkog doma je 133 u razdoblju od dva mjeseca 1850-ih.

Demokrati su odabrali Jeffriesa za čelnika manjine nakon što je Pelosi, prva žena koja je obnašala dužnost govornice, najavila da će se povući sa svoje čelne uloge. Ona će ostati na dužnosti kao zastupnica.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG