Linkovi

McCarthy nudi dogovor za mjesto predsjedavajućeg u Zastupničkom domu


Mjesto predsjedavajućeg Predstavničkog doma Kongresa SAD
Mjesto predsjedavajućeg Predstavničkog doma Kongresa SAD

Obrisi dogovora koji bi republikanskog čelnika Kevina McCarthyja mogao učiniti predsjednikom Zastupničkog doma počeli su se nazirati nakon tri naporna dana i 11 neuspjelih glasanja u političkom spektaklu neviđenom u cijelom stoljeću.

Ostavio je republikance u neredu i ponovno razotkrio krhkost Američke demokratije.

Zastupnički dom će se vratiti u petak, a republikanci će pokušati izabrati svog novog predsjednika Zastupničkog doma - ovaj put, u kontekstu druge godišnjice napada na Kapitol 6. januara 2021. Napad je bio nezamisliva scena haosa koji je potresao zemlju kada je gomila pristaša predsjednika Donalda Trumpa pokušala spriječiti Kongres da potvrdi njegov izborni poraz.

McCarthy nije obećao konačno glasanje koje bi mu osiguralo mjesto predsjedavajućeg, ali nazirali su se nagovještaji dogovora s barem nekima krajnje desničarima koji su mu uskratili potporu.

"Imamo određeni napredak", rekao je McCarthy kasno u četvrtak, odbijajući pitanja o dugotrajnom, neurednom procesu. "Nije važno kako počinješ, nego kako završavaš."

Sporazum koji je McCarthy predstavio protivnicima iz konzervativnog Kluba za slobodu i drugima usredotočen je na promjene pravila koje su tražili mjesecima. Te bi promjene smanjile moć predsjedavajućeg i dale bi običnim zastupnicima više utjecaja u izradi i donošenju zakona.

Čelnik republikanaca u Zastupničkom domu Kevin McCarthy (R-CA) stavlja ruku na usta dok stoji u dvorani Zastupničkog doma tokom glasanja za novog predsjednika trećeg dana 118. Kongresa na Kapitolu SAD-a u Washingtonu, SAD, 5. januara 2023. REUTERS/Jonathan Ernst
Čelnik republikanaca u Zastupničkom domu Kevin McCarthy (R-CA) stavlja ruku na usta dok stoji u dvorani Zastupničkog doma tokom glasanja za novog predsjednika trećeg dana 118. Kongresa na Kapitolu SAD-a u Washingtonu, SAD, 5. januara 2023. REUTERS/Jonathan Ernst

Čak i ako McCarthy uspije osigurati glasove koji su mu potrebni, pojavit će se kao oslabljen, dajući mu neke ovlasti i ostavljajući ga stalno pod prijetnjom da će ga njegovi protivnici izbaciti. No također bi se potencijalno ohrabrio kao preživjeli u jednoj od najbrutalnijih borbi za kongresni čekić u historiji SAD.

Srž dogovora u nastajanju je ponovno uspostavljanje pravila koje bi omogućilo jednom zastupniku da podnese prijedlog za "ispražnjenje stolice", u biti pozivajući na glasanje za smjenjivanje predsjedavajućeg. McCarthy se opirao tome da to dopusti, jer se to držalo iznad glave bivšeg republikanskog predsjednika Johna Boehnera, tjerajući ga u prijevremenu mirovinu.

Predsjedavajući Kluba za slobodu u Domu, Scott Perry iz Pennsylvanije, koji je bio vođa u Trumpovim nastojanjima da ospori predsjedničke izbore 2020., čini se da prihvata predloženi paket, tvitajući izreku Ronalda Reagana, "Vjeruj, ali provjeri".

Druge pobjede za one koji su odustali uključuju odredbe u predloženom dogovoru za povećanje broja dostupnih mjesta u Odboru za red, davanje obaveze od 72 sata za objavu zakona prije glasanja i obećanje pokušaja ustavnog amandmana koji bi nametnuo savezna ograničenja na broj mandata koje bi osoba mogla služiti u Domu i Senatu.

Kako nade ne bi bile ispred stvarnosti, konzervativac Ralph Norman iz Južne Karoline rekao je: "Ovo je prva runda."

Obračunski listovi popunjavaju se tokom devetog glasanja u dvorani Zastupničkog doma dok se Zastupnički dom sastaje treći dan kako bi izabrao predsjedavajućeg i sazvao 118. Kongres u Washingtonu, 5. januara 2023.
Obračunski listovi popunjavaju se tokom devetog glasanja u dvorani Zastupničkog doma dok se Zastupnički dom sastaje treći dan kako bi izabrao predsjedavajućeg i sazvao 118. Kongres u Washingtonu, 5. januara 2023.

