Linkovi

BiH

SASTANAK U TUŽILAŠTVU BIH: Spustiti tenzije i utvrditi istinu u slučaju „Gordana Tadić i Ružica Jukić”


U Tužilaštvu BiH u četvrtak uveče održan sastanak radi smirivanja situacije u pravosudnim, policijskim i sigurnosnim institucijama
U Tužilaštvu BiH u četvrtak uveče održan sastanak radi smirivanja situacije u pravosudnim, policijskim i sigurnosnim institucijama

Tenzije koje su ovih dana podignute na relaciji Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) - Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) - Ministarstvo sigurnosti BiH dovele su do sastanka održanog u četvrtak uveče.

Razlog da sjednu čelnici pravosudnih, policijskih i sigurnosnih agencija državnog nivoa su različite informacije o tome da je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) navodno nezakonito pratila Gordanu Tadić, v.d. glavnu tužiteljicu Tužilaštva BiH, i prisluškivala nju i Ružicu Jukić, potpredsjednicu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH.

Dogovor je da zajedničkim aktivnostima dovedu do smirivanja tenzija i da zajedno rasvijetle dešavanja u vezi sa informacijama o navodnom prisluškivanju i praćenju Tadić i Jukić.

Sastanku su prisustvovali Tadić sa svojim zamjenicima, Đuro Knežević, zamjenik direktora SIPA-e, Trifko Buha, zamjenik direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH i zamjenik direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Milo Jurić.

Tužilaštvo jedno govori, a SIPA drugo

Gordana Tadić, v.d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH
Gordana Tadić, v.d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH

Tokom jučerašnjeg dana iz SIPA-e i Tužilaštva BiH stizale su suprotne informacije.

„S obzirom da su tekstovi razgovora autentični i da je navedena komunikacija ostvarena, Tužilaštvo BiH će izvršiti detaljne provjere zakonitosti provedenih radnji, kao i osoba koje su sudjelovale u navedenim aktivnostima”, tvrdilo je Tužilaštvo BiH.

Iz SIPA-e je odmah odgovoreno da tako nešto nisu radili: „Tadić i Jukić nikada nisu bile predmet rada SIPA-e, niti su prema istim poduzimane posebne istražne radnje. Stoga, u vezi sa ovim nije ni mogla biti sačinjena bilo kakva dokumentacija.”

Dokumentacija potiče od Josipa Šimića, novinara portala Dnevno.ba. On je Tužilaštvu BiH podnio krivičnu prijavu protiv ministra sigurnosti Dragana Mektića i Perice Stanića, direktora SIPA-e, a uz koju je priložio navodni dokument SIPA-e o prisluškivanju Tadić i Jukić, te nacrt kretanja Tadić.

„Budući da je utvrđeno da SIPA nikada nije provodila posebne istražne radnje u konkretnom slučaju, kako je navedeno u predmetnoj prijavi, a kako su izvještavali pojedini mediji, niti je u vezi s tim sačinjen bilo kakav akt, očigledno je da se radi o krivotvorenoj dokumentaciji”, kažu u SIPA-i.

Ministar Mektić također kaže da je riječ falsifikovanom dokumentu SIPA-e. U dokumentaciji navodno stoji da SIPA izvještava ministra sigurnosti o Tadić i Jukić.

Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH
Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH

Zakonska procedura posebnih istražnih radnji

Prema Zakonu o krivičnom postupku BiH, posebne istražne radnje poput prisluškivanja i tajnog praćenja moguće je provesti samo na osnovu naredbe sudova uz prethodni prijedlog tužioca.

Glas Amerike je poslao upit Sudu BiH da li su ikada dobili prijedlog za izdavanjem naredbe za provođenje posebnih istražnih radnji protiv Tadić i Jukić.

„Sud BiH ne vodi po službenoj dužnosti evidenciju zaprimljenih prijedloga i izdatih naredbi za posebne istražne radnje, jer su to akti koji nose oznaku tajnosti i s njima su upoznata samo lica koja imaju obavezu postupanja po njima. Upravo bi Tužilaštvo BiH trebalo znati prema kome je tražilo primjenu posebnih istražnih radnji, obzirom da je tužilac jedini ovlašten podnijeti takav prijedlog Sudu BiH”, odgovoreno je iz Suda BiH.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG