Linkovi

TI BiH o pravosuđu i korupciji: Nažalost, uvijek može gore


Dominiraju uslovne kazne za koruptivna krivična djela
Dominiraju uslovne kazne za koruptivna krivična djela

Bosanskohercegovačko pravosuđe bilježi konstantan pad u procesuiranju koruptivnih krivičnih djela unazad osam godina, pokazuje analiza koju je sačinio Transparency International Bosne i Hercegovine (TI BiH).

Rezultati najviše izostaju u pogledu izrečenih sudskih presuda. U 2015. godini sudovi u BiH izrekli su 89 osuđujućih presuda za koruptivna krivična djela, dok je u godini poslije ta brojka popela na 148.

Procentualno to iznosi svega 30 posto osuđujućih presuda, među kojima je 70 posto uslovnih.

Za razliku od presuda, dvije trećine pokrenutih predmeta završilo je obustavom postupka.

Lejla Ibranović, izvršna direktorica TI BiH, kaže da sa pravom može da se pravosuđe nalazi u „tragičnom stanju” na svim nivoima.

„Ono što naročito zabrinjava je kontinuiran trend smanjenja u efikasnosti postupanja u posljednjih osam godina”, kaže ona.

Lejla Ibranović
Lejla Ibranović

Posmatrajući sve parametre, Ibranović kaže da pravosuđe šalje nedvosmislenu poruku: „Korupcija u Bosni i Hercegovini ne postoji.”

Podaci pokazuju da pojedina tužilaštva poput goraždanskog nisu pokrenuli niti jednu istragu za korupciju u 2015. i 2016. godini.

Analiza pokazuje i da je došlo do smanjenja u broju pokrenutih istraga i podignutih optužnica.

TI BiH naveo primjere trebinjskog tužilaštva i Posebnog odjela Republičkog tužilaštva koji u prošloj godini nisu podigli niti jednu optužnicu za koruptivno ponašanja.

Ivana Korajlić, program menadžer za odnose sa javnošću TI BiH, kaže da je 2016. godinu karakterišu najgori podaci u proteklih osam godina.

„Zbog toga sa pravom možemo reći da pravosuđe u Bosni i Hercegovini iz godine u godinu dokazuje da se može još više spustiti od onog što jeste i da uvijek, nažalost, može gore”, kaže ona.

Ivana Korajlić
Ivana Korajlić

Korajlić kaže da se kroz sitne slučajeve nastoji pokazati rad u borbi protiv korupcije.

„Najveći predmeti, od kojih javnost najviše očekuje i čije epiloge čeka već godinama, padaju iz nekih proceduralnih razloga, nemara, neprofesionalnosti, a i same umiješanostih onih koji po njima postuapaju u korupciju, nažalost”, dodala je ona.

Korajlić kaže da je trend smanjenja potrebno podhitno zaustaviti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG