Linkovi

Sudije i tužioci su obično kažnjeni opomenama, smanjenjem plate i slanjem na edukaciju


Alena Kurspahić je danas predstavila izvještaj Ureda disciplinskog tužioca za 2016. godinu
Alena Kurspahić je danas predstavila izvještaj Ureda disciplinskog tužioca za 2016. godinu

U narednom periodu očekuje se primjena strožije kaznene politike za sudije i tužioce koji počine neki od disciplinskih prekršaja.

Unazad pet godina je primjećeno da postoje sudije i tužioci koji ponavljaju disciplinske prekršaje. Utvrđeno je šest takvih nosilaca pravosudnih funkcija.

O svemu je upoznato Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH), navela je Alena Kurspahić, novoizabrana glavna tužiteljica Ureda disciplinskog tužioca VSTV-a BiH prilikom prezentacije izvještaja za 2016. godinu.

„Na ovu pojavu smo skrenuli pažnu Visokom i sudskom i tužilačkom vijeću prilikom prezentacije ovog našeg izvještaja. Vijeće je stava da je potrebno sačiniti registar sudija i tužilaca protiv kojih se vode višestruki disciplinski postupci i poduzeti određene mjere u tom pravcu”, kaže Kurspahić.

Disciplinske mjere

Ured disciplinskog tužioca predmete otvara na osnovu zaprimljenih prijava, ali i po službenoj dužnosti. Disciplinska komisija VSTV-a, nakon provedenog postupka, izriče kazne.

Postupci se najčešće vode zbog nemara i nepažnje u obavljanju službene dužnosti, neizvršenja uputstava nadređenog tužioca, donošenja odluka kojima se krši zakon, kašnjenja u izradi odluka, te bilo kakvog ponašanja koje predstavlja kršenje službene dužnosti ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u pravosuđe.

U prethodnoj godini je izrečeno 27 disciplinskih mjera za nosioce pravosudnih funkcija.

Najčešće su kazne u vidu javne opomene, smanjenja plate, te pismena opomena koja se javno ne objavljuje, a u jednom slučaju je izrečena i mjera edukacije. Jednom tužiocu je prošle godine izrečena i najstrožija mjera – razrješenje od dužnosti. U istom periodu, četvero nosilaca pravosudnih funkcija je udaljeno sa dužnosti do okončanja disciplinskog postupka.

Glas Amerike je pogledao sudačke i tužilačke prekršaje opisane odlukama disciplinskih komisija izrečenih u 2016. godini. Kažnjeni su, između ostalog, zbog neupućivanja osuđenika u zatvor, loše obavljenog posla u sklopu istrage…

Jedan od primjera se tiče trojice osuđenika o kojima je odlučivala jedna sutkinja. Zahvaljujući njoj, osuđenici nikada nisu upućeni na izdržavanje zatvorskih kazni u rasponu od mjesec do četiri mjeseca zatvora.

„Nemarnim odnosom u vršenju službene dužnosti, doprinijela je proteku rokova propisanih za nastupanje zastarjelosti izvršenja krivične sankcije u tri krivična predmeta”, navodi se u odluci disciplinske komisije.

Za ove propuste sutkinji je smanjenja plata u iznosu od 20 posto na period od tri mjeseca.

Zahtjevi sa suspenziju

Prema riječima glavne disciplinske tužiteljice, postoji dogovor da se strožije kažnjavaju disciplinski prekršaji.

„Osnov za to smo našli i u smjernicama za određivanje izricanja disciplinskih mjera koje je Vijeće usvojil u julu 2016. godine”, kaže ona.

U prošloj godini, kako kaže, u više navrata ulagali su žalbe protiv odluka prvostepenih i drugostepenih disciplinskih komisija. „Ne mogu se pohvaliti tim da su naše žalbe urodile plodom”, dodala je ona.

Očekuje da će smjernice dovesti do strožije kaznene politike, a to je i preporuka Evropske komisije.

Ured discplinskog tužioca je nastavio i ove godine procesuirati disciplinske prekršaje. Od četiri zahtjeva za privremenu suspenziju nosilaca prvosudnih funkcija, dva su urodila plodom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG