Linkovi

Pompeo za Glas Amerike o Venecueli, Iranu, Nikaragvi


Američki državni sekretar Mike Pompeo sluša ministra spoljnih poslova Paragvaja Luisa Kastiljonija na pres konferenciji u Asuncionu, glavnom gradu Paragvaja, 13. aprila 2019.

Američki državni sekretar Mike Pompeo izjavio je da je "narod Venecuele progovorio" i odlučno odbacio predsjednika Nicolasa Madura i njegov režim.

Tokom posjete Paragvaju u subotu, šef američke diplomatije govorio je za Glas Amerike o američkom pristupu krizi u Venecueli. Pompeo smatra da je Maduro pobijedio na "lažiranim izborima" i ističe da su 54 zemlje priznale opozicionog lidera Juana Guaida kao legitimnog predsjednika zemlje.

"Maduro i njegovi pomoćnici su uništili tu zemlju", kazao je Pompeo. On je naveo da su Madurovi pogrešni potezi razlog što je Guaidu povjereno ovlašćenje da "zaista donese demokratiju i prosperitet."

Na pitanje da li je Iran prisutan u Latinskoj Americi, Pompeo je odgovorio: "Nema sumnje. Iranski novac je i dalje u Južnoj Americi... gdje podržava Hezbolah, transacionalne kriminalne organizacije, terorističke aktivnosti i pokušaje širom regiona."

Američki državni sekretar je dodao: "Mi vidimo pravo lice Irana - to je najveći svjetski sponzor terorizma. On je globalna prijetnja."

Pompeo je pojasnio svoje ranije tvrdnje o kineskoj ulozi u Južnoj Americi, navodeći: "Želimo da Kina napreduje i prosperira. Ali evo šta ne želimo, posebno u Južnoj Americi: ne želimo da se Kina samo pojavljuje sa vrećama novca i podmićuje vlasti... ne želimo korupciju."

Objašnjavajući odluku Trumpove administracije da ukine pomoć zemljama Centralne Amerike - Hondurasu, Gvatemali i El Salvadoru, Pompeo je izjavio: "Vidjeli smo da te zemlje ne preduzimaju ono što treba da bi spriječile ogromni izazov sa migrantima, krizu koju SAD imaju na svojoj južnoj granici."

On je dodao da će, kada te zemlje budu razvile sisteme koji će spriječiti njihove građane da se upute ka granici SAD, Washington preispitati svoju odluku."

Predsednik Nikaragve Danijel Ortega na ceremoniji otvaranja nadvožnjaka u Managvi, 21. marta 2019.
Predsednik Nikaragve Danijel Ortega na ceremoniji otvaranja nadvožnjaka u Managvi, 21. marta 2019.

Što se tiče Nikaragve, u kojoj takođe vlada kriza, Pompeo je izjavio: "Želimo da narod Nikaragve ima sve na šta ima pravo, sve što mu je očajnički potrebno, a predsjednik Ortega i njegova supruga moraju da se promijene kako bi se Nikaragvi pružila ta mogućnost."

Pompeo se sastao sa predsjednikom Paragvaja, Mariom Abdo Benitezom, a teme su bile situacija u Venecueli, ljudska prava, transnacionalni kriminal i jačanje demokratije u regionu.

XS
SM
MD
LG