Linkovi

Sudije i tužioci polovičnog povjerenja u način imenovanja u pravosuđu


Sudije i tužioci nisu dodijelili izrazito visoku ocjenu bosanskohercegovačkom pravosuđu. Za razliku od njih, građani znatno loše gledaju na situaciju u tužilaštvima i sudovima. Ovi zaključci proizilaze iz istraživanja o percepciji urađenog u sklopu projekta Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) za 2016. godinu.

Oko polovine nosilaca pravosudnih funkcija nije se složilo da su imenovanja na pozicije sudija i tužilaca zasnovana na sposobnostima, proizilazi iz istraživanja.

​Pravosudna zajednica i javnost je odgovarala i na pitanja koja se tiču korupcije u sudovima i tužilaštvima, te kako se te institucije generalno nose sa tim problemom. Sudije i tužioci smatraju da korupcija ima 30 posto uticaja na pravosudni sistem. Njihova generalna ocjena je da je oko 20 posto kolega sklono uzimanju mita. U odnosu na nosioce pravosudne funkcije, ocjena javnosti je lošija. Smatraju da svega 32 posto sudija i tužilaca nije podložno uzimanjem mita.

Procesuiranje javnih zvaničnika

Na osnovu odgovora sudija i tužilaca učinkovitost pravosuđa u borbi protiv korupcije je izmjerena sa 55 posto, a javnosti sa 20 procenata manje. Više od polovine anketiranih sudija i tužilaca izrazilo je nezadovoljstvo načinom procesuiranja javnih zvaničnika.

U istraživanju za prošlu godinu učestvovala su 774 nosioca pravosudnih funkcija i 3.000 građana. Na osnovu odgovora formirani su indeksni poeni na skali od nula do 100. Najpoželjniji odgovor je 100.

Generalna ocjena pravosuđa iznosi 57 poena, a što je za oko 4,5 posto poboljšanje u odnosu na prethodno istraživanje.

Javnost ima prilično lošu sliku o pravosuđu i ona iznosi 34,5 posto. Percepcija građana se najvećim dijelom zasniva na medijskim izvještajima. Gledajući očima sudija i tužilaca, slika o pravosuđu je gotovo duplo bolja.

Za razliku od prethodnog istraživanja, percepcija građana i nosilaca pravosudnih funkcija je poboljšana za oko šest posto.

Istraživanje je predstavljeno na jučerašnjoj sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV). Ova najviša pravosudna institucija u zemlji je usvojila rezultate istraživanja navodeći da će oni koristiti za unaprjeđene pravosuđa.

VSTV zadovoljan rezultatima

Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija je izrazio zadovoljstvo rezultatima istraživanja, rekavši da je riječ o validnim i objektivnim podacima. Tegeltija je napomenuo da je došlo do poboljšanja slika o efikasnosti sudstva.

U Transparency international Bosne i Hercegovine (TI BiH)nedavno su se osvrnuli na rad pravosuđa i imenovanja sudija i tužilaca, navodeći primjer da je za glavnog tužioca izabrana osoba bez tužilačkog isksustva, a što uzrokuje mnoge štete.

Ivana Korajlić iz TI BiH, uz kritiku na rad VSTV-a, kazala je da reforma pravosuđa nije dala rezultate kakvi su se očekivali.

„Za VSTV su imenovanja veoma upitna i način na koji se provode. Imamo velikih političkih uticaja. I onda kako očekivati da pravosudne institucije odgovaraju VSTV-u ukoliko za samo funkcionisanje nije osigurana odgovornost”, kaže ona.

O kršenjima osnovnih propisa koje čine sudije i tužioci, a što nekada rezultirala oslobađajućim presudama, za Glas Amerike je ranije govorila advokatica Vasvija Vidović.

„Sve dok budu tolerisane takve greške, po meni amaterske, (…) mi nećemo imati osposobljeno pravosuđe”, smatra ona.

U posljednje vrijeme javnost je svjedočila i otvaranjem istraga uglavnom protiv tužilaca, a zbog zlouoptrebe položaja, primanja mita. Gordana Tadić, vršiteljica dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH, govorila je prošlog mjeseca na sjednici VSTV-a o radu svog prethodnika, suspendovanog Gorana Salihovića, ocijenivši „ispod nule” stanje koje je zatekla.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG