Linkovi

Dopis iz 2019: Savjet da se ne podnose krivične prijave protiv Trumpa


Donald Trump
Donald Trump

Američko Ministarstvo pravde objavilo je u srijedu povjerljivi dopis iz 2019. u kojem se tadašnji državni tužilac William Barr savjetuje da ne podnese krivične prijave protiv tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa zbog ometanja istrage specijalnog tužioca o ruskom miješanju u izbore.

Memorandum Stevena Engela, tadašnjeg šefa Ureda pravnog savjetnika Ministarstva pravde, i Edwarda O'Callaghana, još jednog visokog zvaničnika, napisan je 24. marta 2019., istog dana kada je Barr rekao Kongresu da "nema dovoljno" dokaza da optuži Trumpa za ometanje pravde u vezi sa istragom o Rusiji.

"Preporučujemo da zaključite da, prema principima federalnog tužilaštva, dokazi razvijeni tokom istrage specijalnog tužioca nisu dovoljni da se utvrdi da je predsjednik počinio krivično djelo ometanje pravde", navodi se u dopisu.

Dokument od devet stranica objavljen je kao odgovor na tužbu koja se poziva na Zakon o slobodi informacija koju su podnijeli Građani za odgovornost i etiku u Washingtonu, ili CREW, lijevo orijentirana organizacija za nadzor etike sa sjedištem u glavnom gradu nacije.

Ministarstvo pravde se odupiralo objavljivanju cijelog izvještaja, tvrdeći da on odražava osjetljiva interna razmatranja. Ali vijeće federalnog žalbenog suda prošlog petka je naredilo agenciji za provođenje zakona da izvještaj objavi.

Dopis je došao na kraju istrage specijalnog tužioca Roberta Muellera o navodima da je Trumpova kampanja bila u dosluhu s Rusijom kako bi promijenila ishod predsjedničkih izbora 2016.

U svom završnom izvještaju Barru, Mueller je napisao da nije pronašao dovoljno dokaza da su Trump ili njegovi saradnici bili u zločinačkoj zavjeri s ruskom vladom.

Ali Mueller je ostavio neriješeno pitanje da li je Trump opstruirao federalnu istragu, prepustivši Barru da odluči o tome.

Djelomično se oslanjajući na interni dopis Ministarstva pravde, Barr je utvrdio da Trump ne može biti krivično gonjen zbog ometanja pravde.

Barrova objava navela je Trumpa da u to vrijeme tvita: "Nema dosluha. Nema opstrukcije, kompletno i totalno oslobađanje od odgovornosti."

Barr, koji je bio kritičar istrage specijalnog tužioca prije nego što je postao drugi Trumpov državni tužilac početkom 2019. godine, izazvao je paljbu demokrata i drugih kritičara dajući Trumpu prolaz.

U svom dopisu Barru, dva najviša zvaničnika Ministarstva pravde napisala su da Muellerovi nalazi ne opravdavaju krivično gonjenje Trumpa.

"Dok se katalogiziraju radnje koje je predsjednik preduzeo, od kojih su se mnoge dogodile u javnosti, u Izvještaju se ne identifikuju radnje koje bi, po našoj procjeni, predstavljale opstruktivne radnje, učinjene u vezi sa postupkom koji je u toku, sa koruptivnom namjerom neophodnom da opravda krivično gonjenje prema statutu o opstrukciji pravde", napisali su zvaničnici.

Takođe su istakli da Trump nije optužen za bilo kakav zločin ili zločinačku zavjeru u vezi s ruskim miješanjem u izbore.

"Bila bi rijetkost da federalni tužioci pokrenu opstrukcijski postupak koji nije proizašao iz postupka u vezi sa posebnim zločinom”, navodi se u dopisu.

U saopštenju, CREW navodi da dopis "predstavlja zapanjujuće velikodušan pogled na zakon i činjenice za Donalda Trumpa".

"To značajno izokreće činjenice i zakon u korist Donalda Trumpa i nije u skladu s ozbiljnim čitanjem zakona o opstrukciji pravde ili činjenica koje je utvrdio specijalni savjetnik Mueller", navodi CREW.

CREW je kritikovao dopis zbog toga što je zaključak zasnovan na "činjenici da nije bilo osnovnog kriminalnog ponašanja, što nije ono što je Mueller pronašao".

XS
SM
MD
LG