To bi moglo biti stvaranje dogovora za okončanje zastoja zbog kojeg Dom nije mogao u potpunosti funkcionirati. Članovi nisu položili zakletvu i gotovo se ništa drugo ne može dogoditi. U memorandumu koji je u četvrtak navečer poslao glavni administrativni službenik Predstavničkog doma stoji da će odbori "izvršavati samo temeljne ustavne odgovornosti". Plate se ne mogu obraditi ako Dom ne proradi do 13. januara.

Nakon duge sedmice neuspjelih glasanja, rezultat u četvrtak bio je tužan: McCarthy je izgubio sedmi, osmi, a potom i povijesni deveti, 10. i 11. krug glasanja, nadmašivši brojku od prije 100 godina u posljednjoj dugoj borbi za izbor govornika.

Kalifornijski republikanac izašao je iz dvorane i našalio se o tom trenutku: "Očigledno volim stvarati povijest."

Osjećaji dosade, očaja i ljutnje činili su se sve očitijima.

Jedan kritičar McCarthyja, zastupnik Matt Gaetz s Floride, dao je glas za Trumpa - simboličan, ali jasan znak širokih podjela oko budućnosti Republikanske stranke. Trump je tak dobio jedan glas, od Gaetza, izazvavši smijeh.

Demokrati su rekli da je vrijeme da se uozbiljimo. "Ovaj sveti Zastupnički dom treba vođu", rekao je demokrat Joe Neguse iz Colorada, nominirajući čelnika vlastite stranke, Hakeema Jeffriesa, za govornika.

Ono što je počelo kao politička novost, prvi put od 1923. kandidat nije osvojio čekić na prvom glasanju, pretvorilo se u žestoku svađu Republikanske stranke i produbljivanje potencijalne krize.

Demokratski čelnik Jeffries iz New Yorka osvojio je najviše glasova na svakom glasanju, ali mu je također nedostajala većina. McCarthy je trčao drugi, ne osvajajući prednost.

Pritisak je rastao svakim danom da McCarthy nekako pronađe glasove koji su mu potrebni ili se povuče. Novi republikanski predsjednici odbora za vanjske poslove, oružane snage i obavještajne službe Predstavničkog doma rekli su da je nacionalna sigurnost ugrožena.

“Bidenova administracija je nekontrolirana i nema nadzora nad Bijelom kućom”, napisali su republikanci Michael McCaul, Mike Rogers i Mike Turner u zajedničkoj izjavi.

Ali McCarthyjevi klevetnici s desnog krila, predvođeni Klubom slobode i povezani s Trumpom, činili su se ohrabreni - iako je bivši predsjednik javno podržavao McCarthyja.

Američki zastupnici ponovno pokušavaju izabrati predsjednika trećeg dana 118. Kongresa na američkom Kapitolu u Washingtonu
Američki zastupnici ponovno pokušavaju izabrati predsjednika trećeg dana 118. Kongresa na američkom Kapitolu u Washingtonu

Zastupnici Republikanske stranke opetovano su isticali ime zastupnika Byrona Donaldsa s Floride, osiguravajući nastavak zastoja koji je sve više nosio podzemne struje rase i politike. Također su istaknuli republikanca Kevina Herna iz Oklahome, podijelivši prosvjedne glasove.

Donalds, koji je crnac, smatra se čelnikom stranke u usponu i proturječjem demokratskog vođe Jeffriesa, koji je prvi crni čelnik velike političke stranke u Kongresu SAD-a i na putu je da jednog dana postane predsjedavajući.

Glasački su listići nastavili proizvoditi gotovo isti ishod, 20 konzervativnih kandidata koji su i dalje odbijali podržati McCarthyja i ostavljajući ga daleko manje od 218 tipično potrebnih da osvoji mjesto.

Neorganiziran početak novog Kongresa ukazao je na poteškoće s republikancima koji sada kontroliraju Zastupnički dom, slično kao što su neki bivši republikanski predsjednici, uključujući Boehnera, imali problema s vođenjem pobunjenog desnog krila. Rezultat: gašenja vlade, zastoji i Boehnerov prijevremeni odlazak u mirovinu.

Najduža borba za parlamentarni čekić započela je krajem 1855. i potrajala dva mjeseca, sa 133 glasačka listića, tokom rasprava o ropstvu uoči građanskog rata.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG