Linkovi

Svakog mjeseca nove priče o korupciji i kriminalu u pravosuđu


U prošloj godini otvorene istrage protiv jednog glavnog tužioca, dvojice tužilaca i nekadašnje sutkinje zbog sumnje u kriminalne radnje (screenshot)
U prošloj godini otvorene istrage protiv jednog glavnog tužioca, dvojice tužilaca i nekadašnje sutkinje zbog sumnje u kriminalne radnje (screenshot)

Unazad pola godine, javnost barem jednom mjesečno sazna da je pokrenuta istraga protiv nekog od nosilaca pravosudnih funkcija zbog sumnje u korupciju ili neke druge kriminalne radnje.

Zatvorska kazna za suspendovanog istražioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine (BiH) dolazi u vrijeme kada se sve više govori o kriminalnim aktivnostima u bosanskohercegovačkom pravosuđu.

U januaru je u fokusu Tužilaštvo BiH. U toj instituciji trenutno provjeravaju da li je nestao pohranjeni novac. Riječ o novcu koji je u ranijem periodu oduzet od osuđenika. Tužioci provjeravaju da li je nestalo 55.000 konvertibilnih maraka (BiH) iz jednog predmeta, te 70.000 KM iz drugog.

Mujo Smajlović je radio kao istražilac Tužilaštva BiH u odjelu za organizovani i privredni kriminal, te korupciju. Do njegovih kolega tužilaca stigle su informacije o njegovom ponašanju, nakon čega je otvorena istraga.

Smajlović je tajno praćen i sniman. U zimu 2014. godine je dogovoreno sa informatorom kodnog naziva „Robot” da Smajloviću preda novac u koverti. Sve se odigralo u automobilu u sarajevskom naselju Aneks, nedaleko od zgrade u kojoj su smješteni Tužilaštvo BiH, Sud BiH i Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV). Kamere su bile postavljene u automobilu i snimile kako Smajlović uzima 1.000 eura.

To nije jedini slučaj, navodi se u presudi objavljenoj jučer. Smajlović je osuđen da je kontaktirao sa osobama koje je Tužilaštvo BiH istraživalo i obećavao različite pogodnosti zbog koristi.

Sud BiH osudio ga je na dvije i po godine zatvora zbog primanja mita u iznosu od deset hiljada eura. Smajloviću je zabranjeno obavljanje određene dužnosti u narednih pet godina.

Mujo Smajlović (screenshot)
Mujo Smajlović (screenshot)

„Izvršenjem ovog krivičnog djela nanesena je velika šteta pravosudnom sistemu, a naročito Tužilaštvu BiH, te na gubljenje povjerenja od strane javnosti u taj sistem”, kazao je sudija Izo Tankić u obrazloženju presude.

Riječ o prvostepenoj presudi na koju je dozvoljena žalba.

Krajem septembra prošle godine suspendovan je i Goran Salihović sa pozicije glavnog tužioca Tužilaštva BiH. Pored disciplinskog postupka, koji počinje krajem ovog mjeseca, protiv Salihovića se vodi i krivična istraga.

Pred Sudom BiH je u toku suđenje za korupciju Azri Miletić, suspendovanoj sutkinji tog Suda BiH. Optužena je za primanje mita kako bi utjecala na ishod presude. U pravosudnoj zajednici Miletić važi za jednu od najboljih pravnika u BiH.

Suđenje je počelo prije godinu i trenutno Tužilaštvo BiH izvodi svoje dokaze.

Devet tramvajskih stanica dalje od zgrade u kojoj je smješteno državno pravosuđe i VSTV, nalazi se zgrada u kojoj su smještene tri pravosudne institucije – Kantonalni i Općinski sud u Sarajevu, te sarajevsko tužilaštvo.

U protekloj godini sarajevsko tužilaštvo je podiglo optužnice ili vodi istrage protiv jednog tužioca, nekadašnje sutkinje i tri uposlenika tih pravosudnih institucija.

Tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu Džemal Karić je osumnjičen za davanje pravnih savjeta i informacija osobama koji su pod istragom za organizovani kriminal. Lejla Fazlagić, koja je do prošlog ljeta bila sutkinja Općinskog suda u Sarajevu, danas je osumnjičena da je u svojstvu sutkinje učestvovala u vezi sa desetinama nekretnina.

Dvojica uposlenika Općinskog suda u Sarajevu su optuženi za primanje mita kako bi, između ostalog, omogućili osuđenicima odgađanje izdržavanja kazne zatvora ili zamjenu zatvora kućnim zatvorom uz nadzor pomoću narukvice.

Kurir tog suda također je pod istragom odavanja podataka osobama koje je sarajevsko tužilaštvo označilo kriminalnim.

I u Krajini se pravosuđe suočava sa jednom istragom za korupciju u vlasitim redovima. Tužilac Idriz Begić ima status osumnjičenog zbog primanja mita kako bi se jednom optuženiku osigurala povoljnija kazna. Istragu je pokrenulo sarajevsko tužilaštvo.

Početkom decembra prošle godine Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH, kazao je da raspolaže informacijama da će biti raskrinkane uloge još nekih ljudi iz pravosuđa.

„I sve mi to više liči i opravdava onu konstataciju o postojanju pravosudne mafije”, rekao je Mektić.

VSTV, institucija koja kontroliše rad sudova i tužilaštava, izričito se protivi terminu „pravosudna mafija”. Za VSTV sistem funkcioniše. Takav zaključak su izveli na osnovu statistike.

Gostujući nedavno na Face televiziji, Jadranka Lokmić-Misirača, potpredsjednica VSTV, kazala je da je sedam od oko 1.400 nosilaca pravosudnih funkcija udaljeno sa svojih pozicija u prošloj godini.

„To je 0,005 posto. Meni ovo govori da sistem funkcioniše”, rekla je ona.

Branko Perić
Branko Perić

Branko Perić, sudija Suda BiH, bio je gost iste emisije. On je rekao da je situacija strašnija i opasnija nego što se čini, te ponovio kako pravosudni sistem niko suštinski ne kontroliše.

XS
SM
MD
LG