Linkovi

Kako promijeniti pravosuđe u BiH?


Državni pravosudni kompleks
Državni pravosudni kompleks

Dok je šef Evropske delegacije Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini (BiH) stava kako od vladavine prava zavisi proces evropskih integracija, u zemlji vlada veliko nepovjerenje prema pravosudnom sistemu.

Lars-Gunnar Wigemark, šef delegacije EU u BiH, nema dilemu da je na Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV), najvišoj pravosudnoj instituciji, odgovornost da pravosuđe učini „profesionalnim, kredibilnim, nezavisnim i efikasnim”.

Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a, tvrdi da najviše pravosudno tijelo „maksimalno angažovano na realizaciji strateških reformskih pravaca”, konstatujući da građani nemaju povjerenja javne institucije, a za što je potrebno raditi da bi se promijenila takva percepcija.

Navodi da je VSTV oprijedijeljen da pravosuđe dovede do „evropskih standarda”.

Percepcija sudija i tužilaca

Anketa urađena u sklopu projekta Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) za 2016. godinu potvrđuje ono o čemu Tegeltija govori. Istraživanje je pokazalo da javnost ima izrazito lošu sliku o pravosuđu, duplo goru od sudija i tužilaca.

Oko polovine sudija i tužilaca nije se složilo da su imenovanja na takve pozicije zasnovana na sposobnostima, proizilazi iz istraživanja.

VSTV je zadužen za imenovanja sudija i tužilaca.

Sudiji i tužioci učinkovitost pravosuđa u borbi protiv korupcije su izmjerili sa 55 posto. Više od polovine anketiranih sudija i tužilaca izrazilo je nezadovoljstvo načinom procesuiranja javnih zvaničnika.

Pravosuđe sebe istražuje
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:43 0:00

​Informacija o pravosuđu

Na drugoj strani, uz nepovjerenje javnosti čiji je stav formiran, uglavnom, na osnovu medija, prate krivični postupci protiv sudija, tužilaca i istražilaca, ali i njihova borba protiv kriminala i korupcije, kao i međusobni problemi.

Ovih dana javnost svjedoči aferi na državnom nivou pravosuđa koja se tiče navodnog prisluškivanja Gordane Tadić, v.d. glavne tužiteljice Tužilaštva BiH i Ružice Jukić, potpredsjednice VSTV-a, kao i tajnog praćenja Tadić.​

Ni Informacija o stanju u pravosuđu, koju je nedavno sačinilo Ministarstvo pravde BiH, ne ulijeva građanima optimizam u pravosuđe.

Kaznena politika u borbi protiv korupcije osim što ne daje značajne rezultate na tom polju, nego djeluje i stimulativno za počinioce takvih krivičnih djela, obrazlaže se u Informaciji. Analiza sudskih procesa i kazni pokazuje da su sudovi mahom izricali uslovne zatvorske kazne.

„Bez jakog i jedinstvenog VSTV-a, BiH neće moći odgovoriti na izazove na putu integracija ka EU u oblasti vladavine prava”, kazao je Wigemark na jučerašnjoj sjednici VSTV-a.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG