Linkovi

Maureen Cormack: Jačati borbu protiv korupcije i izgraditi povjerenje javnosti u pravosuđe


Ambasadorica Cormack: SAD će nastaviti pružati podršku bh. pravosuđu
Ambasadorica Cormack: SAD će nastaviti pružati podršku bh. pravosuđu

Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini (BiH) Maureen Cormack, nakon sastanka sa članovina Visokog sudskog i tužilačkog Vijeća BiH (VSTV) kazala je kako zabrinuta zbog sve jačeg političkog uticaja na članove pravosudnog sistema.

Cormack je istakla da se bh. pravosuđe suočava sa brojnim izazovima poput korupcije na najvišim nivoima, ali da bi građani imali povjerenja u pravosudni sistem, takvi se slučajevi moraju dovesti do kraja.

“Zaista se nadam da ćemo svi zajedno raditi kako bismo postigli cilj borbe protiv korupcije i protiv političkog uticaja. Također, cilj nam je ponovna izgradnja povjerenja javnosti u pravosuđe. To jeste naporan posao i na njemu treba puno raditi, ali nadam se da ćemo radeći zajedno, taj cilj i ostvariti” rekla je Cormack.

Ambasadorica je napomenula da SAD već dvadeset godina pomaže bh. pravosuđe, kao instituciju od ključne važnosti za uspjeh BiH kao zemlje.

“Nastavićemo davati podršku BiH, ali također i izražavati našu zabrinutost kada razlozi za to postoje. Smatramo da je zaista u samom početku postignut značajan napredak u radu pravosuđa. Međutim, kako su se počeli gomilati izazovi i problemi, nekako je taj napredak usporio svoju dinamiku”, kazala je Cormack.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG